skip to Main Content
Novi pametni sustav za kontrolu kvalitete građevinskih projekata
Novi-pametni-sustav-za-kontrolu-kvalitete-gradjevinskih-projekata

Tvrtka TÜV SÜD sa sjedištem u Münchenu i tvrtka Contilio sa sjedištem u Londonu razvile su zajedničko rješenje za građevinsku industriju utemeljeno na umjetnoj inteligenciji. Sustav 3D AI omogućava automatiziranu analizu kvarova, provjeru kvalitete instalacija i praćenje građevinskih projekata bez obzira je li riječ o izgradnji zgrada ili infrastrukturnih objekata.
TÜV SÜD je tvrtka sa 150-godišnjom tradicijom koja se bavi ispitivanjem, provjerom, nadzorom i certificiranjem tehničkih sustava, pogona i svih drugih sličnih sustava kako bi smanjila rizike i prevenirala nesreće.
Britanska tvrtaka Contilio razvila je prvu 3D AI analitičku platformu koja automatski dostavlja pouzdane podatke o napretku građevinskog projekta, kvaliteti instalacija i druge ključne identifikatore. Platforma je “nahranjena” podacima iz bogate baze podataka bavarske tvrtke.
Dvije tvrtke navode kako njihovo rješenje omogućava vlasnicima, investitorima i izvođačima uvid u stanje projekta u realnom vremeni, da povećava produktivnost, smanjuje troškove i rizike te ubrzava gradnju.
“Čak 60 posto građevinskih projekata značajno probija planirane rokove, a do 30 posto troškova progutaju potreba za prepravkama i ispravljanjem grešaka prilikom instalacije”, kaže Joachim Birnthaler, izvršni direktor odjela za imovinu i infrastrukturu tvrtke TÜV SÜD. “Osim toga, sve više vlasnika, građevinara i investitora nastoji postići maksimalnu kvalitetu svojih projekata uz veću održivost i smanjeni ugljični otisak.”
U tome im znatno pomažu digitalne tehnologije što su Building Information Modeling (BIM) i Digital Twins koje doprinose većoj produktivnosti i održivosti, skraćuje vrijeme gradnje i smanjuju troškove.
Sustav 3D AI primjenjuje umjetnu inteligenciju s komercijalno dostupnim Lidar (Light Detection and Ranging) skenerima i dronovima kako bi pratio kako napreduje gradnja i kakva je kvaliteta postavljenih instalacije za sve građevinske projekte. Takva automatizirana usporedba omogućava brže i točnije ažuriranje digitalnih blizanaca tijekom projekta te brže otkrivanje svih odstupanja od projekta ili pogrešaka u instalaciji.
“Naše rješenje kombinira naprednu 3D Ai tehnologiju sa 150 godina globalne ekspertize i ispitivanja kako bi se u stvarnom vremenu automatski u središnji sustav dostavile pouzdane informacije s gradilište. To se postiže inteligentnim prepoznavanjem svih strukturnih, arhitektonskih, instalacijskih i drugih ugradbenih elemenata u trodimenzionalne modele koji se automatski uspoređuju sa zapisom u BIM-u i planiranim rokovima gradnje”, objasnila je Zara Riahi, izvršna direktorica tvrtke Contilio.

39

Vezani članci

Back To Top
Search