Održan prvi AgriTech samit u BiH: Kako tehnološka rješenja doprinose unapređenju poljoprivrede

U okviru prvog AgriTech samita u BiH, danas je više od 250 učesnika i preko 25 agritech inovatora iz regije i svijeta prikazalo kako tehnološka rješenja doprinose unapređenju poljoprivrednih praksi.

AgriTech samit je ujedno i jedna od završnih aktivnosti projekta “EU4Business” koji zajednički provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), UNDP u BiH i Međunarodna organizacija rada (ILO), a finansira Evropska unija, koja je i ovaj put snaga i glavni pokretač promjena u poljoprivrednom sektoru, na području BiH.

Ovaj Projekat je direktno podržao poljoprivrednike, mala gazdinstva i poduzetnike širom BiH kako bi iskoristili svoje potencijale i postigli bolju konkurentnost na domaćem i stranim tržištima.

Bespovratna sredstva Evropske unije iskorištena su za poboljšanje poslovnog okruženja, jačanje poduzetničkih inicijativa te razvoj lokalnog digitalnog poduzetništva u sektoru poljoprivrede.

“Danas smo otvorili prvi AgriTech Samit u BiH. Ovaj ambiciozni događaj ima za cilj da promoviše digitalnu budućnost poljoprivredno-prehrambenog sektora. Budućnost poljoprivrede, privrede i društva uopšte, leži u inovacijama i tehnološkom napretku koji će stvoriti konkurentnije proizvođače, obezbediti zaštitu životne sredine i smanjiti uticaj poljoprivredne proizvodnje na oskudne prirodne resurse. Digitalizacija je odličan način da se to postigne”, rekla je Ekatarina Dorodnova, zamjenica šefa Delegacie EU u BiH, dodajući:

Kroz interaktivne diskusije i prezentacije tehnoloških rješenja u sektoru poljoprivrede učesnicima na Samitu je približeno kako će napredni uređaji, precizna tehnološka pomagala u poljoprivredi, kao i sofisticirani robotski sistemi omogućiti farmama da budu profitabilnije, učinkovitije, sigurnije i ekološki prihvatljivije.

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP u Bosni i Hercegovini je rekla da “UNDP ove godine u partnerstvu sa Evropskom unijom okuplja agro-prehrambene stručnjake i praktičare koji će se fokusirati na dijalog o digitalnoj stvarnosti i virtuelnoj budućnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora, raspravljajući zajedno o ključnim izazovima sektora i rastućoj potražnji za tehnološkim napretkom u poljoprivredi.

Zeleni oporavak ekonomija prema održivijim putevima nakon krize COVID-19 zahtijeva novo razmišljanje, hrabro donošenje odluka, pametna i značajna ulaganja – sa svih strana.

Da bi bile efikasne, ove investicije moraju ići ruku pod ruku sa pristupom poljoprivrednika novim tehnologijama i znanjem, koji su direktno podržani institucionalnom pomoći i dostupnim mogućnostima finansiranja”.

Svi prisutni su imali priliku da kroz diskusiju i umrežavanja sa samita ponesu jedno ogromno novo iskustvo i znanja, kao i ideje za nastavak rada.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top