skip to Main Content
Održan prvi AgriTech samit u BiH: Kako tehnološka rješenja doprinose unapređenju poljoprivrede

U okviru prvog AgriTech samita u BiH, danas je više od 250 učesnika i preko 25 agritech inovatora iz regije i svijeta prikazalo kako tehnološka rješenja doprinose unapređenju poljoprivrednih praksi.

AgriTech samit je ujedno i jedna od završnih aktivnosti projekta “EU4Business” koji zajednički provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), UNDP u BiH i Međunarodna organizacija rada (ILO), a finansira Evropska unija, koja je i ovaj put snaga i glavni pokretač promjena u poljoprivrednom sektoru, na području BiH.

Ovaj Projekat je direktno podržao poljoprivrednike, mala gazdinstva i poduzetnike širom BiH kako bi iskoristili svoje potencijale i postigli bolju konkurentnost na domaćem i stranim tržištima.

Bespovratna sredstva Evropske unije iskorištena su za poboljšanje poslovnog okruženja, jačanje poduzetničkih inicijativa te razvoj lokalnog digitalnog poduzetništva u sektoru poljoprivrede.

“Danas smo otvorili prvi AgriTech Samit u BiH. Ovaj ambiciozni događaj ima za cilj da promoviše digitalnu budućnost poljoprivredno-prehrambenog sektora. Budućnost poljoprivrede, privrede i društva uopšte, leži u inovacijama i tehnološkom napretku koji će stvoriti konkurentnije proizvođače, obezbediti zaštitu životne sredine i smanjiti uticaj poljoprivredne proizvodnje na oskudne prirodne resurse. Digitalizacija je odličan način da se to postigne”, rekla je Ekatarina Dorodnova, zamjenica šefa Delegacie EU u BiH, dodajući:

Kroz interaktivne diskusije i prezentacije tehnoloških rješenja u sektoru poljoprivrede učesnicima na Samitu je približeno kako će napredni uređaji, precizna tehnološka pomagala u poljoprivredi, kao i sofisticirani robotski sistemi omogućiti farmama da budu profitabilnije, učinkovitije, sigurnije i ekološki prihvatljivije.

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP u Bosni i Hercegovini je rekla da “UNDP ove godine u partnerstvu sa Evropskom unijom okuplja agro-prehrambene stručnjake i praktičare koji će se fokusirati na dijalog o digitalnoj stvarnosti i virtuelnoj budućnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora, raspravljajući zajedno o ključnim izazovima sektora i rastućoj potražnji za tehnološkim napretkom u poljoprivredi.

Zeleni oporavak ekonomija prema održivijim putevima nakon krize COVID-19 zahtijeva novo razmišljanje, hrabro donošenje odluka, pametna i značajna ulaganja – sa svih strana.

Da bi bile efikasne, ove investicije moraju ići ruku pod ruku sa pristupom poljoprivrednika novim tehnologijama i znanjem, koji su direktno podržani institucionalnom pomoći i dostupnim mogućnostima finansiranja”.

Svi prisutni su imali priliku da kroz diskusiju i umrežavanja sa samita ponesu jedno ogromno novo iskustvo i znanja, kao i ideje za nastavak rada.

48

Vezani članci

Back To Top
Search