skip to Main Content
Olimpijske igre u Tokiju: deset tehnoloških inovacija za gledanje

Prva UHD HDR pokrivenost sa zadivljujućim zvukom, rekordnom količinom sadržaja i novim tehnologijama daljinske proizvodnje samo su neke od inovacija.

TOKIO – Porast slučajeva Covid-19 znači da neće biti navijača na tribinama na predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju, ali igre će ponuditi niz tehnoloških prekretnica za koje se organizatori i emiteri nadaju da će publika navijati kod kuće.

Olimpijske igre su odavno poznate po inovacijama u proizvodnji sportske tehnike, a TV Tech pruža široku pokrivenost novim tehnologijama koje će zauzeti središnje mjesto na Igrama, s desetinama članaka kojima se ovdje može pristupiti.

Pogledamo iznutra na NBC-ove tehničke planove i članke o UHD-u , Surround zvuku , HDR-u ,   IP infrastrukturi i još mnogo toga.

Ali ove sedmice, Olimpijske radiodifuzne službe, koje će proizvoditi rekordnu količinu sadržaja za vlasnike prava, izašle su sa sopstvenom listom od deset najboljih tehnoloških inovacija za Letnje igre.

Neki od prvih deset će se lako vidjeti, poput 4K produkcije ili nove grafike podataka koja će pratiti izvještavanje o nekim sportovima. 

Ostali u ovoj prvih deset će raditi iza kulisa, poput prelaska na tokove rada zasnovane na oblaku, koji će Olympic Broadcasting Services-u pružiti fleksibilnost i tehnologiju za pružanje mnogo šireg niza formata i iskustava za emitovanje, streaming i društvene medije.

A u jednom slučaju, deset najboljih inovacija smanjit će neke aktivnosti tako da će Igre imati manji utjecaj na planetu smanjenim otiskom ugljika.

Evo prvih deset:

  1. OBS će imati potpunu matičnu UHD HDR produkciju, sa 5.1.4 surround zvukom (samo će pokrivenost sedam vanjskih teniskih terena ostati u HD-u). OBS je prenio svoj doprinos i distribucijske mreže na potpuno IP infrastrukturu kako bi podržao UHD HDR proces rada.
  2. Igre će vidjeti više sadržaja u više formata nego ikad prije. OBS će proizvesti dodatni višestruki feed feed (MCF), kao i sportske događaje koji se brzo preokreću, sadržaj kratke forme i klipove generirane na mobilnim uređajima. 
  3. Kao deo svojih napora da obezbedi više sadržaja u više formata, OBS će takođe isporučiti rekordnih 9.500+ sati sadržaja kao podršku multiplatformskim strategijama nosilaca prava.
  4. Nove tehnologije koje se primenjuju uključuju: sisteme za reprodukciju sa više kamera (nekoliko sportova); 3D praćenje sportista (Atletika 100 m) u partnerstvu s Intelom i Alibabom; True View (košarka) u partnerstvu s Intelom; Biometrijski podaci (Streličarstvo) u partnerstvu sa Panasonic-om; Zadivljujuće 180 ° stereoskopsko i 360 ° panoramsko pokrivanje uživo (na nekoliko sportova); Virtualna 3D grafika (sportsko penjanje); 2D praćenje slike (nekoliko sportova).
  5. Daljinska proizvodnja, kako bi se osigurala sigurnost i osigurala veća pokrivenost, veliki je dio plana tehnološke igre. OBS će putem daljinske produkcije pokriti sedam vanjskih teniskih terena, kao i određene konferencije za štampu. Galerija za daljinsku proizvodnju biće postavljena u IBC-u.
  6. Iza kulisa, u nastojanju da obezbedi fleksibilniji tok rada koji će mu omogućiti da isporučuje mnogo širi spektar sadržaja u više formata na više platformi, OBS je predstavio set rešenja zasnovanih na oblaku posebno dizajnirana za visoko zahtevne tokove emitovanja. , nazvan OBS Cloud, koji omogućava veću fleksibilnost i daljinsku proizvodnju u partnerstvu s Alibabom.
  7. Kao dio svog zagrljaja oblaka i IP tehnologija, OBS je prebacio dio svojih emitovanih radnih tokova u oblak. OBS video server će biti proširen na oblak sa povećanim kapacitetom i dostupnošću širom svijeta.
  8. Usred sve veće zabrinutosti zbog klimatskih promjena i otiska ugljika, OBS je tražio efikasnost u dizajnu IBC-a, posebno uvodeći mini data centre poznate kao Centralizovana tehnička područja (CTA).
  9. OBS je uveo nove pozicije u blizini terena i u dvorištima na odabranim mestima kako bi pomogao nosiocima prava da angažuju svoju publiku na društvenim mrežama.
  10. OBS je stvorio inovativan paket za angažman digitalnih obožavatelja, koji omogućava udaljenim gledaocima interakciju sa događajima uživo u Tokiju i nosiocima prava da sportiste povežu sa svojim navijačima.

Da biste još dublje zarobili u tehnološke planove OBS-a, pogledajte njegov opis na 62 stranice inovacija koje se koriste na ovogodišnjim igrama.

16

Vezani članci

Sky otvara novi centar za inovacije

Sky otvara novi centar za inovacije

Izvršni direktor Sky-a Dana Strong kaže da novi Inovacijski centar ove televizije produbljuje svoju posvećenost pokretanju kulturne ekonomije i tehnološkog...

Back To Top
Search