Optički disk sljedeće generacije može pohraniti 14.000 4K filmova

Naučnici s Univerziteta za nauku i tehnologiju u Šangaju razvili su 3D optički disk, koji je istog oblika i veličine kao i DVD ili Blu-ray disk, ali može pohraniti nevjerovatnih 1,6 petabita podataka.

Kako bi većina bolje razumjela, riječ je od oko 200.000 GB prostora u koji se može pohraniti 14.285 4K filmova dužine dva sata, pod pretpostavkom da veličina svakog filma iznosi 14 GB.

Tajna kapaciteta novog diska je njegov 3D sistem pohrane. Umjesto pisanja podataka na jednom sloju koristi se 100 slojeva. Pojedinačne “tačke” podataka su daleko manje nego u slučaju konvencionalnih Blu-ray ili DVD diskova.

“Podaci se snimaju pomoću tačaka širokih 54 nanometra, što je otprilike desetina veličine valnih dužina vidljive svjetlosti, koja se koristi za čitanje i pisanje podataka”, naveo je u svom izvještaju naučni reporter Charles Q. Choi.

Nova tehnika snimanja omogućena je upotrebom lasera za upisivanje podataka i novorazvijenog materijala osjetljivog na svjetlost pod nazivom AIE-DDPR.

Ono što je još impresivnije jeste da se jedan novi prazan disk može proizvesti korištenjem konvencionalnih tehnika za masovnu proizvodnju DVD diskova u roku od šest minuta.

S obzirom na brzo opadajuće interesovanje za filmove na diskovima, malo je vjerovatno da će nova tehnologija naći put do naših domova uprkos očiglednom ogromnom potencijalu fizičkog formata za 8K filmove. Tim naučnika vjeruje da je prava prilika zapravo u podatkovnim centrima.

Korištenjem optičkih diskova nano razmjera, podatkovni centar bi mogao držati ogromnu količinu informacija unutar jedne prostorije, odnosno količinu podataka koja bi trenutno zahtijevala prostor veličine stadiona.

 

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top