Osam hrvatskih tvrtki među najbrže rastućim tehno tvrtkama u regiji

osam-hrvatskih-tvrtki-medju-najbrze-rastucim-tehno-tvrtkama-u-regiji

Deloitte je objavio svoju ljestvicu CE Technology Fast 50 kojom rangiraju najbrže rastuće srednjoeuropske tehnološke tvrtke. U top 50 tvrtki ove godine ušlo ih je čak osam iz Hrvatske: Aircash, Devot Solutions, Netgen, Uprise, CircuitMess, Amplificio (Parklio), Async Labs i Cinnamon.

Rangiranje se provodi na temelju prosječnog rasta koji je pojedina tvrtka ostvarila u periodu od protekle četiri godine, stoga su se za potrebe formiranja ljestvice u 2022. godini analizirani prihodi ostvareni od 2018. do 2021. godine. Nagrada je i tržišno priznanje tvrtkama koje povećava njihovu vjerodostojnost kod potencijalnih ulagača i poslovnih partnera, ali i dobra employer branding poluga za buduće zaposlenike. Ove godine na natječaju je zaprimljeno više od 400 prijava iz 16 zemalja.

Prvo mjesto osvojila je češka fintech tvrtka FTMO sa stopom rasta od 25.255 posto. Na drugom mjestu je polsjki fintech PayPo s rastom od 15.904 posto. a treća je slovačka tvrtka Multiplex DX koja se rješenjima za zaštitu zdravlja i života s rastom od 6222 posto.

Četvrti je hrvatski fintech AirCash koji je razvio prvi hrvatski digitalni novčanik s rastom od 5998 posto. Aircash je institucija za elektronički novac s licencijom izdanom od Hrvatske narodne banke koja razvija vlastita rješenja. Osim u Hrvatskoj, prisutni su u Sloveniji, Njemačkoj, Austriji i Rumunjskoj.

>>Aircash – hrvatski digitalni novčanik širi se na EU, SAD, Švicarsku i UK

Iduća najbolje rangirana hrvatska tvrtka je health tech boutique IT tvrtka Devōt na 19. mjestu, s rastom od 1545 posto. Tvrtka se primarno bavi razvojem softvera te automatizacijom procesa. U početku su imali klijente iz raznih industrija, ali od početka pandemije COVID-19 fokus su stavili na razvoj softvera s područja health-techa.

“Priznanje Deloittea samo je još jedan pokazatelj da smo na dobrom putu i da s istim entuzijazmom trebamo raditi i dalje. Svaka dodatna potvrda našem timu je značajan motivacijski faktor jer se radi o pokazateljima koji uistinu vrednuju trud našeg tima. Danas u Hrvatskoj imamo stvarno dobrih i kvalitetnih firmi, što je itekako pohvalno za našu malu zemlju te ovim putem čestitamo i kolegama iz sektora koje je Deloitte danas prepoznao”, rekao je  osnivač i direktor tvrtke Devōt Martin Morava, uz zahvalu svim članovima tima koji su pridonijeli ovom uspjehu.

“U narednom razdoblju cilj nam je osigurati klijentima visoku razinu kvalitete kakva se očekuje u najboljim zapadnim i prekooceanskim tvrtkama, a da pritom nastavimo djelovati iz naših domova u Zagrebu i Osijeku”, dodao je Morava.

Slijede Netgen na 28. mjestu s rastom od 1113 posto, Uprise na 35. (939%), CircuitMess na 40. (790%), Amplifico (Parklio) na 41. (749%), Async Labs na 42. (747%) te Cinnamon na 46. mjestu (649%).

>>Parklio: Mobilna aplikacija za upravljanje parkirališnim mjestom

>>Albert Gajšak i Circuitmess – pioniri ‘uradi-sam’ STEM edukacije

Na ovogodišnjem 23. izdanju Deloitteovog natječaja 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe u glavnoj kategoriji na ljestvici su tvrtke iz devet zemalja. Najviše je tvrtki iz Poljske (17), slijede Češka (13), Hrvatska (8), Slovačka (4), Mađarska (3) i Bugarska (2), dok po jednog predstavnika među najboljih 50 imaju Litva, Rumunjska i Srbija.

Na ljestvici dominiraju softverske tvrtke s 33 plasmana, a prate ih predstavnici drugih sektora: fintech (6); hardver (5); mediji i zabava (4); zdravstvo i znanosti o životu (2).

U kategoriji „Companies to Watch“ zastupljene sučetiri hrvatske tvrtke: Firefly Studio na 7. mjestu s rastom od 1227 posto, Identity Consortium na 12. mjestu (838%), Brightdock na 20. mjestu (319%) te Hivetech na 22. mjestu (292%).

U posebnoj kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja, koja je pokrenuta prošle godine, predstavljene su tri hrvatske tvrtke: Robotiq.ai, Axilis i Notch.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top