Pametne hranilice za ljubimce novi izvor nesigurnosti, mogućnosti za manipulacije i krađu ličnih podataka

pametne-hranilice-za-ljubimce-novi-izvor-nesigurnosti,-mogucnosti-za-manipulacije-i-kradju-licnih-podataka

Era digitalizacije učinila je da čak i naši ljubimci imaju dodir sa pametnim uređajima i aplikacijama. Još jedan razlog zbog kog je važno osigurati i zaštititi povezane uređaje i mreže. Novi trend u domaćinstvima su pametne hranilice za kućne ljubimce. Vrlo su praktične i nude olakšanje jer omogućavaju da pravimo raspored hranjenja, doziraju količine hrane i daljinskog praćenja pa čak komunikacije putem integrisanih mikrofona, zvučnika i kamera. Njima se upravlja putem mobilnih aplikacija a omogućavaju nam interakciju i olakšavaju brigu o kućnim ljubimcima. Iako veoma praktične, one mogu da budu i prijetnja, pokazala je analiza nekoliko popularnih pametnih hranilica stručnjaka za sajber sigurnost kompanije Kaspersky.

Otkriveno je nekoliko značajnih sigurnosnih slabosti, uključujući predefinisane tipske lozinke koje se lako otkrivaju, ili nedovoljno zaštićen proces ažuriranje programskog koda. Ako ove slabosti iskoriste zlonamjerni akteri, može doći će do manipulacije u postavkama uređaja i krađe osjetljivih podataka, naprimjer – lajv videozapisa koji se šalju na cloud servere. Tako se potencijalno hranilica za kućne ljubimce transformiše u alat za nadzor, ugrožavajući privatnost i bezbjednost korisnika.

Jedna od analiziranih pametnih hranilica za kućne ljubimce kompatibilna je sa glasovnim asistentima, omogućavajući korisnicima da ga kontrolišu pomoću glasovnih komandi. Napadač koji preuzme kontrolu nad hranilicom može to iskoristiti za pokretanje naknadnih napada na druge mrežne uređaje, može da ih presreće i manipuliše komandama, potencijalno preuzimajući potpunu kontrolu nad uređajem. Dodatno, manipulacija rasporedom hranjenja može ne samo ugroziti zdravlje ljubimca, već i nametnuti dodatne financijske i emocionalne terete vlasniku.

“Kako su naši životi sve više uvezani pametnim uređajima, prepoznavanje ranjivosti i rizika sistema postaje sve važnije. Potrebna je konstantna budnost, informisanost i primjena dobrog higijenskog pristupa sajber sigurnosti, kao i promovisanje kolektivne odgovornosti za sigurnost, kako bi se spriječile potencijalne prijetnje i očuvao integritet našeg mrežom uvezanog svijeta. Zato Kaspersky odgovorno obavještava o svim identifikovanim ranjivostima proizvođača, preduzimajući neophodne korake za rješavanje i ispravljanje ovih sigurnosnih problema”, ističe Milan Kojić, Channel Manager kompanije Kaspersky za Zapadni Balkan.

Kako biste zaštitili svoje pametne uređaje, uključujući pametne hranilice za kućne ljubimce, Kaspersky stručnjaci dali su ove savjete:

  • Redovno ažuriranje: Osigurajte redovno ažuriranje softvera svih povezanih uređaja, uključujući pametne hranilice za kućne ljubimce. Opreznim i savjesnim ponašanjem možemo umanjiti šansu da postanemo žrtve zlonamjernih pojedinaca, programa ili vlastite nebrige.
  • Istraživanje i mudar izbor: Prije kupovine bilo kog povezanog uređaja detaljno istražite ugled proizvođača. Odaberite uređaje od renomiranih brandova kojima je prioritet sigurnost i redovno pružaju ažuriranja.
  • Dozirane dozvole aplikacija: Pregledajte i ograničite dozvole koje ste dodijelili mobilnim aplikacijama povezanim s vašim pametnim hranilicama za kućne ljubimce.
  • Koristite rješenja za sigurnost: Upotreba pouzdanog rješenja za sigurnost također je izuzetno korisna za osiguravanje i zaštitu cijelog pametnog domaćinstva.

Saznajte više o slabostima pametnih hranilica za kućne ljubimce na: Securelist.com.


poslovnenovine.ba

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top