skip to Main Content
PayPal povećao prihode i dobit

Fintech kompanija za e-plaćanja PayPal izvjestila je o vjećoj tromjesečnoj dobiti i povećala očekivanja za ovu godinu, nakon što su uštede troškova i solidna internet prodaja podržali veće profitne marže.

Prihodi u prvom kvartalu porasli su 10%, isključujući valutne razlike, na 7,04 mlrd USD i bili su malo iznad očekivanja od 7 mlrd USD, prenosi Mina.

Kompanija je saopštila da je obim plaćanja porastao 12% na valutno neutralnoj osnovi na 354,5 mlrd USD na kraju prvog tromjesečja zaključno sa 31. martom, dok je broj transakcija skočio 13% na 5,8 milijardi.

Prilagođena operativna marža u prvom tromjesečju iznosila je 22,7% u poređenju sa 20,7% prošle godine, međutim uprkos tome uprava je najavila slabiji oporavak u ostatku godine. Sada se očekuje da će međugodišnji rast operativne marže iznositi najmanje 100 baznih bodova, u poređenju sa ranijim predviđanjima od oko 125 baznih bodova.

Prilagođena zarada po akciji (EPS) u periodu od januara do marta iznosila je 1,17 dolara.

Na godišnjoj osnovi, PayPal sada očekuje rast prilagođene dobiti oko 20% na 4,95 dolara po akciji, iznad konsenzusne procjene od 4,88 dolara.

Kompanija je prethodno napomenula da je fokus na smanjenju troškova, s obzirom na to da je inflacija negativno uticala na potrošnju neesencijalne robe široke potrošnje. PayPal je u januaru najavio da će otpustiti 7% svoje radne snage, odnosno oko dve hiljade zaposlenih, u poslovnom okruženju visokih kamata koje pojačavaju strah od moguće recesije.

Ova kompanija bila je jedan od najvećih dobitnika tokom pandemije, kada su građani bili uglavnom orijentisani na korišćenje njene platforme za elektronsku kupovinu. Međutim, prošle godine je rast usporen nakon zvaničnog ukidanja pandemijskih mera i pogoršanja makroekonomskih uslova.

Cijene akcije kompanije, koje su tokom pandemije išle iznad nivoa od 300 dolara, sada se kreću oko nivoa od 75 dolara po komadu.

ekapija.ba/wikipedia.org

82

Vezani članci

Back To Top
Search