Počeo da važi jedan tag ENP za tri zemlje regiona

0

Od subote je počeo da važi jedinstveni tag za elektronsku naplatu putarine (ENP) u Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Srbiji, najavila su preduzeća za održavanje puteva iz dvije zemlje regiona Srbije i Sjeverne Makedonije, još prošle sedmice. To znači da će vozila s jedinstvenim uređajem moći da plaćaju putarinu bez zaustavljanja i dodatne kupovine uređaja i kartica u svakoj zemlji.
Potrebna registracija na sajtu

Prethodno je potrebno TAG (mikrotalasni transponder) registrovati (rekonfigurisati) na portalu https://openbalkan-etc.com/#Uvođenje jedinstvenog taga trebalo bi da poveća bezbednost saobraćaja i smanji gužve na autoputevima, kako u smilsu protoka saobraćaja ljudi u letnjoj sezoni kao i ubuduće, tako i u segmentu robne razmene..

– Očekujemo da se ovim načinom naplate putarine rastereti promet vozila na naplatnim rampama, da se smanji emisija štetnih gasova iz motornih vozila, a prednost za građane je i to što neće čekati u redovima u špicu sezone S druge strane, znači da će brže stići na odredište, navodi se u saopštenjiu makedonske kompanije za održavanje puteva JPDP.

 
Dio inicijative Otvoreni Balkan

Projekat je najavljen u septembru 2021. godine u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”.

U Severnoj Makedoniji elektronski sistem naplate putarina funkcioniše od sedmog mjeseca 2019. godine, na sedam naplatnih stanica Koridora 10. U toku je modernizacija uvođenja ovog sistema na naplatnim stanicama Miladinovci, Glumovo, Želino, Tetovo i Gostivar na Koridoru 8.

Radi se na uvođenju tog sistema i u Hrvatskoj, a pregovara se s Grčkom.

 
Šta je ENP

Elektronska naplata putarine-ENP je beskontaktn plaćanje putarine upotrebom uređaja za ENP za odgvarajuću kategoriju vozila.

ENP omogućava prolazak posebno označenim saobraćajnim trakama bez zaustavljanja odnosno naplatu putarine bez zadržavanja i upotrebe gotovinskog plaćanja.

Time pruža komfornu i bezbednu vožnju uz izbegavanje eventualnih zastoja.

Transakcija se vrši automatski, između uređaja za ENP, koji je smješten sa unutrašnje strane prednjeg vjetrobranskog stakla vozila i posebnog komunikacionog sistema kratkog dometa sa antenom instaliranog pored ENP naplatne saobraćajne trake.

Korisnik elektronske naplate putarine je u obavezi da prati uputstvo za postavljanje i korišćenje uređaja za ENP. Uređaji se dopunjuju na posebno označenim mestima, benzinskim stanicama.

 

Advertisement