Početak povlačenja američkih proizvođača elektronike iz Kine

0
Američke kompanije Hewlett-Packard (HP), Dell i Apple počele su sprovođenje strategije umanjivanja zavisnosti od kineskih snabdjevača, radne snage i tržišta.
 
Geopolitičke trzavice između SAD i NR Kine i neizvjesnost koja iz nje proističe sve više utiču na konkretna ekonomska kretanja.
 
Mediji u Istočnoj Aziji javljaju da je američki proizvođač kompjutera i kancelarijskih električnih uređaja Hjulet-Pakard (HP) donio odluku da dio proizvodnje i nabavke dijelova koju vrši u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta prebaci u obližnji Tajland i Vijetnam, pa i bliže kući, u Meksiko.
 
HP je drugi najveći proizvođač računara na svijetu iza kineske kompanije Lenovo i prošle godine svojim mušterijama je isporučio čak 55 miliona kompjutera.
 
Posjeduje postrojenje u kineskom gradu Ćongćing, koje je otvorio 2008. godine. Taj grad na reci Jangce najveći je centar proizvodnje kompjutera u Kini, budući da su u njemu prisutni i mnogi drugi proizvođači elektronike, kao što su tajvanski Acer i Foxconn.
 
HP, javljaju mediji u Istočnoj Aziji, zapravo je relativno sporo odreagovao na političku situaciju, jer su američki Dell i Apple već prebacili dio svoje proizvodnje kompjutera u Vijetnam, te traže snabdijevače dijelovima i u Tajlandu.
 
Dell-ova velika mušterija je američka vlada, odnosno, državna administracija i škole, što objašnjava brzo djelovanje te kompanije kada je u pitanju odvajanje od kineskih kompanija. Dell, koji posjeduje tri fabrike u Kini, već radi na planu da do sljedeće godine iz svojih kompjutera u potpunosti eliminiše čipove proizvedene u njoj, uključujući tu i fabrike koje pripadaju strancima, te drastično umanji udio i drugih komponenti koje se proizvode u toj azijskoj državi.
 
Prije početka pandemije koronavirusa, u 2019, čak 73% ukupne proizvodnje Dell-a je otpadalo na Kinu, a američka kompanija je svake godine prosečno ulagala oko 33 mlrd USD u tu zemlju.
 
 
Prebacivanje proizvodnje u druge države, dakle, biće veliki izazov za američke kompanije, jer se najveći dio od više hiljada komponenti za njihove laptopove i druge uređaje trenutno proizvodi u Kini.
 
Ono što HP i Dell-u olakšava selidbu je to što se relativno malo računara koje proizvedu u Kini tu i proda – manje od deset procenata. Naime, najveći dio gotovih proizvoda iz svojih fabrika u Kini američki proizvođači uvoze u svoju zemlju, koja kao tržište zauzima između 30 i 40% u njihovoj prodaji.
 
Takođe, američka kompanija Apple , za čije potrebe najveći dio proizvodnje zapravo obavlja tajvanski Foxconn u kineskim gradovima Čengdu i Šangaj, u saradnji s tom tajvanskom firmom već sprovodi plan uspostavljanja novog lanca proizvodnje van Kine, u kojem bi se “ajfoni” proizvodili u Indiji, a “mekbuk” laptopovi, “ajpedovi” i pametni satovi u Vijetnamu.