Početak rada integriranog onlajn sistema za registraciju poslovnih subjekata u FBiH

0
Group of business people working in an office
Promocija integriranog i onlajn sistema za registraciju poslovnih subjekata za FBiH bit će održana u utorak, 4. jula u Travniku, u prvom Općinskom sudu koji počinje s primjenom tog digitalnog rješenja.
 
U sklopu aktivnosti s Vladom Federacije BiH, LIFE Projekat je pružio tehničku pomoć ministarstvima, uključujući i Federalno ministarstvo pravde, Federalno ministarstvo finansija, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Generalni sekretarijat Vlade FBIH, Federalnu poreznu upravu, te 10 općinskih sudova u procesu digitalne transformacije registracijskog postupka u FBIH.
 
Riječ je o sveobuhvatnom pristupu kojim je omogućen pregled i unapređenje zakonskog okvira s ciljem omogućavanja digitiziranja postupka, kao i kreiranja programskog (software) rješenja. Sam sistem ne podrazumijeva samo postupak registracije, već kreira i osnovu za dalju digitalnu transformaciju s obzirom na to da se u potpunosti oslanja na postojeću infrastrukturu za interoperabilnost i rješenja vezana za upotrebu elektroničkog potpisa.
 
LIFE Projekat je podržao institucije na svim nivoima vlasti u BiH s ciljem jačanja konkurentnosti i razvoja privatnog sektora. Dosadašnjim aktivnostima, reformski procesi su doprinijeli prilivu 50 mill KM novih investicija/reinvesticija, kreiranju 521 radnog mjesta, te više od 13 mil KM ušteda privatnom sektoru kroz racionaliziranje administrativnih postupaka.
 
 
Projekat implementira Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, a finansiran je od švicarskog Sekretarijata za ekonomske poslove. Vrijednost Sistema za registraciju u FBiH je 2,3 mil KM, saopćeno je iz Federalnog ministarstva pravde.