Podgorica će biti sjedište Centra za sajber bezbjednost Zapadnog Balkana

0
Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar i državna sekretarka za Evropu Francuske Lorans Bun, potpisali su na marginama Samita lidera Berlinskog procesa ugovor o osnivanju Centra za sajber kapacitete Zapadnog Balkana (VB3C) sa sjedištem u Podgorici.
 
Programi koji se realizuju u okviru Centra su, primarno, usmjereni na nosioce kritične infrastrukture i osmišljeni su na način da tematski edukuju predstavnike ovih struktura, kako bi u narednom periodu bili u prilici da stečeno znanje prenose na ostale zaposlene u svojim organizacijama.
 
– Prema tome, zaključivanjem ovog ugovora stvaraju se preduslovi za jačanje sajber bezbjednosti u zemljama Zapadnog Balkana, za unapređenje i razvoj saradnje među svim regionalnim akterima u borbi protiv ovih pretnji i za uspostavljanja regionalnog čvorišta koje će podsticati napredne i relevantne programe i obuke, kao i saradnju u razvoju sajber nastavnog plana i programa u regionalnom akademskom domenu – saopšteno je iz Vlade.
 
– Veliki dan za Crnu Goru. Regionalni Centar za sajber bezbjednost biće u Podgorici. Hvala svima koji su doprinijeli ovom važnom trenutku za našu zemlju i IT sektor – kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Abazović.
 
Potpisivanju je prisustvovao i ministar javne uprave Maraš Dukaj.
 
Podsjetimo, predstavnici Crne Gore, Francuske i Slovenije su 16. novembra 2022. godine, potpisali Pismo namjere za uspostavljanje Centra za sajber-kapacitete Zapadnog Balkana (WB3C) za zemlje Zapadnog Balkana (WB6), sa sjedištem u Podgorici. Predviđeno je da Centar za sajber-kapacitete ima pravni status međunarodne organizacije, koji će imati tri osnivača, dok će ostale države imati status članica.
 
 
WB3C ima za cilj da doprinese sigurnijem i stabilnijem sajber prostoru Zapadnog Balkana, i u tom smislu ga treba smatrati komplementarnim sa drugim sajber-programima i projektima izgradnje kapaciteta u regionu i šire.
 
Koordinacija i sinergija različitih inicijativa je u tom smislu važna komponenta projekta, kako bi isti zadržao relevantnost i prilagodio se potrebama zemalja Zapadnog Balkana u ovoj oblasti.
 
– WB3C je osmišljen kao regionalni centar u čijem radu mogu da učestvuju i da se učlane i ostale države regiona. Osim država regiona Centar će biti otvoren za saradnju i sa drugim zainteresovanim državama, regionalnim organizacijama i partnerima koji žele da postanu dio Centra kao punopravne članice, aktivni učesnici ili donatori – pojašnjeno je.
 
ekapija.com