skip to Main Content
Pogon za sortiranje otpada kojim upravlja umjetna inteligencija
Pogon-za-sortiranje-otpada-kojim-upravlja-umjetna-inteligencija

Prvi norveški potpuno automatizirani pogon za sortiranje otpada kojim upravlja umjetna inteligencija [izvor: Bjorstaddalen] Tvrtka za gospodarenje otpadom Bjorstaddalen otvorila je prvi automatizirani pogon za sortiranje otpada kojim upravlja umjetna inteligencija u Norveškoj. Pogon se nalazi južno od Osla, u općini Skien. Proces je potpuno automatiziran, a linija je opremljena robotskim rukama koje mogu obaviti 6000 operacija na sat.

Pogon je projektiran za sortiranje građevinskog, komunalnog i industrijskog otpada. Robotske ruke mogu odvajati drveni otpad A (palete i slični predmeti od čistog drva), B (industrijski i građevinski drveni otpad) i C (komunalni drveni otpad pogodan za proizvodnju biomase) kategorije, nemetale, tvrdu plastiku, crnu plastiku i inertne materijale (otpad koji ne podliježe značajnim fizikalnim, kemijskim i/ili biološkim promjenama).

“Želimo biti lideri i neprestano tražimo bolja rješenja za rukovanje industrijskim otpadom. Dugo nas već zabrinjava to što je razina recikliranja materijala u Norveškoj niska u usporedbi s drugim zemljama. Mi Norvežani smo dobri kada je riječ o obnovljivim izvorima energije, ali to znači da velike količine otpada spaljujemo. Želimo poduzeti nešto u vezi toga”, rekao je Sindre Hauen, izvršni potpredsjednik Bjorstaddalena.

Strojeve je razvila i isporučila finska tvrtka za robotiku ZenRobotics. Materijal prerađen u novom pogonu reciklirat će se u postojećem pogonu za reciklažu Bjorstaddalena, koji može reciklirati do 150.000 tona materijala na sat.

Iz Bjorstaddalena poručuju da će novi pogon “znatno povećati” količinu materijala koji tvrtka može oporabiti. To će smanjiti količinu spaljenog otpada i pridonijeti jačanju kružnog gospodarstva.

Bjorstaddalen je već potpisao niz ugovora s kupcima koji će razvrstane materijale koristiti kao sirovine, a soertirna linija se prilagođava za razdvajanje ostalih vrsta otpada.

“Roboti se mogu obučiti da prepoznaju nove vrste otpada. Ako se u budućnosti otvore nova tržišta ili vlasti postave nove zahtjeve, robotizirano postrojenje će se tome moći prilagoditi”, istaknuo je Sindre Hauen.

20

Vezani članci

Back To Top
Search