Predstavljen Pelican Cargo – najveći autonomni električni teretni zrakoplov

predstavljen-pelican-cargo-–-najveci-autonomni-elektricni-teretni-zrakoplov
Pelican Cargo
[Izvor: Pyka Inc]

Aeronautički startup Pyka iz Oaklanda u Kaliforniji predstavio je Pelican Cargo, novi teretni zrakoplov u svojoj floti. Proizvođač navodi da se zrakoplov može pohvaliti do sada neviđenim teretnim kapacitetom i doletom za svoj segment. Pelican Cargo predstavljen je kao najveći teretni zrakoplovu na svijetu s nultom emisijom te prvi autonomni zrakoplov u svojoj klasi. S jednim punjenjem ima domet do 320 kilometara, plus rezervu za 20 minuta leta.

Pelican Cargo pridonijet će poboljšanju logističkih procesa, omogućujući brzu i pouzdanu dostavu neophodnih roba i zaliha u udaljene i teško dostupne ruralne zajednice.

Pyka je još 2020. lansirao autonomni električni zrakoplov za zaprašivanje pod nazivom Pelican, a Pelican Cargo je njegova teretna izvedenica koja može ponijeti do 180 kilograma korisnog tereta u prtljažnom prostoru zapremine 1,87 kubičnih metara. Teret se utovaruje sprijeda, putem “pop up kljuna” i kliznog nosača. Cargo prostor je dug 7,3 metara i visok 2,1 metar.

Pelican Cargo ima raspon krila 11,5 metara, a uzlijetanja i slijetanje dovoljna mu je staza duga 183 i široka 15 metara. Podloga može biti šljunčana, zemljana, travnata ili popločana površina. Leti brzinom između 80 i 90 čvorova, odnosno između 148 i 167 kilometara na sat.

Ima četiri elektromotora koji daju ukupnu snagu od 100 kilovata (4 x 25 kW) i izmjenjivu litij-ionsku bateriju od 50 kilovatsati za čije je punjenje potrebno oko 60 minuta, navodi Pyka. Elektromotori pokreću dva propelera s fiksnim nagibom na prednjem i stražnjem dijelu dijelu svakog krila.

Sustav za autonomno upravljanje sastoji se od šest procesora raspoređenih na dva računalna sustava, frontalno usmjerenog LiDAR-a, GPS-a, radara i laserskog sustava za noćno letenje, a Pyka navodi da je za upravljanje zrakoplovom potrebna minimalna obuka te da Pelican Cargo ima potpuno redundantnu propulziju, kontrole i senzorski paket, kao i rezervni sustav padobrana.

“Dizajnirali smo ovaj zrakoplov tako da eliminira emisije CO2 iz logističkog lanca, a istodobno nudi značajno brži prijevoz u odnosu na zemaljski i zanemarive operativne troškove u odnosu na konvencionalni zračni prijevoz”, tumači glavni izvršni direktor i suosnivač Pyka Michael Norcia te dodaje da su zaprimili već više od 80 prednarudžbi za Pelican Cargo od tri kupca u Sjevernoj Americi i Europi. Zrakoplov je trenutno podvrgnut testiranju u Pykinom centru za testiranje, a prva komercijalna operacija planirana je u drugoj polovici ove godine.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top