skip to Main Content
Predstavljena europska platforma za digitalne vještine i radna mjesta
Predstavljena-europska-platforma-za-digitalne-vjestine-i-radna-mjesta

Indeks digitalne ekonomije i društva za 2020. (DESI) pokazuje da 42 posto Europljana nema niti osnovne digitalne vještine. Među malim i srednjim poduzećima koja pokušavaju zaposliti digitalne stručnjake čak 54 posto ima poteškoće s popunjavanjem tih slobodnih mjesta. Istodobno, informacije i izvori o digitalnim vještinama, mogućnostima osposobljavanja i financiranja često su fragmentirani i neravnomjerno raspoređeni, posebno kada je riječ o prekograničnom dosegu. Otklanjanje jaza u digitalnim vještinama zahtijeva zajednički pristup s jednom točkom visokokvalitetnih informacija, prilika i angažirane zajednice.
Zato su se nacionalni dionici i Europska komisija udružili su snage kako bi stvorili platformu za digitalne vještine i radna mjesta kako bi se ubrzalo digitalno usavršavanje u Europi. Platforma, koja je predstavljena u srijedu, 26. svibnja, postat će jedinstvena referentna točka za digitalne vještine omogućujući svim Europljanima – građanima, poduzećima i javnim organizacijama – da maksimalno iskoriste digitalnu transformaciju društva i gospodarstva. Platforma će funkcionirati zajedno s 25 nacionalnih koalicija za digitalne vještine i pridonijeti postizanju ciljeva Europskog digitalnog desetljeća.
Zahvaljujući platformi Digital Skills and Jobs, korisnici se mogu kretati kroz relevantne nacionalne i europske inicijative, inspirativne projekte, digitalne trendove i resurse, sve na jednom mjestu. Platforma također nudi aktivni prostor zajednice za rasprave i suradnju.
Redovito prekvalificiranje i usavršavanje je pravilo kod tehnologija koje se brzo mijenjaju, a cilj platforme je postati ljudima referentna točka za njihovo cjeloživotno digitalno putovanje, neovisno o razini njihovih vještina ili tematskom interesu.
Razmjena znanja iz digitalnih vještina
Financirana od strane Instrumenta za povezivanje Europe na zahtjev država članica EU, Platforma digitalnih vještina i radnih mjesta objedinjuje najbolje prakse u digitalnim vještinama, resursima i glavnim akterima na terenu kako bi ostvarila opipljiv utjecaj na osnovne i napredne digitalne vještine . U bliskoj će budućnosti pametne funkcionalnosti poput alata za samoprocjenu, višejezičnog sadržaja i mrežnih tečajeva o tehnologijama u nastajanju postat će dostupne i olakšat će svakome da pronađe pravi resurs s najbolje dostupnih internetskih stranica danas.
Platforma je zamišljena kao razmjena znanja za nacionalne koalicije za digitalne vještine i radna mjesta , tvrtke i druge dionike kako bi se lako dijelilo i prezentiralo lokalni sadržaj, podaci i iskustva. Platforma će potaknuti nova prekogranična partnerstva i pomoći u repliciranju uspješnih inicijativa u cijeloj Europi.
Zajedno s Programom digitalne Europe i Europskom koalicijom za digitalne vještine i radna mjesta , Platforma će biti ključni alat u postizanju ciljeva Europskog digitalnog desetljeća, a to je da 80 posto Europljana stekne osnovne digitalne vještine i da do 2030. u EU bude zaposleno 20 milijuna stručnjaka za digitalnu tehnologiju. Dopunit će reforme i ulaganja u zemljama EU-a pokrenute Instrumentom oporavka i otpornosti te istaknuti uspješne projekte podržane programima EU-a poput ESIF-a, Erasmus + ili Horizon Europe.

180

Vezani članci

Back To Top
Search