Prihod Xiaomija pao za 19 posto, ulaze na tržište električnih vozila

Kvartalni prihod Xiaomija pao je za 19 posto, što odražava smanjenu potražnju za elektronikom i internetskim uslugama u usporenom kineskom gospodarstvu.

Prodaja je opala u svim poslovnim segmentima, predvođena padom prihoda od pametnih telefona od 24 posto i pada prihoda iz inozemstva od 28 posto. To je zasjenilo bolje od očekivanog kvartalnog profita, jer su smanjenje troškova i jednokratni dobitak od vrijednosti ulaganja podržali ukupnu dobit.

Xiaomi se nalazi usred kapitalno intenzivne transformacije koju je suosnivač i predsjednik Lei Jun nazvao svojim posljednjim velikim poduhvatom: postati igrač na tržištu električnih vozila. Tvrtka, najpoznatija po nevjerojatno niskim profitnim maržama na visokokvalitetnim pametnim telefonima, želi se upustiti u zagušen prostor električnih vozila i ulaže značajno vrijeme i novac u taj projekt.

Da bi nadoknadio velika ulaganja koja su potrebna, Xiaomi je pokušao ograničiti troškove poput marketinga. Njegova neto dobit za ožujak iznosila je 4,2 milijarde juana (596 milijuna dolara), potpomognuta dobiti na ulaganjima od preko 3,5 milijarde juana. To je premašilo prosječnu procjenu od 2,5 milijarde juana. Prihodi od 59,5 milijardi juana također su bili iznad prosječne prognoze od 58,8 milijardi juana za isto razdoblje.

Da bi održao svoj pokušaj u području električnih vozila, za koji su potrebne godine da bi se isplatio, tvrtka se mora osloniti na svoje tradicionalno poslovanje s potrošačkom elektronikom i online uslugama, koje su pretrpjele veliki udar zbog usporavanja kineskog gospodarstva. Dvoznamenkasti pad na globalnom tržištu pametnih telefona još uvijek nisu završili, kao što pokazuju najnoviji podaci IDC-a o padu pošiljki Xiaomi mobilnih uređaja od 23,5 posto u prvom tromjesečju.

“Od svih dobavljača koji pate tijekom ove teške ekonomske klime, Xiaomi najviše trpi. Inventar je najviši za Xiaomi gotovo u svim regijama”, rekla je Nabila Popal, istraživačka direktorica u timu Worldwide Tracker IDC-a. “Xiaomi je također izgubio vodeću poziciju na tržištu Indije, što mora biti prilično bolno za tvrtku.”

Xiaomi je u veljači lansirao novi flagship model pametnog telefona Xiaomi 13 Pro, nakon kojeg je brzo uslijedio model Xiaomi 13 Ultra od 6.499 juana prije mjesec dana. Oba telefona imaju Leica Camera AG i najkvalitetnije Sony Group Corp. senzore slika od 1 inča, stavljajući naglasak na nadogradnju premium ponude Xiaomija. Kao i druge tvrtke na tržištu, i Xiaomi pokušava procijeniti kada će problem prekomjerne ponude biti riješen.

“Svi su zabrinuti oko točnog trenutka kada će se situacija promijeniti i žele biti prvi koji će iskoristiti val oporavka”, rekla je Popal. “Međutim, to je delikatna situacija. Svako tko skoči prerano, će se utopiti u prekomjernom inventaru.”

Izvor: bloombergadria.com

 

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top