Promet IT industrije u BiH oko milijardu KM, potrebna veća svijest o uvođenju digitalizacije

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić učestvovao je na događaju “Digitalizacija, Inovativna prilika za Vaš posao!” održanom u Sarajevu u organizaciji Verlab Instituta i Spoljnotrgovinske komore BiH, uz podršku EU delegacije i Vlade SR Njemačke kroz projekt “Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini-EU4DigitalSME”.

U obraćanju prisutnim, predstavnicima privatnih kompanija i javnih institucija, te međunarodnih i domaćih organizacija, potpredsjednik Egrlić je kazao da Komora želi podići svijest o potrebi digitalizacije procesa proizvodnje i upravljanja kompanijama u BiH zbog trenutne loše iskorištenosti mašina, kapaciteta i rokova isporuke, te da je digitalizacija jedna od pet smjernica djelovanja VTK BiH, koja se provodi u svim segmentima poslovanja.

– Bosna i Hercegovina može ubrzati svoj ukupan razvoj zahvaljujući solidnoj bazi u vlastitoj IT industriji čiji kapaciteti nisu dovoljno iskorišteni. Izazovi koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom, u procesu digitalizacije, mogu se efikasno riješiti samo zajedničkim pristupom koji uključuje sve relevantne zainteresovane strane, bh. institucije, industrijska udruženja, akademsku zajednicu pa sve do klastera i kompanija u BiH i regionu. Digitalizacija ima veoma važnu ulogu u rješavanju ekonomskih i društvenih izazova u BiH i može uticati na rast BDP-a i ubrzani razvoju privrede i društva u cjelini – kazao je Egrlić i dodao da IT industriju u BiH bilježi konstantan rast.

 
– Ona je pokretač inovacija, proizvoda i procesa u drugim sektorima ekonomije. Ovaj sektor se pokazao kao generator razvoja društva, ne samo u djelu koji olakšava poslovanje, nego i u smislu prihoda. Promet je oko 1 milijarda KM na nivou BiH, a samo na području Sarajeva je više od 5.000 uposlenih i promet 700 mil KM – kazao je Egrlić.
 

Šef kooperacija u Delegaciji Evropske unije u BiH Stefano Ellero izjavio je da je digitalna transformacija jedna od ključnih politika EU i posebno je važna u saradnji sa zemljama partnerima i zemljama koje imaju kandidatski status za članstvo u EU. Naglasio je da je taj proces izuzetno važan za mala i srednja preduzeća kako bi ona mogla poboljšati svoje poslovne rezultate i biti konkurentna na tržištima.

Direktorica Verlab instituta Lejla Gurbeta Pokvić kazala je da su došli na ideju osnivanja Centra za digitalnu transformaciju unutar tog instituta da kompanijama pruže punu podršku u osmišljavanju projekata takve transformacije i osiguravanja njihovog sufinansiranja.

Događaj je bio jedinstvena prilika za upoznavanje s najnovijim tehnologijama i inovacijama koje se razvijaju širom svijeta, s posebnim fokusom na vještačku inteligenciju

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top