skip to Main Content
Raketna tehnologija primijenit će se za prikupljanje vode na Mjesecu
Raketna-tehnologija-primijenit-ce-se-za-prikupljanje-vode-na-mjesecu

Rakete mogu pomoći čovječanstvu u istraživanju Sunčevog sustava na više načina. Tri tvrtke – Masten Space Systems, Lunar Outpost i Honeybee Robotics – razvijaju Rocket Mining System, sustav koji bi koristio rakete za iskopavanje zamrznute vode na Mjesecu.
Na Mjesecu, naime, nema tekuće vode kao na Zemlji, ali molekule vode zatočene su u mineralima na površini, a potencijalno i u zaleđenim dijelovima u njegovom vječno sjenovitom dijelu.
Smatra se da zaleđene vode ima puno u mjesečevim polarnim područjima, posebno na trajno zasjenjenom dnu nekih kratera. Prikupljanje ovih resursa presudno je kako bi se uspostavila trajna ljudska prisutnost na Mjesecu, tumače NASA-ini dužnosnici i zagovornici istraživanja, i to ne samo zato što će to pomoći održati astronaute na životu.
Zamrznuta voda može se razbiti na sastavnice, vodik i kisik, a to su glavne komponente raketnog goriva. To bi moglo omogućiti svemirskim letjelicama da dopunjuju svoje spremnike daleko od Zemlje.
Kako bi potaknula razvoj tehnologije rudarenja na mjesecu, NASA je nedavno uspostavila “Break the Ice Lunar Challenge”. Najperspektivniji koncepti prikupljanja resursa bit će u prvoj fazi natječaja nagrađeni s ukupno 500.000 američkih dolara. Pobjednici će biti objavljeni 13. kolovoza.
Rocket Mining System mogao bi prikupiti 420 tona mjesečeve vode godišnje
Tim Masten-Lunar Outpost-Honeybee Robotics upotrijebio bi za rudarenje vode raketni motor pričvršćen na više od 800 kilograma težak rover. Kad rover stigne na prikladno, zaleđeno mjesto, motor pokriven kupolom bi se aktivirao usisavajući prljavštinu i šljunak u uređaj koji bi prikupljeni materijala odvajao i spremao čestice zaleđene vode.
“Predviđa se da će sustav dnevno obradio do 12 kratera i proizveo 100 kilograma leda po krateru”, navode predstavnici Mastena u opisu projekta. “To bi nam omogućilo da prikupimo više od 420 tona mjesečeve vode godišnje. ”
Prikupljeni led mogao bi se koristiti i kao gorivo raketnog motora, omogućujući mu da ostane aktivan na Mjesečevoj površini više od pet godina, navodi se također u dokumentu.
Rocket Mining System mogao bi sletjeti na Mjesec s Mastenovim lunarnim modulom. Prva misija tvrtke Masten planirana je za 2023. kada bi raketa SpaceX Falcon 9 trebala ponijeti na Mjesec razne komercijalne terete, uključujući osam NASA.inih eksperimentalnih sustava, i iskrcati ih uz pomoć modula za spuštanje XL-a na južno polarno područje Mjeseca.
Tvrtka Lunar Outpost razvija rover koji bi nosio sustav za prikupljanje leda, dok će se sustav za zbrinjavanje leda temeljiti na tehnologiji PlanetVac koju je razvila tvrtka Honeybee Robotics.

34

Vezani članci

Prvi bitcoin bankomat u Sarajevu

Prvi bitcoin bankomat u Sarajevu

Glavni grad Bosne i Hercegovine dobio je prvi bitcoin bankomat koji je otvoren u centru Sarajeva, u Kranjčevićevoj ulici. Iza...

Back To Top
Search