Riječko sveučilište predstavilo platformu za digitalni transfer znanja

0
rijecko-sveuciliste-predstavilo-platformu-za-digitalni-transfer-znanja

U okolnostima pandemije digitalne platforme za gospodarsko umrežavanje od ključne su važnosti za razvojne projekte i ideje na najširoj akademskoj i regionalnoj razini. Na riječkom sveučilištu predstavljena je Regionalna inovacijska platforma za umrežavanje – RIMaP, prva takva platforma u Hrvatskoj.
Bit će to središnje mjesto objavljivanja i razmjene informacija o tehnoloških trendovima: od dokumenata do izvora financiranja. Riječ je o digitalnom transferu znanja i intenzivnoj suradnju gospodarstva, samouprave i sveučilišta.
“S obzirom da nas je pandemija potjerala u virtualni prostor, žečjeli smo napraviti digitalnu platformu, jedan poligon koji bi pomogao da znanja, kompetencije i specifične stvari koje razvijaju znanstvenici na sveučilištu prenesemo iz znanstvenih radova našem gospodarstvu”, objasnio je Jonatan Lerga, predstojnik Centra za umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost Sveučilišta u Rijeci.
“Ideja je da na jednom mjestu definiramo razvojne potrebe, razmjenjujemo i koristimo opremu i stavimo je drugima na raspolaganje; da na jednom mjestu okupimo istraživače, tvrtke i one koje donose javne politike”, dodao je Vedran Kružić, ravnatelj Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije.
Platforma je važan iskorak riječkoga Sveučilišta. Ona je u suštini alat interdisciplinarnog partnerstva, istaknula je Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.
“Cilj je omogućiti lakšu i bržu komunikaciju između onih dionika društva koji trebaju ekspertizu i naših znanstvenika koje će ponuditi svoju ekspertizu, ali i našu opremu”, objasnila je rektorica Prijić-Samaržija.
U ovom trenutku je 320 pripremljenih projekata koji će aplicirati za sredstva hrvatske Vlade i Europske komisije. Inovacijska platforma sve će ih umrežiti i učiniti digitalno vidljivima.Advertisement