skip to Main Content
Robot-bager samostalno i neprekidno operirao više od 24 sata
Robot-bager-samostalno-i-neprekidno-operirao-vise-od-24-sata

Autonomni robotski bager uspješno je testiran u realnim uvjetima na gradilištu. Stroj je radio neprekidno više od 24 sata.
Autonomni bagerski sustav (AES – autonomous excavator system) razvili su istraživači iz Baidu Research Robotics and Auto-Driving Lab (RAL) i Sveučilišta Maryland, koji tvrde da je autonomni stroj po radnim sposobnostima ravnopravan stroju kojim upravlja iskusan operater te da je prilikom testiranja bez prekida uredno radio duže razdoblje.
AES koristi algoritme za promatranje svog okruženja, planiranje radnji i kontrolu kretanja, a podatke prikuplja primjenom višestrukih proprioceptivnih senzora, LiDAR-a i kamera za prepoznavanje i usmjeravanje na materijale koji se iskopavaju.
Programeri kažu da se ista tehnologija može primijeniti na bagerima svih veličina i da može povećati produktivnost u nizu primjena, kao i ublažiti sve veći nedostatak stručnih i vještih operatera.
Istraživački tim objavio je rad u časopisu Science Robotics.
“Iako je većina industrijskih robota relativno mala i funkcionira u predvidljivijim okruženjima, roboti rovokopači moraju raditi u širokom rasponu opasnih okolišnih uvjeta. Moraju biti u stanju prepoznati ciljni materijal, izbjegavati prepreke, nositi se s nekontroliranim okruženjima i nastaviti raditi u teškim vremenskim uvjetima”, navodi se u članku.
Tijekom ispitivanja, AES se pokazao uspješnim na odlagalištu otpada na kojem su bile otrovne i štetne tvari. Sustav je testiran i u uvjetima ekstremne hladnoće: stroj je iskopao više od 67 kubičnih metara na sat, što je usporedivo s rezultatima stroja odgovarajućih karakteristika kojim upravlja čovjek.
Baidu navodi da surađuje s nekoliko vodećih svjetskih proizvođača građevinske opreme kako bi uz pomoć,svog autonomnog sustava automatizirali tradicionalne teške građevinske radove.
“Cilj nam je iskoristiti našu robusnu i sigurnu platformu, prožetu našim moćnim alatima za umjetnu inteligenciju, i mogućnosti računalstva u oblaku za transformiranje građevinske industrije”, rekao je dr. Haifeng Wang, glavni tehnički direktor u Baiduu.

45

Vezani članci

Back To Top
Search