SAD sve bliže zabrani TikToka

Američki senator Čak Šumer saopštio je da bi trebalo razmotriti prijedlog za zabranu društvene mreže TikTok u SAD.

Američki zvaničnici su izrazili zabrinutost da bi Kina mogla da iskoristi zakone u svojoj zemlji da izvrši pritisak na TikTok ili kompaniju vlasnicu BiteDance da predaju kineskoj džravi podatke američkih korisnika koji bi mogli da se koriste u obavještajne ili dezinformacione svrhe, navodi CNN.– Znamo da postoji kinesko vlasništvo nad kompanijom koja posjeduje TikTok. I postoje neki ljudi u Komitetu za trgovinu koji to sada istražuju. Vidjećemo dokle ćemo stići s tim – rekao je Šumer.

TikTok je u vlasništvu BiteDance, jedne od najvećih privatnih kompanija u Kini.

Američki zakonodavci Marko Rubio, republikanski senator sa Floride, i Angus King, nezavisni iz Mejna, izjavili su prošle sedmice da se ponovo uvodi novi zakon koji ima za cilj da zabrani rad TikToka u Sjedinjenim Državama, osim ako ne prekine veze sa svojim trenutnim vlasnikom.

Kompanija TikTok je ranije negirala navode da dijeli podatke o korisnicima kineskoj državi, uz obrazloženje da bezbjednosni tim sa sjedištem u SAD odlučuje ko može da pristupi podacima američkih korisnika iz Kine, prenosi b92.

Izvršni direktor TikToka Šu Zi Čev trebalo bi da svjedoči pred Kongresom u martu, o temama koje se tiču politike privatnosti korisnika kompanije TikTok, kao i praksi vezanih za bezbjednost podataka, uticaja na mlade korisnike i, kako se navodi u saopštenju Predstavničkog doma, “odnosa sa Komunističkom partijom Kine”, prenosi američka medijska kuća.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,868FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles