SAD sve bliže zabrani TikToka

Američki senator Čak Šumer saopštio je da bi trebalo razmotriti prijedlog za zabranu društvene mreže TikTok u SAD.

Američki zvaničnici su izrazili zabrinutost da bi Kina mogla da iskoristi zakone u svojoj zemlji da izvrši pritisak na TikTok ili kompaniju vlasnicu BiteDance da predaju kineskoj džravi podatke američkih korisnika koji bi mogli da se koriste u obavještajne ili dezinformacione svrhe, navodi CNN.

– Znamo da postoji kinesko vlasništvo nad kompanijom koja posjeduje TikTok. I postoje neki ljudi u Komitetu za trgovinu koji to sada istražuju. Vidjećemo dokle ćemo stići s tim – rekao je Šumer.

TikTok je u vlasništvu BiteDance, jedne od najvećih privatnih kompanija u Kini.

Američki zakonodavci Marko Rubio, republikanski senator sa Floride, i Angus King, nezavisni iz Mejna, izjavili su prošle sedmice da se ponovo uvodi novi zakon koji ima za cilj da zabrani rad TikToka u Sjedinjenim Državama, osim ako ne prekine veze sa svojim trenutnim vlasnikom.

Kompanija TikTok je ranije negirala navode da dijeli podatke o korisnicima kineskoj državi, uz obrazloženje da bezbjednosni tim sa sjedištem u SAD odlučuje ko može da pristupi podacima američkih korisnika iz Kine, prenosi b92.

Izvršni direktor TikToka Šu Zi Čev trebalo bi da svjedoči pred Kongresom u martu, o temama koje se tiču politike privatnosti korisnika kompanije TikTok, kao i praksi vezanih za bezbjednost podataka, uticaja na mlade korisnike i, kako se navodi u saopštenju Predstavničkog doma, “odnosa sa Komunističkom partijom Kine”, prenosi američka medijska kuća.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top