Samsung predstavio novu generaciju sklopivih pametnih telefona

0

Pametni telefoni koji se savijaju dolaze s velikom cijenom i mogu se unaprijed naručiti u nekim zemljama.

Samsung je u srijedu predstavio dva nova sklopiva pametna telefona iako ovi telefoni koji se savijaju tek treba da se pojave među kupcima.Ekrani na Galaxy Z Flip 5 i Galaxy Z Fold 5 su veći od prethodnih sklopivih telefona i imaju naprednije kamere sa oštrijim vizualima, navodi Samsung.

Kompanija je takođe rekla da ima više funkcija za posao, tekstualne i video razgovore, kao i filmove i igre.

Oni su nešto uglađeniji i lakši od prethodnih verzija Samsungovih sklopivih pametnih telefona, ali su dizajnirani da budu izdržljiviji i otporniji na udarce.

Telefoni se mogu naručiti unaprijed, ali dolaze sa visokom cijenom od 1.199 eura za Galaxy Z Flip 5 i 1.899 eura za Galaxy Z Fold 5.

TM Roh, šef mobilne telefonije kompanije Samsung Electronics, rekao je u izjavi da sklopivi pametni telefoni nude “iskustvo koje ljudi žele da ne mogu dobiti ni na jednom drugom uređaju”.

Optimizam u pogledu industrije sklopivih telefona

Samsung, južnokorejski tehnološki gigant koji je također i glavni proizvođač kompjuterskih memorijskih čipova, bio je najduži dobavljač sklopivih telefona.

Svoje prve uređaje objavio je 2019. godine.

Kompanija je najavila nove telefone na raskošnom proizvodnom događaju u glavnom gradu Južne Koreje, Seulu, birajući jedno od tržišta gdje su sklopivi telefoni bliži da budu mainstream proizvodi nego novine.

U industriji postoji optimizam da globalno tržište sklopivih telefona počinje da raste bržim tempom s drugim proizvođačima kao što su Google, Motorola i Huawei koji sada pružaju konkurenciju Samsungu.

Prema Counterpoint, firmi za istraživanje tržišta tehnologije, globalne isporuke sklopivih telefona približit će se 19 miliona jedinica u 2023.

To bi označilo povećanje od 45% u odnosu na 2022., uglavnom podstaknuto rastućom potražnjom potrošača u Kini.

Isporuke bi mogle premašiti 100 miliona jedinica do 2027. godine, navodi Counterpoint u izvještaju objavljenom u srijedu, ali ta projekcija je zasnovana na ideji da će Apple na kraju izbaciti sklopivi iPhone.

Apple, koji se usko takmiči sa Samsungom za prvo mjesto u globalnoj isporuci pametnih telefona, tek treba da potvrdi bilo kakve planove za sklopive uređaje.

Advertisement