Samsung započeo proizvodnju 3nm čipova

Završavajući višegodišnji razvojni proces, Samsungova livnička grupa jutros šalje poruku da je kompanija zvanično pokrenula proizvodnju na svojoj početnoj liniji za proizvodnju 3nm čipova. Samsungov 3nm proces je prvi komercijalni proizvodni čvor u industriji koji koristi tehnologiju gate-all-around tranzistora (GAAFET), što označava veliku prekretnicu u polju silicijumske litografije i potencijalno daje Samsungu veliki podsticaj u njegovim naporima da se takmiči sa TSMC-om.

Relativno spartansko saopštenje iz Samsunga , koje dolazi poslednjeg dana drugog kvartala, najavljuje da je Samsung započeo proizvodnju čipova na GAAFET-omogućenoj 3nm proizvodnoj liniji. Kompanija ne otkriva konkretnu verziju čvora koji se ovde koristi, ali na osnovu prethodnih Samsung mapa puta, ovo je nesumnjivo Samsungov početni 3GAE proces – u suštini, Samsungov najraniji procesni čvor u porodici. Prema Samsung-u, ova linija će se u početku koristiti za proizvodnju čipova za “visoke performanse, male snage računara”, a mobilni procesori će doći kasnije. Samsungovi rani procesni čvorovi tradicionalno su rezervisani za internu upotrebu kompanije, tako da, iako Samsung danas ne najavljuje nikakve specifične 3nm čipove, samo je pitanje vremena kada ćemo videti 3nm SoC najavljuje Samsung LSI.

Samsung je, uglavnom, ćutao o svom napretku na 3nm/GAAFET tehnologiji ove godine. Posljednja značajna vijest koju smo čuli od kompanije po tom pitanju bila je prije nekoliko mjeseci na događaju kompanije Foundry Forum , gdje je kompanija ponovila planove da 3GAE pusti u proizvodnju do kraja 2022. S obzirom na prethodnu tišinu i vrhunsku prirodu U pogledu tehnologije, postojala je više nego neka zabrinutost da će 3GAE biti odgođen nakon 2022. godine – uz kašnjenja koja su izbacila tehnologiju iz prvobitnog perioda lansiranja 2021. – ali sa današnjom najavom Samsung izgleda da želi da to stavi na kraj.

S obzirom na to, đavo je u detaljima u ovim najavama, posebno u pogledu onoga što je rečeno i nerečeno. Doslovno uzeto, današnja najava iz Samsunga posebno ne uključuje pominjanje proizvodnje „velikog obima“, što je tradicionalna prekretnica kada je procesni čvor spreman za komercijalnu upotrebu. Dakle, samo govoreći da je 3nm u proizvodnji, Samsungova najava ostavlja kompaniji prilično prostora za pomicanje u pogledu toga koliko su čipova sposobni da proizvedu – i s kojim prinosima. Kompanija je proizvodila test čipove još 2021. godine, tako da je stvar nijansiranija od pukog pokretanja fabrika, tako da je granica između PR-a i proizvodnje u najmanju ruku nejasna.

Ipak, današnja najava je važan trenutak za Samsung, koji radi na 3nm/GAAFET tehnologiji od prije 2019. godine, kada su prvobitno najavili tehnologiju . Samsungova specifična karakteristika GAA tranzistorske tehnologije je Multi Bridge Channel FET (MBCFET), koja je implementacija zasnovana na nanolistovima. FET-ovi zasnovani na nanolistovima su izuzetno prilagodljivi, a širina nanolistova je ključna metrika u definisanju karakteristika snage i performansi: što je veća širina, to su veće performanse (pri većoj snazi). Kao rezultat toga, dizajni tranzistora koji se fokusiraju na malu snagu mogu koristiti manje nano listove, dok logika koja zahtijeva veće performanse može ići za šire ploče.

Uz današnju najavu proizvodnje, Samsung je ponudio i neke ažurirane brojke o veličini i performansama upoređujući 3GAE sa starijim čvorovima. Zvanično, 3GAE može ponuditi 45% smanjenu potrošnju energije ili 23% poboljšane performanse u poređenju sa Samsungovim 5nm procesom (kompanija ne navodi koji ukus), uz ukupno smanjenje veličine karakteristika od 16%. Ove brojke se značajno razlikuju od Samsungovih prethodnih (2019.) brojki, koje su upoređivale tehnologiju sa Samsungovim 7LPP čvorom. S obzirom na promenu u osnovnim osnovama, u ovom trenutku nije jasno da li 3GAE ispunjava Samsungove prvobitne tvrdnje ili su morali malo da odustanu zbog početne verzije svoje 3nm tehnologije.

Ono što je jasno, međutim, jeste da Samsung ima na umu značajnija poboljšanja za drugu iteraciju 3nm, za koju znamo da je 3GAP(lus). Prema današnjem saopštenju za javnost, Samsung očekuje smanjenje snage od 50% ili poboljšanje performansi od 30% u odnosu na istu 5nm osnovnu liniju, sa mnogo većim smanjenjem površine od 35%. Današnja najava ne nudi datum za 3GAP, ali prema prethodnim mapama puta, očekuje se da će 3GAP sletjeti oko godinu dana nakon 3GAE. 3GAP je takođe kada očekujemo da Samsung otvara vrata spoljnim kupcima, iako s obzirom na oštro konkurentsko okruženje, ništa ne treba uzimati zdravo za gotovo.

Lansiranje Samsungove 3nm procesne tehnologije dolazi u trenutku kada kompanija radi na tome da povrati svoje pozicije u odnosu na najvećeg rivala TSMC-a, koji je očito došao u vodstvo u 5nm/4nm generaciji. Jaz između TSMC-a i Samsung-a bio je dovoljno velik da veliki kupci poput Qualcomma prenose čipove visokih performansi poput Snapdragon 8 serije sa Samsunga na TSMC, i u ovom trenutku Samsung je vidio nekoliko velikih 5nm/4nm pobjeda u poređenju sa TSMC. Ako sve prođe kako treba, kao prva fabrika sa GAAFET tehnologijom, Samsung bi mogao dati privremenu, ali materijalnu prednost u odnosu na TSMC, čiji 3nm proces još uvijek koristi starije tranzistore u FinFET stilu. Ali da bi to izveo, Samsung će morati da preokrene svoje ranije tehničke probleme i isporuči efikasan proces sa visokim prinosom koji je dovoljno daleko ispred da privuče skeptične kupce.

 

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top