Satelitski dron će emitirati 5G signal iz stratosfere

[foto: Stratospheric Platforms] Britanske tvrtke Cambridge Consultants i Stratospheric Platforms Limited (SPL) udružile su se kako bi razvile satelitski sustav koji bi preko stratosfere povezivao 5G mrežu na Zemlji. Projekt High Altitude Platform (HAP) osmišljen je kako bi omogućio pokrivenost 5G signalom onih područja koja tradicionalni pružatelji mrežnih usluga ne pokrivaju. Cilj je razviti platformu i komunikacijski sustav koji bi se ‘usidrio’ u stratosferi i omogućio brzu, učinkovitu i pristupačnu vezu.
Iako je polovica globalne populacije već povezana s internetom, postoji potreba za većom širokopojasnom povezivošću i telekomunikacijskim uslugama u slabo naseljenim i teško dostupnim područjima poput priobalnih područja, pustinja ili planina.
ITU Radio propisi (RR) definiraju High Altitude Platform kao komunikacijske sustave smještene u stratosferi, na 20 do 50 kilometara iznad Zemlje, i na određenoj, nominalno fiksnoj točki u odnosu na Zemlju. Osim omogućavanja bežične veze zadatak im može biti da provode daljinska istraživanja u nepristupačnim područjima. Riječ je, u stvari, o kvazi-stacionarnim platformama – bespilotnim zrakoplovima, zračnim brodovima ili balonima.
Signal s 20.000 metara visine
Četverogodišnji projekt dviju tvrtki sa sjedištem u Cambridgeu ulazi u završnicu. Umjetni satelit moći će prenositi signal s nadmorske visine od 20.000 metara s minimalnim utjecajem na okoliš zahvaljujući pogonskom sustavu na vodik s nultom emisijom. Antena površine tri četvorna metra teška je 120 kilograma, što omogućuje da bude pričvršćena na bespilotnu letjelicu i lansirana u stratosferu.Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,868FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles