Savjet EU dao konačno odobrenje za univerzalni punjač

Savjet Evropske unije dao je finalno odobrenje za Direktivu o univerzalnom punjaču, koja bi trebalo da počne 2024. godine za većinu uređaja, a za laptopove 2025.

U saopštenju za javnost objavljen je “polufinalni korak” za stavljanje USB porta tipa-C u obavezni standard za punjenje čitavog niza uređaja.

Evropski parlament je početkom mjeseca gotovo jednoglasno usvojio nova pravila koja se odnose na uvođenje standardnog punjača za male elektronske uređaje poput pametnih telefona i tableta.

Nakon što ovo odobrenje potpišu predsjednik Evropskog parlamenta i predsjednik Savjeta, biće objavljen u Službenom listu Evropske unije i stupiće na snagu 20 dana nakon objavljivanja. Nova pravila će početi da se primjenjuju 24 mjeseca od stupanja na snagu.

U saopštenju za štampu se navodi: – Nova pravila će učiniti USB-C priključak za punjenje obaveznim za čitav niz elektronskih uređaja. To će značiti da se većina uređaja može puniti pomoću istog punjača. Da bi potrošači znali tačno šta i kada kupuju, direktiva uvodi piktogram koji precizira da li novi uređaj dolazi sa punjačem i naljepnicom – deklaracijom koja označava performanse punjenja.

Direktiva takođe omogućava potrošačima da biraju da li će kupiti novi uređaj sa ili bez punjača. Ovo ne samo da će uštedjeti novac potrošačima, već će i smanjiti elektronski otpad povezan sa proizvodnjom, transportom i odlaganjem punjača.

Četiri godine nakon stupanja direktive na snagu, Komisija će procijeniti da li ovo razdvajanje prodaje treba da bude obavezno.

Iako postaje sve popularnije, bežično punjenje još nije usklađeno na svim uređajima.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top