skip to Main Content
Saznajte što se priča o novinama koje donosi iOS 15
Saznajte-sto-se-prica-o-novinama-koje-donosi-ios-15

Priča se da će iOS 15 zahtijevati iPhone 7 ili noviji uređaj
Iako se još uvijek čeka da Apple objavi iOS 14.5, to ne znači da ne možemo baciti pogled unaprijed na novu verziju operativnog sustava iPhone iOS 15. Kao i obično, u iOS-u 15 očekujemo niz novih značajki koje će se nadovezati na nadogradnje iOS-a 14, poput widgeta za home screen i novih trikova s ​​kamerama.
S portala CNET prenosimo sve glasine koje su prikupili o iOS-u 15 i suvisle pretpostavke koje se mogu izvesti iz tih glasina, uključujući i to kada će biti novi operativni sustav za iPhone biti dostupan za preuzimanje i koje nove značajke možemo očekivati.
Kada možemo očekivati iOS 15: Vjerojatno u rujnu
Apple obično novu verziju svog operativnog sustava predstavlja na svojoj godišnjoj globalnoj programerskoj konferenciji (WWDC – Worldwide Developers Conference) u lipnju. Prošlogodišnji WWDC počeo je 22. lipnja i tada smo prvi put imali priliku upoznati iOS 14, iPadOS 14 i MacOS Big Sur.
Ove godine konferencija će se vjerojatno održati virtualno u lipnju, iako Apple još nije objavio što planira. Nakon što novi operativni sustav bude najavljen, postaje dostupan programerima za testiranje, a tijekom ljeta postaje dostupna i javna beta verzija.
Konačna verzija iOS-a 15 vjerojatno će biti lansirana u rujnu, s iPhoneom 13. Iako je prošle godine izdanje iPhonea 12 odgođeno za listopad zbog pandemije, iOS 14 ipak je objavljen u rujnu. Dakle, prilično je vjerojatno da će nova verzija slijediti isti raspored.
Kompatibilnost: iOS 15 vjerojatno će raditi na iPhoneu 7 i novijim verzijama
Jedina glasina o kompatibilnosti uređaja za sada je da će iOS 15 zahtijevati iPhone 7 ili noviji uređaj. Izvori su izraelskoj web stranici The Verifier i francuska iPhoneSoft.
To nije veliko iznenađenje, budući da su iPhone 6 modeli stari više od pet godina i rade na čipu A9. Čini se da će novi operativni sustav zahtijevati uređaje s čipom A10 koji se nalazi u iPhoneu 7 i novijim verzijama te iPod Touchu sedme generacije.
Nove značajke: Promjena zadanih aplikacija i interaktivniji widgeti
Dok iOS 15 ne bude predstavljen na WWDC 2021., o novim značajkama možemo samo nagađati. Budući da je iOS 14 donio veću nadogradnju operativnog sustava, moguće je da će iOS 15 donijeti tek manje promjene i da će više biti usmjeren na poboljšanje funkcionalnosti koje je donio iOS 14.
Tehnološka web stranica PhoneArena navodi da bi iOS 15 mogao omogućiti promjenu više izvornih aplikacija. U iOS 14 izvorne aplikacije Safari i Mail mogu se zamijeniti drugim aplikacijama za pregledavanje interneta i elektroničku poštu. Nadolazeće ažuriranje iOS-a 14.5 omogućit će korisniku i zamjenu izvorne glazbene platforme Apple Music. Očekuje se da će iOS 15 omogućiti još više takvih prilagodbi.
PhoneArena također predviđa da će novi iOS widgete učiniti interaktivnima, onakvima kakvi su na Androidu. To će korisniku omogućiti da mijenja glasnoću ili da ih uključuje i isključuje. Možda ćemo u novom operativnom sustavu imati i više opcija veličine widgeta, navodi PhoneArena.
Priča se da iPhone 13 ima stalno uključen zaslon, kao Apple Watch. Iako je ovo hardverska promjena, iOS bi se također trebao prilagoditi tome.
Kako (i kada) preuzeti iOS-a 15
Ako ste dio Appleovog programerskog tima za testiranje, vjerojatno ćete beta verziju za programere moći preuzeti nakon što novi operativni sustav u lipnju bude predstavljen kako biste mogli testirati svoje aplikacije.
Javna beta verzija vjerojatno će biti dostupna nešto kasnije, tijekom ljeta (javna beta inačica iOS-a 14 postala je dostupna početkom srpnja), pa biste ju tada mogli preuzeti ako želite. No, imajte na umu da su beta verzije obično krcate bugovima. Ne preporučuje se da beta verziju instalirate na uređaj koji primarno koristite.
Jednom kada iOS 15 postane dostupan svima, a to možemo očekivati u rujnu, Apple će vjerojatno poslati obavijest da možete ažurirati operativni sustav. Ili ćete to moći učiniti ručno, tako što ćete otvoriti aplikaciju Postavke> Općenito> Ažuriranje softvera.

47

Vezani članci

Back To Top
Search