skip to Main Content
SES i Intelsat u pregovorima o spajanju

Luksemburški SES i američki Intelsat navodno su u aktivnim razgovorima o mogućem spajanju.

Prema izvještaju Financial Timesa , citirajući tri osobe upoznate s tim, oni raspravljaju o strukturi bilo kakvog potencijalnog posla u pozadini konkurencije Elona Muska i onoga što je industrija satelita koja se brzo konsoliduje.

Kako su ranije izvijestile Broadband TV News , potonje uključuje potencijalno spajanje između Eutelsata i britanskog OneWeb-a, najavljenog tek krajem prošlog mjeseca. U međuvremenu, Viasat je u završnoj fazi preuzimanja britanskog Inmarsata u ugovoru vrijednom 7,3 milijarde dolara koji bi trebao biti zatvoren kasnije ove godine.

U svom izvještaju Financial Times navodi da bi spajanje SES-a i Intelsata stvorilo grupu s godišnjim prihodom od oko 4 milijarde dolara. Dodaje se da SES ima tržišnu kapitalizaciju od 3,5 milijardi evra i da ima 3,6 milijardi evra neto duga, dok je Intelsat ranije ove godine izašao iz bankrota sa dugom od 7 milijardi dolara.

Broadband TV News napominje da izvještaj o mogućem spajanju dolazi uz objavljivanje rezultata SES-a u prvom polugodištu. Ovi podaci pokazuju da je kompanija u prvoj polovini godine imala prihod od 899 miliona evra, što je 2,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Njegova prilagođena EBITDA iznosila je 545 miliona eura (+0,1%), a prilagođena neto dobit 168 miliona eura (+10,6%). Međutim, njegov osnovni prihod od videa u prvoj polovini godine bio je 501 milion eura, 7% manji nego godinu dana ranije.

23

Vezani članci

Back To Top
Search