Šesti digitalni samit Zapadnog Balkana u Sarajevu 4. i 5. oktobra

0

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine bit će domaćin Šestog digitalnog samita Zapadnog Balkana, najvećeg regionalnog digitalnog događaja o saradnji u oblasti digitalne transformacije, koji je organiziran uz podršku Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

Samit će biti održan od 4. do 5. oktobra 2023. godine u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu.Učesnike i goste Digitalnog samita Zapadnog Balkana (WB6) će u srijedu pozdraviti predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, a otvorit će ga generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, zajedno sa ministrom komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edinom Fortom, njemačkim državnim sekretarom u Saveznom ministarstvu za digitalizaciju i promet Stefanom Schnorrom, evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem, rezidentnom predstavnicom UNDP-a u BiH Stelianom Nederom, generalnim direktorom DG CONNECT-a Robertom Violom i generalnom sekretarkom Međunarodne telekomunikacione unije (ITU) Doreen Bogdan-Martin.

Prvog dana Samita ministar Forto će učestvovati na panelu na visokom nivou s ministrima regiona pod nazivom „Transformativna uloga digitalizacije – zajednička vizija i ambicija regiona Zapadnog Balkana”.

Drugog dana Samita bit će održane raznovrsne panel-diskusije i konferencijske sesije koje će pružiti dublji uvid u najnovije trendove i izazove digitalnog svijeta. Paralelno s glavnim događajima tokom održavanja Samita, bh. kompanije iz sektora informacione i komunikacione tehnologije, među kojima su i tri najveća bh. telekom operatera, imat će priliku predstaviti svoja inovativna poslovna rješenja novim partnerima i predstavnicima poslovne zajednice iz regiona i šire.

Na ovogodišnjem Digitalnom samitu registrirano je više od 400 učesnika. Sve informacije, kao i kompletan program Šestog digitalnog samita Zapadnog Balkana (WB6) moguće je pratiti putem zvanične internetske stranice www.digitalsummitwb6.com.