Najbolji operativni sistemi za pametne TV
Smart TV OS

Pametni televizori danas se proizvode sa sve poboljšanim tehničkim i funkcionalnim karakteristikama, što kupovinu novog čini malo glavoboljom. Osim njegove rezolucije, veličine ekrana i broja dostupnih HDMI portova, postoje i druge stvari koje bi potencijalni kupac trebao znati prije nego što se odluči za model koji će izabrati. Najvažniji od njih je operativni sistem, problem koji većina ljudi zanemaruje ili mu barem ne obraća dovoljno pažnje. Dakle, u članku koji smo pripremili predstavljamo karakteristike svakog od njih, tako da svako može pronaći platformu koja najbolje odgovara njegovim potrebama.   

Svi traže televizor prilagođen korisniku koji nudi sveobuhvatan raspon opcija sadržaja, ali u isto vrijeme može sebi priuštiti da ga kupi. Najbolji pametni televizori na tržištu su pametni za korištenje, sadrže korisne AI funkcije i pružaju pristup nizu usluga za striming. Zapravo, oni televizori bazirani na WebOS (LG), Tizen OS (Samsung) i Android TV OS (Sony itd.), koji su najpopularniji operativni sistemi, imaju veliku prednost što su kompatibilni sa grčkim COSMOTE TV platformama i EON-om. , omogućavajući svojim pretplatnicima da imaju pun pristup njima bez potrebe za povezivanjem svojih set-top box uređaja.

Čak i najjeftiniji modeli modernih televizora većine proizvođača imaju neke pametne funkcije unapred instalirane, tako da je u tom pogledu kupovina novog televizora danas zagarantovano pametni televizor. Ali šta tačno TV mora biti u stanju da uradi da bi se kvalifikovao kao Smart TV i šta najbolji Smart TV izdvaja od ostatka konkurencije?  

Izbor operativnog sistema je važan

Danas je gotovo nemoguće pronaći novi televizor koji nije “pametan”. Ovo može razumjeti bilo tko ako posjeti najbližu trgovinu elektronikom, gdje prodavci zasipaju potencijalnog kupca pametnog TV-a obećanjima o streamingu, emitiranju, dijeljenju i popularnim aplikacijama kao što su Netflix i YouTube. Ali nisu svi pametni televizori stvoreni jednaki, niti mogu ponuditi iste stvari. Baš kao i svijet desktop ili laptop operativnih sistema, različiti Smart TV operativni sistemi imaju svoje prednosti i slabosti. Neki imaju širi raspon aplikacija, neki imaju bolje korisničko sučelje, neki su kompatibilniji s uređajima trećih strana, itd. Dakle, koji je operativni sistem najbolji? Pokušaćemo da odgovorimo na ovo pitanje opisujući karakteristike glavnih operativnih sistema koje možemo pronaći u pametnim televizorima na grčkom tržištu.

WebOS

Istorija WebOS-a je veoma duga. Suprotno popularnom mišljenju, originalni sistem baziran na jezgru Linuxa razvila je kompanija Palm, gdje je kasnije prodat Hewlett-Packard-u i na kraju LG Electronics-u. Prvi uređaj koji ga je koristio bio je PDA 2009. Iako je to LG-jev operativni sistem kakav poznajemo, prvi put je korišćen na TV-u 2014. godine i od tada je postao glavni oslonac. Njegov korisnički interfejs je intuitivan i neinvazivan. Glavni meni je i dalje raspoređen na dnu ekrana, podijeljen između aplikacija, povezanih dodataka i postavki.

Njegova evolucija tokom godina je kontinuirana, uključujući, na primjer, Alexa podršku, Google Assistant, Apple HomeKit 2 i mnoge funkcije za kućnu automatizaciju. Postoje nove aplikacije kao što su Amazon Prime video, Apple TV, Disney+ i mnoge druge, dok je općenito sučelje fleksibilno i brzo. Tačno “koliko” jasno ovisi o modelu procesora kojim je televizor opremljen. WebOS je kompatibilan sa Bluetooth protokolom, što znači da je korisniku lako povezati tastature, miševe i druge korisne periferije, a ima i Miracast kompatibilnost. Najnovije funkcije uključene u najnoviju verziju su:

  • Ažurirani pokretač na dva nivoa.
  • Meni za brza podešavanja je sada prilagodljiv.
  • Funkcija Sports Alert koja obavještava prije, za vrijeme i nakon sportskog događaja za koji se korisnik registrovao.
  • Funkcionalnost umjetne inteligencije koja optimizira kvalitet slike na osnovu karakteristika sadržaja i koristi analizu zasnovanu na dubokom učenju.
  • AI Brightness Control, koja kada je aktivna prilagođava svjetlinu ekrana na osnovu svjetline otkrivene oko TV-a.
  • Funkcija umjetničke galerije koja pretvara TV u sliku.
  • AI Sound/AI Sound Pro, koji kada je aktivan osigurava zvučne efekte i surround simulaciju zasnovanu na umjetnoj inteligenciji, ovisno o sadržaju.

Tizen OS

Tizen OS je Samsungov vlasnički operativni sistem, koji je takođe baziran na Linux kernelu. Njegov originalni projekat nastao je 2011. godine, počevši od platforme za Html5 aplikacije namijenjene mobilnim uređajima, a zatim ga je evolucija tržišta dovela do pametnih telefona i pametnih satova. Od 2015. godine, njegov dizajn je u velikoj meri modifikovan uz snažnu inspiraciju iz WebOS-a, tako da je integrisan u televizore i zahvaljujući Samsungovoj prodaji postao je jedan od najpopularnijih svetskih Smart TV operativnih sistema. Tizen OS se trenutno nalazi u svim proizvodima kompanije, uključujući kamere, pećnice i klima uređaje. Vizuelno, korisničko sučelje je ugodno,

Njegova snaga tokom godina bila je jednostavnost korištenja, brzina, funkcionalnost i dostupna App Store. U stvari, u odnosu na WebOS ne postoji funkcija koja nije pronađena u ovom operativnom sistemu, dok Tizen takođe podržava multiview za gledanje 2 izvora istovremeno. Samsungova prodavnica aplikacija je velika i laka za navigaciju, sa istim brojem aplikacija kao i WebOS. Tizen je opremljen Samsungovim vlasničkim Bixby glasovnim asistentom, koji se također može integrirati sa pametnim kućnim uređajima istog proizvođača i/ili kompatibilnim uređajima treće strane, a podržava i Alexa.

Android TV OS

Android TV je najčešći operativni sistem za Smart TV, jer se sada nalazi na sve više proizvođača, uključujući Sony i Philips. Budućnost Panasonica, koji trenutno koristi “My Home Screen”, ostaje neizvjesna, ali je nedavno objavio nekoliko svojih modela sa Android TV-om, što bi moglo signalizirati definitivnu promjenu u osnovnom operativnom sistemu njegovih televizora.

Među 3 najpopularnija operativna sistema, Android TV je onaj koji nudi najviše prilagođavanja. Njegov korisnički interfejs nije zasnovan na traci na dnu ekrana, radije uvek prikazuje glavni meni preko celog ekrana. Pristup Google Play Store-u omogućava korisniku da pronađe najveći broj dostupnih aplikacija, što ga stavlja na vrh liste po karakteristikama i glavni je razlog zašto mislimo da će prevladati nad ostalima u budućnosti Operativni sistemi. Čak nudi i neke od najpopularnijih svjetskih platformi za striming (npr. NBA), osiguravajući jedinstvenu kompatibilnost i sve napredne funkcije gledanja. Još jedna velika prednost je njegova ugrađena podrška za Chromecast, koji omogućava streaming sadržaja sa vašeg Android/iOS telefona ili tableta na TV sa igrama. Takođe podržava Google Assistant, omogućavajući korisniku da koristi svoj glas preko TV-a ne samo za traženje sadržaja, već i za kontrolu svih svojih pametnih kućnih uređaja kao što su svjetla, zvučnici, termostati, električne utičnice i još mnogo toga.

S druge strane, platforma je nešto manje intuitivna od WebOS-a i Tizen OS-a, koji se naravno navikne nakon nekoliko dana korištenja. Ali njegov najveći nedostatak je činjenica da je “teži” i zaostaje u brzini u odnosu na glavne konkurente, jer postoji kašnjenje kako u navigaciji kroz meni tako i u prebacivanju TV kanala.

Saphi OS

Saphi OS je također baziran na Linux kernelu i trenutno se koristi u nekim Philips TV modelima. Nastao je iz potrebe da se cijena televizora održi niskom i stoga radi sa skromnim procesorima i ograničenom količinom RAM-a. Nudi pojednostavljeno sučelje i rijetko koristi dodatke, rezanje npr. potpuno pozadinska obrada i sistemske animacije.

Dostupnost aplikacija očito nije na nivou Android TV-a (ili Tizen-a i WebOS-a), ali ne nedostaje klasičnih servisa za striming kao što su Netflix, Rakuten TV, YouTube i Amazon Prime Video, sve u 4K i sve sa HDR podrškom . Glasovni asistent na koji se oslanja je Alexa, koji se aktivira ugrađenim mikrofonom daljinskog upravljača koji je isporučio Philips.

VIDAA U OS

VIDAA U OS je – ne toliko poznat – operativni sistem za pametne televizore, a u Grčkoj ga nalazimo u Hisense Smart televizorima koji postepeno zauzimaju značajan procenat tržišta. Interfejs mu je prilično isti kao i svi ostali, dok su animacije svedene na minimum. Vrijeme učitavanja aplikacije sigurno nije najbrže, ali je platforma općenito prilično funkcionalna. Početna stranica preko cijelog ekrana postavljena je na takav način da korisniku vrlo lako može pronaći aplikacije, funkcije i informacije koje traže, a ne nedostaje prijedloga na osnovu sadržaja kojem je pristupao u prošlosti . Uključuje najpoznatije aplikacije kao što su Netflix, Amazon Prime Video, YouTube i Rakuten, kao i druge poput Rai Play, Mediaset Play, Chili i TimVision, dok Disney+ i Apple TV izostaju. Ali najveća prednost VIDAA U OS-a je ta što sada postoji podrška za COSMOTE TV, Novu i NBA, zbog čega je postepeno preferira sve više korisnika. Njegove dodatne karakteristike uključuju kompatibilnost sa glasovnim asistentom Alexa.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top