skip to Main Content
Snažan rast broja korisnika virtualnih privatnih mreža
Snazan-rast-broja-korisnika-virtualnih-privatnih-mreza

Virtualne privatne mreže (VPN) sve su popularnije jer pomažu korisnicima da budu sigurniji prilikom korištenja interneta. Štoviše, predviđa se da će promjene tehnoloških trendova, poput sve većeg rizika kibernetičkih napada, povećati broj korisnika VPN-a.
Na temelju podataka koje su prikupili, analitičari Finbolda previđaju da bi broj preuzimanja VPN-a na globalnoj razini u 2021. mogao premašiti milijardu. Tome će pridonijeti razni razlozi, uključujući aktualni trend rasta broja kibernetičkih napada i rast popularnosti usluge.
Projekcija predstavlja rast na razini cijele godine od 70,45 posto u odnosu na 616 milijuna preuzimanja zabilježenih u prvoj polovici 2021. Pri tome treba spomenuti da je broj preuzimanja u prvih šest mjeseci 2021. više nego dvostruko veći u usporedbi s brojem preuzimanja u istom razdoblju 2020. kojih je bilo 277 milijuna. Podatke o preuzimanjima VPN -a za 2020. i 2021. godinu pruža Atlasov Globalni indeks usvajanja VPN-a (Global VPN Adoption Index).

U prvoj polovici ove godine VPN se u odnosu na broj stanovništva najviše koristio u zemljama Bliskog istoka. Na prvom mjestu je Katar s 44,47 posto stanovnika koji koriste VPN. Na drugom mjestu su Ujedinjeni Arapski Emirati s 39,91 posto. S druge strane, najniži postotak stanovnika koji koriste VPN ima Madagaskar- samo 0,42 posto.

Potreba za primjenom VPN-a motivirana je raznim razlozima, ali privatnost i sigurnost ostaju glavni pokretači. Procjene o rastu broja preuzimanja VPN-a ukazuju na trend primjene VPN-a jača od početka 2020., odnosno od početka pandemije koronavirusa.
Potražnja za VPN-ovima u pandemiji porasla je slijedeći trend rada od kuće koji su pokrenule različite tvrtke. Jednostavno, porasla je potreba za sigurnim okruženjem prilikom rada od kuće s poslovnim podacima. Prilikom rada od kuće zaposlenici su bili izloženi povećanom riziku curenja podataka, a VPN je savršeno rješenje za zaštitu. Značajno je da se trend rada od kuće nastavio čak i nakon što je zbog cijepljenja počeo povratak dijela zaposlenih u urede.
Osim toga, digitalne platforme postale su virtualna alternativa za zabavu u vremenu kada živih događanja nije bilo. A nemaju sve regije pristup nekom sadržaju. Stoga VPN-ovi postaju popularni kod korisnika koji pokušavaju pristupiti ograničenim digitalnim medijskim sadržajima, vijestima i medijima u različitim regijama.
Općenito, predviđeni rast VPN-a temelji se na uvjetima koje je stvorila pandemija. Predviđa se da će primjena VPN-a porasti u usporedbi s razinama prije pandemije. Značajno je da je post-pandemijsko doba popraćeno sve većim brojem kibernetičkih napada i povećanim fokusom na zaštiti podataka, što se uglavnom ogleda u povećanom broju preuzimanja VPN-a.
Slučajevi zlonamjernog softvera i hakiranja porasli su 2021. godine, pogađajući i pojedince i institucije. Takva situacija potaknula je obje strane da se okrenu VPN-u kao jednom od modela zaštite.
Procjene o porastu primjene VPN-a temelje se također na tržišnim aktivnostima. Većina igrača predstavlja nove usluge kako bi iskoristile porast broja korisnika interneta. Davatelji usluga usredotočuju se na nove proizvode uz niže cijene, što olakšava integraciju VPN -a. Osim toga, igrači u ovom sektoru kapitaliziraju prodor mobilnih uređaja predstavljajući kompatibilne proizvode.
Još jedan generator rasta korisnika VPN-a su internetska ograničenja u nekim zemljama. Na primjer, u većini bliskoistočnih zemalja vlade postavljaju stroga ograničenja za pristup internetu na globalnoj razini. Većini građana koji imaju ograničen pristup podacima koji su u suprotnosti sa službenim vjerskim ili političkim stavovima zemlje, VPN je jedna od mogućnosti za pristup blokiranim podacima.
S predviđenom uporabom VPN-a raste i zabrinutost za sigurnost. Iako bi VPN-ovi trebali jamčiti mrežnu sigurnost i privatnost, neki loši akteri mogli bi to zloupotrijebiti.
Riječ je o području koje je vrlo izloženo riziku curenja podataka, s obzirom na to da se svi korisnički podaci usmjeravaju u jednu tvrtku čiji se poslužitelji mogu nalaziti bilo gdje i kojima može pristupiti bilo tko.
Zlonamjerni akteri potencijalno mogu koristiti VPN za prikupljanje podataka i instaliranje zlonamjernog softvera. Čak i naizgled bezazleni VPN može ugroziti korisnike u zemljama u kojima su VPN-ovi zabranjeni. Posebno je rizična primjena besplatnih VPN usluga.

26

Vezani članci

Back To Top
Search