22H2 ažuriranje za Windowse 11 neprimjetno je donijelo podršku za najnovije procesore

22h2-azuriranje-za-windowse-11-neprimjetno-je-donijelo-podrsku-za-najnovije-procesore

Microsoft je od prvog objavljivanja minimalnih specifikacija za Windowse 11 naišao na mnoge kritike jer je odlučeno kako će se novi operativni sustav ograničiti na noviji hardver.

S time je značajnom broju PC-jeva uskraćena mogućnost nadogradnje s Windowsa 10 ili ranijih verzija i čini se kako će se pri tome ostati. Pošto Microsoft čvrsto ostaje pri tome da su stariji modeli računala izostavljeni, nova ažuriranja za Windowse 11 moraju biti dosljedna te pružiti podršku za najnovije procesore na tržištu. Upravo se to dogodilo s 22H2 ažuriranjem.

windows 11

Podrške za nove Intelove i AMD-ove procesore

Microsoft je nedavno svim korisnicima omogućio preuzimanje 22H2 ažuriranja za Windowse 11. Radi se o dosad najvećem ažuriranju za novi operativni sustav koje je donijelo veliki broj zvučnih promjena i novih značajki, no nekako je nezamijećeno prošla činjenica da je s njim omogućena podrška za najnovije Intelove i AMD-ove procesore.

Sukladno sljedećoj dokumentaciji, koja je neprimjetno ažurirana početkom listopada, Windowsi 11 službeno podržavaju Intelovu 13. generaciju procesora.

Još jedan dodatni niz dokumentacije također je potvrdio da Windowsi 11 sada službeno podržavaju i AMD-ovu Ryzen 7000 seriju.

Microsoft je također objavio kako Windowsi 11 neće imati podršku za Intelove procesore 7. generacije te AMD Zen procesore. Tijekom prošle i ove godine nagađalo se kako bi u Microsoftu mogli popustiti te „ubaciti“ ove modele procesora unutar minimalnih specifikacija, no to se ipak neće dogoditi. Ovo također pokazuje kako dodatnog smanjivanja kriterija za Windowse 11 u pogledu procesora neće biti i sada je naglasak na pružanju podrške za novije modele procesora putem redovitih ažuriranja.

Prošle godine je Microsoft na popis dodao Core X i Xeon W serije procesora i sa sigurnošću možemo potvrditi da je to zadnji ustupak.

Potrebno je još dodati kako je objavljen i popis Qualcommovih procesora koji su podržani, a dostupan je na sljedećoj poveznici.

Ostale stavke iz minimalnih uvjeta za Windowse 11 ostale su netaknute. Pod tim mislimo na TPM 2.0, UEFI mogućnost sigurnosnog pokretanja, 4 GB radne memorije i 64 GB za pohranu. One su nužne kako bi se pružilo optimalno Windows 11 iskustvo pa kod njih također neće biti nikakvih promjena.

Očite su Microsoftove namjere da želi natjerati korisnike na nadogradnju na novi hardver koji, kad su procesori u pitanju, predstavlja barem Intelovu 8. generaciju procesora ili AMD Zen 2 procesore.

Intel-Alder-Lake

Iskorištavanje nove tehnologije

Već prilikom izlaska Windowsa 11 mnogo se raspravljalo o prednostima ovog operativnog sustava te razlici u odnosu na Windowse 10. U počecima se među njima nije vidjela velika razlika i Windowsi 11 su često bili nazivani kao uljepšana kopija Windowsa 10, no već se tada govorilo kako će jedna od glavnih budućih razlika biti u mogućnosti korištenja nove tehnologije procesora.

Radi se o Thread Director značajki koja je svoju primjenu započela na Alder Lake 11. generaciji Intelovih procesora, a sad je i dio Intelove 13. generacije procesora koja je podržana s novim 22H2 ažuriranjem.

Podrška za Thread Director ujedno znači da Windowsi 11 mnogo pametnije predviđaju stotine procesa (threadova) te će stoga raspored njihovog izvršavanja biti brži. Efikasnost i brzina procesora bit će na još većoj razini i s Thread Directorom se bolje optimizira izvedba prilikom multitaskinga. Dodatna prednost korištenja Thread Directora je što unaprjeđuje trajanje baterije laptopa pa će to još u širem rasponu utjecati na korisnički rad.

Više o 13. generaciji Intelovih procesora možete pročitati na sljedećoj poveznici.

Dostupnost 22H2 ažuriranja

Windowsi 11, verzija 22H2, dostupni su za sve podržane vrste uređaja i Microsoft je ovih dana potvrdio da će novo ažuriranje sada uključiti sve modele računala koji su bili izuzeti iz prvog vala mogućnosti preuzimanja i instalacije zbog poteškoća s kompatibilnosti.

Microsoft nije dao detaljnije informacije o tome kada će se novo ažuriranje pojaviti u svim konfiguracijama, no dostupnost će se sigurno pojačati u narednim tjednima koji dolaze.

windows 11 ažuriranje

Prelazak na Windowse 11 se konačno isplati?

U ovom trenutku sigurno možemo reći da se prelazak na Windowse 11 isplati nakon što je omogućeno 22H2 ažuriranje. Ako ste slučajno imali dvojbu u vezi toga, možda je baš sad trenutak da napravite ovaj korak.

Svaki korisnik ima svoje razloge zbog kojih radi nadogradnje na novi operativni sustav. Predstavlja li vam izvedba procesora važnu stavku u radu računala te želite li isprobati njihove najnovije modele, Windowsi 11 u tom segmentu sada već čine veliku razliku u odnosu na Windowse 10.

Podrška najnovijim modelima procesora koju je 22H2 ažuriranje neprimjetno donijelo zaista mnogo znači i pokazuje da Microsoft u kontekstu Windowsa 11 više ne gleda unazad te ne odstupa od granice koja je postavljena za starije modele procesora. S druge strane, moramo se naviknuti na činjenicu da će s novim ažuriranjima za Windowse 11 redovito dolaziti i podrške za nove modele procesora.

Već je sada s podrškom za nove modele te korištenjem Thread Director značajke napravljen ogromni iskorak u odnosu na Windowse 10 i po pitanju procesora ovaj operativni sustav više ne može parirati Windowsima 11 jer će postojeća razlika postajati sve veća.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top