5 najboljih besplatnih aplikacija za jačanje sigurnosti vašeg pametnog telefona

0
5-najboljih-besplatnih-aplikacija-za-jacanje-sigurnosti-vaseg-pametnog-telefona

Prije samo deset godina, velika većina internetskog prometa dolazila je sa stolnih uređaja. Situacija je danas radikalno drugačija, pametni telefoni dominiraju tržištem.Kao i uvijek, kibernetički kriminalci su se prilagodili ovoj novoj stvarnosti, osmislivši nove taktike i razvijajući zlonamjerni softver usmjeren na mobilne uređaje.

Bilo da preferirate Android ili iOS, zaštita vašeg pametnog telefona trebala bi biti vaš glavni prioritet. Srećom, postoje načini za jačanje sigurnosti bez da na to potrošite novce.

Stoga, ostaje pitanje koje su najbolje (besplatne) aplikacije koje će povećati sigurnost i privatnost vašeg pametnog telefona? Odgovor na ovo pitanje, saznajte u nastavku teksta.

1) Avast Security

Avast je poznato ime u “svijetu antivirusnog softvera”, i to iz vrlo dobrih razloga. Njihovi proizvodi su pouzdani, učinkovito rade ono što bi trebali, a za korištenje većine njih ne morate čak ni platiti.

Antivirus je neophodan, posebno za Android telefone, ali Avast zapravo nudi puno više od toga. Iako postoje neke razlike između Android i iOS aplikacije, obje zajamčeno poboljšavaju sigurnost i privatnost korisnika, tako da Avastove aplikacije za mobilne uređaje nisu ni na koji način inferiornije od softvera napravljenog za stolna računala.

Verzija za Android, osim što je antivirusna, omogućuje korisnicima skrivanje privatnih fotografija, praćenje interneta u potrazi za “curenjem lozinki” i zaključavanje aplikacija. S druge strane, iOS verzija programa Avast Security može se pohvaliti značajkama kao što su sigurno web pregledavanje, skeniranje zlonamjernog softvera, upravljanje računom, Wi-Fi zaštita i više.

Download: iOS | Android

2) Duo Mobile

Autentifikatorske aplikacije izvrstan su način dodavanja dodatnog sloja sigurnosti vašim web računima (Gmailu, Facebooku, Instagramu i dr.). Postoji mnogo takvih aplikacija, ali uvjerljivo najbolji autentifikator na tržištu zove se Duo Mobile kojeg je razvio Cisco Systems.

Duo Mobile robustan je sigurnosni alat, ali je svejedno vrlo intuitivan i vrlo jednostavan za korištenje. Neće trebati više od nekoliko trenutaka da povežete svoje web račune s ovom aplikacijom i onda ste spremni: kada dođe do novog pokušaja prijave na neki web servis kojeg ste povezali s Duo Mobile aplikacijom, dobit ćete obavijest na mobitel i dati će vam opciju da odobrite ili odbijete zahtjev. Ono što je najvažnije, to se može učiniti jednim dodirom, što je praktično i štedi mnogo vremena.

Duo Mobile također ima mogućnost za vraćanje korisničkog računa (restore feature), koja će vam svakako dobro doći kada nadogradite svoj pametni telefon ili samo trebate povratiti račun kojem ste zaboravili lozinku.

Ali možda najvažnije, aplikacija nikada nije bila probijena od strane hakera i poštuje privatnost korisnika: ne traži nepotrebna dopuštenja, ne prikuplja korisničke podatke niti ih prodaje trećim stranama.

Download: iOS | Android

3) Dashlane

Ako znate nešto o kibersigurnosti, shvaćate koliko je važno diverzificirati svoje lozinke—upotreba iste lozinke za svaki račun ugrozit će sve vaše račune ako je samo jedan od njih probijen. S druge strane, nije lako zapamtiti desetke različitih lozinki. Zapravo, to često dovodi do fenomena poznatog kao “password fatigue” (hr. “zamor lozinke”?).

Dakle, koje je rješenje za ovaj problem? Softver za upravljanje lozinkama, naravno. Dashlane je izvrstan ‘password manager’ koji je dostupan i na iOS-u i na Androidu. Potpuno je besplatan sve dok ga koristite na jednom uređaju, a može pohraniti neograničen broj lozinki, kao i druge osobne podatke.

Dashlane ima odličnu sigurnosnu arhitekturu, koristi AES 256-bitnu enkripciju za zaštitu podataka i platforma je “bez znanja” (engl. “zero-knowledge platform”), što znači da samo korisnik ima pristup svojim osobnim podacima. Osim toga, Dashlane ne krši privatnost korisnika i u potpunosti je u skladu s Kalifornijskim zakonom o privatnosti potrošača (CCPA) i Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR).

Download: iOS | Android

4) Orbot

Ako vas zanima privatnost na internetu, sigurno ste čuli za protokol Tor (The Onion Router), koji kriptira Internet promet i šalje ga kroz nekoliko nasumičnih čvorova (nodeova) u Tor mreži, čime se prikriva njegovo podrijetlo i tako vas štiti. Orbot je “flagship” proizvod projekta Tor namijenjen mobilnim uređajima, a radi na iOS i Android operativnim sustavima.

Ono što Orbot radi je da vam omogućuje spajanje na Tor mrežu jednim dodirom. Sve što trebate učiniti je pokrenuti aplikaciju i pritisnuti tipku “onion” (gumb za pokretanje). I to je to. Također možete omogućiti takozvani VPN način rada i birati između različitih lokacija servera.

Važno je napomenuti da je Orbot, u neku ruku, alat za cijeli uređaj jer vam omogućuje autoriziranje gotovo svake aplikacije za prolazak kroz Tor mrežu. To vas neće učiniti potpuno anonimnim, ali svakako može pomoći u zaobilaženju određenih geografskih ograničenja, što Orbot čini nezamjenjivim kada je u pitanju zaobilaženje cenzure.

Download: iOS | Android

5) Fing

Postoji nekoliko načina da provjerite je li internetska veza sigurna, ali puno je praktičnije da aplikacija to učini umjesto vas. I tu dolazimo do Finga.

Pomoću Finga možete temeljito skenirati svoju mrežu u potrazi za bilo kakvim problemima, identificirati sve uređaje povezane s njom, pokrenuti testove brzine, pratiti sve neobične aktivnosti, ocijeniti razinu sigurnosti internetske veze, primati upozorenja i provoditi sve vrste analiza. Skeniranje vašeg kućnog Wi-Fi-ja je jedna stvar, ali Fing je također izvrstan alat kada putujete i spajate se na nasumične (i najčešće besplatne) mreže, jer vam omogućuje da brzo saznate je li veza sigurna ili ne.

Ima li kakvih nedostataka? Prema svojoj politici privatnosti, Fing prikuplja neke podatke, ali ne osobne informacije; samo anonimne podatke, koje može dijeliti s trećim stranama. Postoji i premium verzija Finga, ali osnovna, besplatna opcija trebala bi biti dovoljna većini povremenih korisnika.

Download: iOS | Android

Zaštitite svoj pametni telefon besplatnim alatima

Ne morate potrošiti hrpu novaca da biste osigurali svoj pametni telefon. Naprotiv: Avast Security, Duo Mobile, Dashlane, Orbot i Fing korisni su alati koji će vam svakako pomoći u tome – a ne koštaju ništa. To ne znači da trebate instalirati sve nabrojane aplikacije, ali ne možete pogriješiti koju god odabrali i koju god koristili.

Ipak, aplikacija će vam pomoći do određene mjere. Jedan dio leži na korisniku, odnosno vama i korištenju “zdravog razuma” na Internetu. Ako vidite da je neka web stranica čudna i traži vaše podatke, nemojte ih unijeti.pcchip.hr