6 najboljih softvera za kloniranje diska na Windowsima 10

6-najboljih-softvera-za-kloniranje-diska-na-windowsima-10

Iznimno frustrirajuća može biti situacija kada je došlo do kvara računala ili kad postavljate novo računalo, a nemate kopiju svog diska. Oporavak ili prebacivanje podataka mnogo su lakši kad se prethodno odradi postupak kloniranja koji je sveobuhvatan i efikasan način stvaranja identične kopije diska kakvu imate uz veliku uštedu vremena.

Kako bi uopće pristupili kloniranju diska, trebat će vam za to određeni softver.

U nastavku ćemo navesti 6 najboljih softvera za kloniranje diska na Windowsima 10.

MiniTool Partition Wizard

  1. MiniTool Partition Wizard

MiniTool Partition Wizard je softver za upravljanje diskom koji može klonirati, formatirati te raditi ostale promjene na diskovima i particijama. Dostupan je za engleski, talijanski, francuski, njemački i korejski jezik.

Iako je ovaj alat besplatan za preuzimanje, njegove najvažnije značajke nisu dostupne u besplatnoj verziji. MiniTool ima tri različita oblika pretplate s cijenom od 59, 109 i 159 dolara.

Premium značajke uključuju oporavak podataka i particija te mogućnost kopiranja izvornog sadržaja diska na SSD ili HDD.

Ovaj softver također podržava razne vrste datotečnih sustava, uključujući NTFS i FAT32 te može prebaciti GPT disk u MBR i obrnuto. Njegova dodatna prednost je što ima alat za analizu prostora na disku pa pomoću njega možete vizualizirati generalno stanje te napraviti nužne promjene.

Možda jedna od najboljih značajki ovog alata je što korisnicima omogućuje pregled stanja kakvo će biti nakon što se odluče na provođenje promjena na disku i particijama.

MiniTool Partition Wizard možete preuzeti na sljedećoj poveznici.

AOMEI Backupper vbesplatni pc backup

  1. AOMEI Backupper

AOMEI Backupper je softver za backup i oporavak koji pomaže korisnicima kod kloniranja sustava, diskova, datoteka i particija. Ova vrsta backupova je zapravo ključna kod vraćanja podataka čiji je nestanak uzrokovao gubitak ili potpuno otkazivanje sustava.

AOMEI Backupper ima vrlo praktično sučelje koje omogućava dobro navigaciju. Također ima i čarobnjaka s kojim se korisnika korak po korak upućuje kroz većinu procesa.

Softver je kompatibilan s različitim inačicama Windows operativnog sustava i podržava različite vrste backupova kako bi korisnici mogli odabrati metodu koja im najviše odgovara.

Korisno je spomenuti da ovdje postoji i zanimljiva značajka pod nazivom „Scheme“ koja briše stare backupove kako bi oni bili ažurirani te kako bi se za nove osiguralo dovoljno prostora. Dodatne značajke uključuju enkripciju, kompresiju, dijeljenje te validaciju podataka.

AOMEI Backupper dolazi u besplatnoj verziji koja je opremljena s osnovnim funkcijama, no postoje i plaćene pretplate za različite korisnike – od pojedinaca, manjih i srednjih poduzeća do velikih tvrtki. Njihova je cijena u rasponu od 39.95 do 699 dolara.

Softver možete preuzeti na sljedećoj poveznici, a u sljedećem videu možete dobiti kratke informacije o njemu.

EaseUS Partition Master

  1. EaseUS Partition Master

EaseUS Partition Master je efikasni softver za upravljanje diskom koji omogućuje promjenu veličine, spajanje, pomicanje, kopiranje, brisanje i oporavak particija, a s njim se također mogu konvertirati datotečni sustavi i klonirati diskovi.

Dolazi u dvije verzije – home i business. „Home“ verzija je skrojena za pojedince koji žele upravljati s izvedbom svog diska te istu poboljšati. „Business“ verzija, s druge strane, nudi iste usluge koje veći naglasak stavljaju na sigurnost podataka i prvenstveno je namijenjena tvrtkama.

Cjenovno je ovaj softver nešto pristupačniji pošto nudi tri verzije mjesečnih ili godišnjih pretplata. Kompatibilan je s većinom operativnih sustava, uključujući Windowse. Ima vrlo dobro korisničko sučelje koje je pogodno za početnike te iskusne korisnike, a posebna je odlika što ima ugrađene sigurnosne mehanizme kao što je WinPE bootabilni disk s kojima pomaže u oporavku podataka čak i kad je došlo do kompletnog pada sustava.

EaseUS Partition Master preuzmite na sljedećoj poveznici. Kratak pregled rada softvera moguće je vidjeti u sljedećem videu.

Macrium Reflect

  1. Macrium Reflect

Macrium Reflect je popularni softver za upravljanje diskom koji pomaže u kloniranju i stvaranju kompletnog sistemskog backupa, uključujući aplikacije, postavke i osobne datoteke.

S Macriumom možete birati između određenih vrsta backupova te napraviti njihov raspored koji će se odvijati automatski tijekom utvrđenih razdoblja.

Softver ima „home“ i „business“ verzije koje dolaze s probnim rokom od 30 dana, a doživotna licenca dolazi po cijeni od 69,65 dolara.

Tijekom spomenutog probnog perioda možete pristupiti izravnom kloniranju diska, zaštiti od ransomwarea, enkripciji podataka te ostalim oblicima backupa.

Ono što je jedinstvenost Macrium Reflecta je „Rapid Delta Clone and Restore“ značajka. S njom ćete značajno skratiti postupak backupa i on će se izvesti samo kod novijih podataka i datoteka u odnosu na zadnje provedeni backup.

Osnovne informacije o Macrium Reflectu možete naći u sljedećem videu, a preuzeti ga možete na sljedećoj poveznici.

clonezilla

  1. Clonezilla

Ovo je besplatni i open-source softver za kloniranje diska. Možete ga koristiti za kloniranje diskova ili particija, stvaranje backupova te povrat podataka.

Postoje tri vrste Clonezille: Live, Lite Server i Server Edition.

Clonezilla Live je najmanja verzija i idealna je za pojedinačne korisnike. S njom nemate nikakve postavke servera i izravno možete klonirati svoj sustav na određeni medij za pohranu. Ona također podržava bootanje s PXE servera i drugih mrežnih uređaja.

S druge strane, Lite Server i Server Edition koriste se za ekstenzivno kloniranje s do 40 računala istovremeno.

Kloniranje diska s Clonezillom podržava mnoge datotečne sustave kao što su ReiserFS, FAT32, FAT16 ili NTFS. Također pruža enkripciju podataka i kompresiju, što pomaže u očuvanju prostora na disku te kod zaštite osjetljivih podataka.

Dodatna vrijednost je što omogućuje detaljnu dokumentaciju i podršku koje mogu pomoći prilikom pojavljivanja problema. Također je važno spomenuti da će vam za sam postupak kloniranja biti potreban bootabilni USB alat kao što je, na primjer, Rufus.

Clonezillu možete preuzeti na sljedećoj poveznici.

DiskGenius

  1. DiskGenius

DiskGenius je alat za upravljanje diskom koji će pomoći kod raznih postavki, oporavka izgubljenih podataka, kloniranja, upravljanja particijama te formatiranja različitih datotečnih sustava. Kompatibilan je s Windows operativnim sustavom i općenito može upravljati s raznim uređajima za pohranu.

Odlika DiskGeniusa je da ga možete koristiti za promjenu konfiguracije diska bez gubitka podataka, a njegove mogućnosti oporavka podataka su zaista napredne. To se vidi u činjenici da pomaže u oporavku i vraćanju izgubljenih ili izbrisanih datoteka čak i kod oštećenih ili formatiranih diskova. Uključuje i dodatne značajke kao što su površinska testiranja diska, benchmarking i fragmentacija.

Ovaj alat dolazi u besplatnoj i plaćenoj verziji. Besplatna verzija je, očekivano, dosta ograničavajuća. Kod plaćene verzije korisnicima su dostupne napredne značajke kao oporavak particija i datoteka, konverzija dinamičkih diskova u osnovne, tehnička podrška i još mnoge druge.

DiskGenius možete preuzeti na sljedećoj poveznici.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top