skip to Main Content
7 najboljih IT tečajeva za početnike
7-najboljih-it-tecajeva-za-pocetnike

Razmišljate li o karijeri u IT-ju? Učenje novih vještina pomoći će vam da steknete samopouzdanje za početak svoje karijere. Otkako je online učenje postalo popularno, vjerojatno se osjećate preopterećeno i ne znate koji tečaj odabrati. Zato smo za vas sakupili neke od najboljih početničkih IT tečajeva. Više o tome u nastavku teksta.

1) Google IT Support Professional (Coursera)

Google tečajevi odličan su put do IT karijere. Ovaj šestomjesečni tečaj podučava tražene vještine, uključujući računalstvo u oblaku (engl. Cloud computing), mrežne protokole, binarni kod, rješavanje problema, Linux, DNS i korisničku službu.

Ako se osjećate kao da ste automatski diskvalificirani za neki posao jer nemate fakultetsku diplomu ili iskustvo u IT-ju, ovo je tečaj za vas. Bez certifikata, mogli biste se mučiti s traženjem posla. Ovaj Googleov certifikat priprema vas za početne (juniorske) IT poslove čak i ako niste završili tehnički fakultet ili nemate relevantnog iskustva. Ali će pokazati volju koju imate za rad u industriji.

Ako želite znati kako pokrenuti karijeru u IT sektoru bez iskustva, započnite s ovim tečajem.

2) IT Project Management for Beginners: A Step-by-Step Guide (Udemy)

Ako vas interesira vođenje i upravljanje projektima, isprobajte ovaj kratki tečaj na Udemyju. Lekcije prilagođene početnicima pokrivaju 32 kratka predavanja (ukupno 2.5 sata) koja vas vode kroz osnove vođenja projekta od početka do kraja. Usput ćete naučiti neke “hard” i “soft” vještine koje bi svaki voditelj projekta trebao imati.

Voditelji IT projekata planiraju, provode i nadziru projekte u organizacijama. Možete se baviti raznim stvarima kao “voditelj projekata” (engl. Project manager) i teško je točno reći koju su mu zadaci. Ali kroz ovaj tečaj ćete dobiti širu sliku što ova rola radi. Ako vam se to svidi, znanje možete proširiti s nekim dužim i težim tečajevima, kao što je (PMI)CAPM tečaj.

3) Coding for Beginners: You Can Code (Skillshare)

Možete dobiti poslove u tehnološkoj industriji koji ne zahtijevaju programiranje (kao maloprije spomenuti “IT Project Manager”). Međutim, ako želite proširiti izbor svoje karijere, učenje programiranja jedan je od najboljih načina za to. Ako želite naučiti kodirati od nule, isprobajte Skillshareovo “Kodiranje za početnike”.

Predavanje uključuje 50 lekcija (cca. 11 sati) u Pythonu i Scratchu. Scratch je besplatan i jednostavan programski jezik namijenjen djeci. Pomaže vam u stvaranju interaktivnih igara, priča i animacija. U međuvremenu, Python je popularan jezik za kodiranje s mnogo namjena, poput razvoja weba i obrade podataka.

Osim upoznavanja s uobičajenim pojmovima u programiranju, tečaj vam nudi i praktične vježbe. Naučit ćete temeljnu teoriju i primijeniti je na jednostavan projekt. Do kraja lekcija izradit ćete svoju prvu aplikaciju.

4) Information Technology Foundations (edX)

Ako ste novi u IT-u i želite vidjeti kako IT koristi organizacijama, ovo je najbolji tečaj za početnika poput vas. Mnoge se industrije uvelike oslanjaju na IT kako bi optimalno funkcionirale. IT Technology Foundations pomaže vam razumjeti te iste osnove i priprema vas za rad u više sektora.

Učenje “IT temelja” (engl. Foundations) uz edX traje samo šest tjedana. Lekcije ispituju kako IT sustav pomaže rastu poslovanja, profitabilnosti i produktivnosti. Naučit ćete različite administrativne uloge, metodologije pri razvoju novih projekata i etička razmatranja u IT području. Također ćete se upoznati s tehnologijama u različitim IT disciplinama, kao što su upravljanje podacima, poslovanje te mreža i sigurnost.

5) CompTIA A+

Nemojte se uplašiti ovog naslova. CompTIA jednostavno znači Computing Technology Industry Association. To je američko neprofitno trgovačko udruženje koje postoji od 1982. godine, a A+ je certifikat koji će vam olakšati traženje prvog posla (u IT-ju).

CompTIA je industrijski standard u IT certifikatima, a A+ je savršen za profesionalce koji žele proširiti svoje IT vještine u budućnosti. Tečaj pokriva različite teme koje će vas pripremiti za vašu IT karijeru: hardver, rješavanje problema, umrežavanje računala, operativni sustavi, mobilni uređaji, računalstvo u oblaku i IT sigurnost.

Da biste dobili certifikat, morate položiti ispite “Core 1” i “Core 2”, koji traju po 90 minuta. Budući da su IT vještine potrebne za podršku nekoliko industrija s rastućom potražnjom za ”remote” načinom rada (rad na daljinu), ispiti će također pokriti potrebne tehnologije za omogućavanje hibridnih radnih postavki.

CompTIA zahtijeva više vremena i truda nego drugi ovdje navedeni tečajevi. Za polaganje CompTIA A+ ispita trebat će vam 9-12 mjeseci iskustva ili ekvivalentni trening.

Vaš će certifikat nakon polaganja vrijediti tri godine. Nakon toga ga možete obnoviti pohađanjem dodatnog treninga, stjecanjem IT certifikata više razine ili stjecanjem 20 “jedinica kontinuiranog obrazovanja” (CEU).

Kada bismo morali odabrati samo jedan certifikat s ove liste, odabrali bismo ovaj.

6) CompTIA ITF+

Jeste li neodlučni oko karijere ili samo razmišljate o tome kako se prebaciti u IT industriju? Sumnjate u sebe jer nemate tehničke vještine? CompTIA IT Fundamentals je tada tečaj za vas.

CompTIA ITF+ pomaže vam da steknete prve IT vještine. Naučit ćete značajke uobičajenih operativnih sustava i softverskih aplikacija. Tečaj će vas također upoznati s IT terminima i konceptima, infrastrukturom i najboljim praksama vezanim uz sigurnost.

Da biste dobili certifikat, morat ćete pristupiti ispitu od 60 minuta. Kada ga položite, možete nastaviti s upisom za A+ certifikaciju, koju smo malo prije spomenuli.

Naša preporuka je odmah ići na A+ certifikaciju, ali ako niste sigurni u to, krenite s ITF+ pa nakon toga nastavite s A+.

7) Fundamentals of Cybersecurity (Codecademy)

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost danas su jedni od najtraženijih radnika na tržištu. PR Newswire izvješće kaže da se posljednjih godina povećao broj oglasa za posao u području kibernetičke sigurnosti. A kako raste digitalizacija u svijetu, tako će sve više ovakvih stručnjaka biti potrebno.

Vođeni certifikatom CompTIA Security+, “Fundamentals of Cybersecurity” vodi vas kroz osnovne taktike “društvenog inženjeringa” (engl. social engineering) koje koriste razni prevaranti i hakeri. Naučit ćete prepoznati kibernetički napad i razviti strategije za obranu prijetnje. Čak i ako odlučite ne nastaviti IT karijeru, smatrat ćete da je ovaj tečaj vrijedan za osobnu upotrebu i zaštitu vaših podataka.pcchip.hr

102

Vezani članci

Back To Top
Search