7 novih značajki u File Exploreru na Windowsima 11

0
7-novih-znacajki-u-file-exploreru-na-windowsima-11
7 novih značajki u File Exploreru na Windowsima 11

Promjene kod File Explorera na Windowsima 11 dodatno su unaprijedile upravljanje datotekama i mapama. Navodimo 7 najvažnijih koje se ne mogu naći na Windowsima 10.

Microsoft ima fokus na Windowsima 11 pa smo tako od izlaska ovog operativnog sustava vidjeli mnoge nove značajke. Neke od njih su se već unaprijed najavljivale na službenim stranicama Microsofta i u raznim medijima dok su neke od njih ostale pomalo nepoznate korisnicima. Kod velikih 21H2 i 22H2 ažuriranja File Explorer na Windowsima 11 doživio je veliki redizajn. Za promjene poput uvođenja tabova mnogi su korisnici čuli, a neke treba ponovno spomenuti jer su nekako i dalje u pozadini.File Explorer čini osnovu korištenja svakog Windows operativnog sustava pa ćemo u nastavku teksta navesti 7 najvažnijih promjena koje su na ovoj aplikaciji obilježile Windowse 11. Ove promjene možda mogu biti razlog da napravite nadogradnju na novi operativni sustav jer omogućuju još detaljnije i kvalitetnije upravljanje s datotekama i mapama.

  1. „Home“ sekcija

File Explorer aplikacija na Windowsima 11 ima novu početnu (home) stranicu koja je zamijenila „Quick Access“ opciju unutar okna za navigaciju (Navigation Pane). Kada kliknete na nju, vidjet ćete tri nove sekcije.

Prva je „Quick Access“ koja omogućuje otvaranje svih „Library“ mapa putem nekoliko klikova. Ispod „Quick Access“ sekcije pojavila se nova „Favorite“ sekcija koja pokazuje sve datoteke koje ste označili kao omiljene putem kontekstualnog izbornika.

Treća sekcija na novoj početnoj stranici ima naziv „Recents“ i prikazuje nedavno otvorene datoteke.

Sve tri sekcije vrlo su praktično umetnute na početnu stranicu File Explorera i istodobno su reducirale broj suvišnih izbornika.

  1. Novi izgled bočnog okna (Side Pane)

Bočno okno (Side Pane) File Explorera doživjelo je osvježenje s unosom nove sekcije za detalje i postavke kako bi korisnici mogli jednostavnije organizirati sve opcije okna za navigaciju (Navigation Pane). Ovdje se možete prebacivati na kompaktni pregled (compact view) kako bi imali pristup pregledu više stavki.

Stara sekcija za detalje nije se dobro uklapala s ostatkom File Explorera, no sada ima u vrlo preglednom obliku sve informacije o pojedinim datotekama.

Dodatna vrijednost novog izgleda bočnog okna je što lakše možete uočiti nedavne aktivnosti. Nije potrebno otvarati „Properties“ prozor kako bi vidjeli detalje o tome. Novo bočno okno također uključuje opciju za dijeljenje datoteka te omogućuje otvaranje „Properties“ prozora bez klika desnom tipkom miša za otvaranje kontekstualnog izbornika.

windows 11 file explorer
Windows 11 File explorer
  1. Tabovi u File Exploreru

Tabovi su sjajan način organizacije sučelja u svakoj aplikaciji, a kod File Explorera su jednostavno napravili pravu malu revoluciju. Ranije su korisnici morali otvarati veliki broj novih prozora kako bi mogli raditi promjene kod datoteka i mapa na raznim lokacijama, a sada je to s tabovima nevjerojatno praktično.

Nisu samo intervencije na datotekama i mapama lakše, već pomoću drag-and-drop metode možete povlačiti tabove za otvaranje zasebnih prozora u File Exploreru ili za dodavanje novog taba kod već otvorenih prozora. Sve izgleda identično kao i kod korištenja nekih od web preglednika.

  1. „Gallery“ sekcija

Jedan manji dodatak kod File Explorera na Windowsima 11 je „Gallery“ sekcija koja kategorizira fotografije na vašem računalu. Ona automatski izvlači fotografije iz vaše „Pictures“ mape ili iz mape za fotografije na OneDriveu te ih sortira prema datumima.

U „Gallery“ sekciji postoji praktična traka za skrolanje pomoću koje se lako možete kretati te raditi premještaje svojih fotografija.

Osim spomenute „Pictures“ mape i mape na OneDriveu, „Gallery“ sekcija može obuhvatiti i ostale mape na drugim lokacijama gdje imate spremljene fotografije.

  1. Napredniji kontekstualni izbornik

Kontekstualni izbornik koji se otvara putem desnog klika na mišu predstavljao je određeno iznenađenje kad se u novom obliku pojavio na Windowsima 11. Dio korisnika zamjerio je Microsoftu promjene koje nisu bile baš praktične, no ovdje možemo istaknuti i njegove pozitivne strane.

Primjerice, kao dobre značajke možemo spomenuti da se odmah otvara „Install“ opcija kad na instalacijsku datoteku kliknete s desnom tipkom miša ili činjenicu da je sam kontekstualni izbornik sada mnogo precizniji pa imate sve dodatne radnje koje su vam potrebne unutar „Show more options“ opcije.

Na novi izgled kontekstualnog izbornika na početku se potrebno naviknuti, no s vremenom se korisnik lako može prilagoditi i uvidjeti neke od njegovih prednosti.

Microsoft 365

  1. Integracija Microsoft 365 proizvoda

OneDrive i ostali Microsoft 365 proizvodi sada su postali neizostavni dio File Explorera. „Recommended“ sekcija u File Exploreru odmah prikazuje sadržaj vaših Microsoft proizvoda (poput npr. Office paketa) unutar thumbnail formata.

Unutar trake izbornika u File Exploreru imate posebni dio posvećen OneDriveu. Kad na njega kliknete, dobit ćete prikaz ukupne zauzetosti prostora za pohranu, brzi pristup postavkama aplikacije, mogućnost odabira početka sinkronizacije te prikaz opcije za nadogradnju svoje pretplate. Datoteke s OneDrivea prikazuju se unutar File Explorera pod „Status“ sekcijom i ovdje možete identificirati koje su datoteke dostupne na disku, a koje su dostupne samo putem online moda.

  1. Ugrađena podrška za arhiviranje datoteka

File Explorer imao je podršku za arhiviranje u ZIP formatu dugo vremena, no nedostajala je kompatibilnost s ostalim popularnim formatima kao što su RAR ili 7Z. S novom nadogradnjom File Explorera na Windowsima 11 to je konačno omogućeno i korisnici više ne moraju preuzimati WinRar ili slične programe kako bi ekstrahirali RAR datoteke ili datoteke drugih formata.

Na kraju možemo zaključiti kako File Explorer postaje sve moćniji softver i njegova inačica na Windowsima 11 donijela je značajno poboljšanje korisničkog iskustva. File Explorer na Windowsima 10 sada se ipak prilično razlikuje od onog na Windowsima 11 i njegove značajke na novom operativnom sustavu možda mogu biti dovoljan razlog za nadogradnju vašeg računala.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr