Android 14 upozorit će vas kad netko izradi screenshot

android-14-upozorit-ce-vas-kad-netko-izradi-screenshot

Još otkad je Snapchat popularizirao koncept poruka koje nestaju, developeri aplikacija u stalnom su nastojanju za pronalaskom načina na koji se može blokirati i detektirati kad netko izrađuje screenshot.

Sudeći prema najnovijim vijestima iz developerskih krugova, Android 14 moći će detektirati kada netko izradi screenshot te će korisnik o tome biti obaviješten u istom trenutku.

Radi se o jako zanimljivoj značajki s kojom se neće spriječiti izrada screenshotova, no mnogo znači da će korisnici biti svjesni da ih je druga strana napravila.

Google Android 14

Zaštita privatnosti

Android aplikacije uvijek su mogle koristiti tzv. FLAG_SECURE parametar s kojim se moglo onemogućiti screenshotove unutar određenog prozora, no to nije uvijek bilo najbolje rješenje pošto je moglo utjecati na funkcionalnost same aplikacije.

Zbog toga Android 14 dobiva potpuno novo aplikacijsko programsko sučelje koje se može iskoristiti kao određeni oblik zaštite privatnosti.

U ranijim razdobljima aplikacije su mogle detektirati screenshot samo na način da se utvrdila promjena dok su radile u pozadini, no ova metoda nije bila idealna. S Androidom 14 aplikacija samo treba imati utvrđeno DETECT_SCREEN_CAPTURE odobrenje i sustav će vas obavijestiti da je netko napravio screenshot.

Novo aplikacijsko programsko sučelje na Androidu 14 detektirat će screenshot ako korisnik izvede specifičnu kombinaciju pritiska gumbova na uređaju. U tom će se trenutku na dnu zaslona pojaviti obavijest koja će upozoriti korisnika o radnjama druge strane.

Neki korisnici već su uočili promjenu

Na nekim portalima i društvenim mrežama korisnici su već naveli kako su primijetili obavijesti o screenshotovima.

Jedan od korisnika je to primijetio prilikom korištenja njemačke aplikacije za šoping pod nazivom Otto. Napravio je screenshot na svom pametnom telefonu i dobio je obavijest pri dnu zaslona kako je aplikacija Otto detektirala screenshot.

Može se reći da iz sigurnosne perspektive nova značajka na Androidu 14 zaista predstavlja napredak i aplikacije više neće morati koristiti zaobilazne putove kako bi se dobila mogućnost bilježenja screenshotova.

Naravno, uvijek postoje i neki nedostaci pa novo aplikacijsko programsko sučelje za Android 14 može se zaobići. Ono detektira pritiske hardverskih dijelova uređaja za izradu screenshota, no ovdje postoje mogućnosti korištenja drukčijih tehnika koje će proći nezabilježene. Također nije jasno ako će postojati kompatibilnost sa starijim verzijama Androida te kako će se na starijim uređajima ona manifestirati.

Više podataka o novoj značajki za Android 14 možete dobiti na sljedećoj poveznici.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top