Dolaze dvije velike promjene na Windowse 11! Programska traka dobiva novi Bing potpomognut s AI elementima, a Phone Link postaje dostupan i za korisnike iPhonea.

dolaze-dvije-velike-promjene-na-windowse-11!-programska-traka-dobiva-novi-bing-potpomognut-s-ai-elementima,-a-phone-link-postaje-dostupan-i-za-korisnike-iphonea.

Još jednom se nalazimo pred dolaskom novih značajki na Windowse 11, no sada nam se čini kako se zaista radi o važnom trenutku. To se posebno odnosi na Bing koji dobiva potpuno nove značajke i ovog puta bi se moglo raditi o adutu koji će polako sve više ugrožavati Google. Korisnici iPhonea također bi mogli doći na svoje jer se sjajna aplikacija Phone Link s novom nadogradnjom i njima prilagođava pa će moći povezati svoj telefon s Windows računalom.

Bing u Windows 11

Novi Bing

Microsoft je nedavno službeno potvrdio informacije o dolasku „novog Binga“ koji nije više samo obična web tražilica, već omogućuje davanje odgovora korisnicima na način koji je sličan ChatGPT-u.

S krajem veljače došla je još jedna sjajna vijest kako ovakav Bing u potpuno novom ruhu dolazi i na Windowse 11. Ovo nije jedina promjena koju možemo očekivati, ali se svakako radi o, možemo reći, glavnoj atrakciji novog operativnog sustava koju korisnici spremno očekuju.

Sve je ovo dio strategije za povećanje prometa na Bingu i možemo reći da Microsoft sada ima još jedan adut koji bi mogao privući korisnike i potencijalno ih udaljiti od Googlea.

Ako već imate pristup novom Bingu, na Windowsima 11 ubrzo bi trebali vidjeti Bingovu ikonu unutar trake za pretraživanje. Pretraživanja koja ćete raditi imat će odgovore za koje se koristi AI tehnologija. Zasad nema neke dublje integracije s Windowsima pa se ovdje radi o još jednom mjestu gdje možete ući u interakciju potpomognutu s AI elementima kao što je ona kod ChatGPT-a.

Microsoft je na svom blogu naveo kako je traka za pretraživanje jedna od najčešće korištenih značajki na Windowsima i kako će novi Bing potpomognut s AI elementima dati novo iskustvo u traženju odgovora koje će biti brže i bolje nego dosad.

Zapravo već je s krajem veljače krenulo omogućavanje novog Binga na Windowsima 11, no aktivirat će se samo kod onih korisnika koji su se predbilježili za novo Bing iskustvo. Ono što je također sjajno je Microsoftova integracija novog Binga u svoje druge aplikacije i servise kao što su Skype, Microsoft Edge na svim platformama i Bing mobilna aplikacija.

Više o svemu možete pročitati na Microsoftovom blogu gdje je nedavno izašla nova objava.

Phone Link za korisnike iPhonea

Phone Link je mnogima omiljena aplikacija koja omogućuje integraciju telefona s Windows računalom. Treba reći kako svi brendovi pametnih telefona nisu imali mogućnost korištenja aplikacije i Microsoft intenzivno radi na tome.

Stoga je nova vijest mnoge obradovala i čini se kako će korisnici iPhonea ubrzo moći koristiti Phone Link. Zasad se ova značajka može testirati samo unutar Windows Insiders programa, no vjerujemo da će brzo stići kao nova značajka na Windowse 11.

Kod Phone Link sučelja na početnom prozoru sada će postojati dodatak u obliku gumba pod sekcijom „Pick your phone“. Moći ćete birati između dvaju gumbova: Android i iPhone.

Nakon što odaberete iPhone kao opciju, Phone Link aplikacija vodit će vas kroz nekoliko koraka kako bi se povezali sa svojim iPhoneom. Zadnja postavka koju morate odobriti su dozvole za pristup iPhoneu koji koristite i vaš će telefon biti uparen s Phone Link aplikacijom. Dobit ćete podršku i mogućnost za pokretanje poziva, slanje poruka te pregled kontakata. Jedini dijelovi gdje Phone Link nema podršku su grupne poruke te slanje medijskih sadržaja putem poruka.

Više o svemu možete pročitati u objavi na Windows blogu.

ChatGPT

AI ratovi

S novim ažuriranjem Windowsa 11 doći će još neke nove stvari. Ovdje možemo spomenuti novu mogućnost snimanja zaslona pomoću Snipping Tool značajke koja će sigurno izvrsno poslužiti brojnim korisnicima, tabove u Notepadu za lakšu navigaciju, nove mogućnosti kontrole potrošnje energije računala itd.

Bezobzira na to što nas čeka zaista mnogo noviteta s novim ažuriranjem za Windowse 11, promjene kod Binga možda znače i veliku prekretnicu u popularnosti Microsoftove web tražilice.

Google je na promjene kod Binga odmah reagirao s objavom da uskoro možemo očekivati i njegov AI chat servis pod nazivom Google Bard.

Odmah su rađene neke usporedbe između Microsoftovog i Googleovog AI alata i većina se stručnjaka slaže kako je trenutno Microsoft izašao kao veliki pobjednik.

Microsoft je vrlo odlučno plasirao nove verzije Binga i Edgea na tržište i već ima višegodišnje iskustvo ulaganja u ChatGPT. Google je, s druge strane, jako požurio s izlaskom Barda i već kod prvog testiranja uočene su velike pogreške u danim odgovorima ovog AI chat servisa. Ta velika pogreška u početnom testiranju je, prema pisanju medija, Googleu „izbila“ 100 milijardi dolara tržišne vrijednosti i prisilila tvrtku na priznanje o krivim informacijama u Bardovom odgovoru te na obvezivanje kako će buduća testiranja biti mnogo rigoroznija.

Vrlo je značajno što Google rad Barda naziva „eksperimentalnim“ tako da se i ovdje vidi koliko je Microsoft pripremljeniji za integraciju AI alata, a to bi u nadolazećem vremenu mogla biti ogromna prednost.

U ovom trenutku svjedočimo vrlo zanimljivim događanjima. Na početku smo prekretnice kada se AI alati počinju sve više koristiti i tržišna utakmica dugo vremena nije bila ovako neizvjesna. Vjerujemo da će razni tech događaji u narednim tjednima donijeti još zanimljivih novosti.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top