Donosimo detaljni popis svih značajki koje će omogućiti novi One UI 6.0 na Samsungovim uređajima

0
donosimo-detaljni-popis-svih-znacajki-koje-ce-omoguciti-novi-one-ui-6.0-na-samsungovim-uredjajima
Donosimo detaljni popis svih značajki koje će omogućiti novi One UI 6.0 na Samsungovim uređajima

Samsung ubrzo priprema predstavljanje novog One UI 6.0 korisničkog sučelja koje dolazi na pametne telefone i tablete. Tradicionalno je dolazak novog Android ažuriranja kod Samsunga redovno popraćen novom verzijom One UI softvera.Tako se i ovog puta dogodilo, a velike nadogradnje One UI korisničkog sučelja najprije su namijenjene za uređaje iz Galaxy S serije. Novi One UI 6.0 bit će temeljen na Androidu 14, a prvi uređaji koji će ga preuzeti unutar beta programa bit će mobiteli iz Galaxy S23 serije.

One UI 6.0

Priličan broj novih značajki

One UI 6.0 je vrlo važna softverska nadogradnja Samsungovih uređaja koja donosi niz poboljšanja, a samo neka od njih su pročišćeni softverski dizajn, proširene mogućnosti personalizacije postavki, napredna izvedba i još mnogo toga drugog. Pošto s One UI-jem 6.0 dolazi veći broj promjena, u nastavku teksta smo istaknuli one najvažnije koje bi trebale zaokupiti pažnju korisnika.

Novi gumb za raspored (Button Layout)

Raspored panela za brzi odabir se u One UI-ju 6.0 promijenio kako bi se često korištenim značajkama osigurao još praktičniji pristup. Gumbovi za Wi-Fi i Bluetooth sada su smješteni na vrhu zaslona dok su vizualni atributi, kao što je „Dark mode“ ili „Eye comfort shield“, smješteni na dnu. Postoji mogućnost dodatne prilagodbe gumbova za brzi pristup ako želite napraviti svoj raspored.

Trenutni pristup panelu za brzi pristup (Instant Full Quick Panel Access)

Omogućen je trenutni pristup brzim postavkama (Quick Settings) pa će to za mnoge korisnike značiti još brži dolazak do željene sekcije na uređaju. Bit će dovoljan samo jedan svajp s desne gornje strane zaslona kako bi se dobio trenutni pristup proširenom panelu brzih postavki s čime se izbjegava potreba za dodatnim svajpovima.

Efikasna kontrola svjetline (Efficient Brightness Control)

Traka za kontrolu razine svjetline sada je dio kompaktnog brzog panela pa se na taj način omogućuju brze i lake prilagodbe putem svajpa s vrha zaslona prema dolje.

Poboljšni „album art“ prikaz (Enhanced Album Art Display)

Poznato je kako Samsung Music aplikacija ima mogućnost kategoriziranja vaše glazbe ili videoklipova prema vrstama putem „album art“ prikaza. Sada će se isti prikaz proširiti unutar panela za obavijesti gdje upravljate s medijskim sadržajima, a to će se događati kada su na vašem uređaju pokrenuti glazbeni ili video sadržaji.

Poboljšani raspored obavijesti (Enhanced Notification Layout)

Svaka obavijest koju zaprimite na Samsung uređaju sada će imati individualnu karticu i na taj se način ona može lakše uočiti i prepoznati.

Repozicioniranje zaključanog zaslona (Lock Screen Repositioning)

Korisnici dobivaju veći stupanj fleksibilnosti pa mogu repozicionirati sat na zaključanom zaslonu prema svojim preferencijama.

Pojednostavljene oznake ikona (Simplified Icon Labels)

Oznake ikona aplikacija sada su oblikovane u pojedinačnoj liniji što je estetski čišće i jasnije za pregled. Neki nazivi aplikacija kao što su „Galaxy“ ili „Samsung“ su sada skraćeni.

Novi zadani tip slova (New Default Typeface)

One UI 6.0 predstavit će novi zadani font koji stilski izgleda modernije i privlačnije. Korisnici koji unutar postavki odaberu zadani font moći će iskusiti ovu promjenu.

Napredni multitasking (Advanced Multitasking)

Pop-up prozori sada ostaju otvoreni čak i kad se navigacija smjesti pod „Recents“ zaslon. Ovo omogućuje korisnicima da nastave svoje aktivnosti i rad bez ometanja.

Prilagođeni widgeti za kamere (Custom Camera Widgets)

Novo ažuriranje omogućuje dodatak prilagođenih widgeta za kamere unutar početnog zaslona. Svaki widget može se konfigurirati za otvaranje posebnog moda za snimanje te za spremanje fotografija u određeni album na uređaju.

Novi dizajn emojija (New Emoji Design)

One UI 6.0 uključuje novi dizajn emojija koji daje određeno osvježenje i moderniji izgled popularnih znakova kod svih aplikacija za slanje poruka te objava za društvene mreže.

Poboljšanja kod widgeta za prognozu (Weather Enhancments)

Weather“ widget sada je dodatno poboljšan i nudi detaljniji uvid u lokalnu vremensku prognozu, uključujući upozorenja za ekstremne vremenske prilike.

Interaktivna mapa za prognozu (Interactive Weather Map)

Ažurirana „Weather“ aplikacije sada omogućuje korisnicima navigaciju po mapi kako bi pronašli informacije o vremenu bez potrebe za poznavanjem naziva gradova ili mjesta.

Poboljšanja kamere (Camera Enhancements)

Kamere na Samsung uređajima s novim One UI 6.0 korisničkim sučeljem sada imaju razne nove nadogradnje kao što su prilagođeni vodeni žigovi, dinamične postavke rezolucije, lakše uređivanje veličine videa te precizni indikatori niveliranja za upotrebu prednje kamere.

Poboljšanje značajke galerije (Enhanced Gallery Features)

Gallery“ aplikacija je obogaćena s funkcionalnostima kao što su spremanje izrezanih fotografija kao naljepnica, poboljšani „story“ pregled te intuitivno drag-and-drop sučelje.

Nadogradnja aplikacije za uređivanje fotografija (Photo Editor Upgrades)

Photo Editor“ aplikacija ima nove mogućnosti što uključuje prilagodbe nakon spremanja, vraćanje i ponovno odrađivanje funkcija, poboljšani raspored stavki za navigaciju te mogućnost crtanja prilagođenih naljepnica.

Poboljšanja kalendara i podsjetnika (Calendar and Reminder Enhancments)

Calendar“ i „Reminder“ aplikacije dobile su svoja ažuriranja, a promjene koje s njima dolaze su mogućnost novog pregleda rasporeda te inkorporacija podsjetnika unutar „Calendar“ aplikacije za još bolju integraciju informacija na jednom mjestu.

Poboljšanja „Modes and Routines“ sekcije

Novo ažuriranje donosi nove značajke unutar „Modes and Routines“ sekcije koju možete naći unutar postavki. Sada se korisnicima omogućuje postavljanje jedinstvenih zaključanih zaslona unutar raznih modova kao što su vožnja, rad ili vježbanje.

Novi dizajn „Smart Suggestions“ widgeta (Smart Suggestions Redesign)

Smart Suggestions“ widget dobio je novi redizajn u obliku rasporeda koji ga još bolje integrira unutar ikona na početnom zaslonu.

Poboljšanja „Finder“ aplikacije (Finder Improvements)

Finder“ aplikaciji sada je omogućen brzi pristup radnjama za aplikacije izravno iz rezultata pretrage. Također su sada dostupne preporuke za upravljanje prostorom za pohranu na uređaju te još mnogi drugi oblici brzih savjeta.

Poboljšane postavke (Settings Enhancements)

Radi se o tome da s One UI-jem 6.0 dolazi napredniji „Airplane“ mod, poboljšane postavke pristupa bateriji te još snažnija prevencija sigurnosnih prijetnji unutar „Settings“ aplikacije.

Pristup (Accessibility)

One UI 6.0 sada omogućuje novu opciju povećanja sadržaja na zaslonu, prilagođenu debljinu kursora te poboljšani pristup informacijama.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr