Donosimo popis najboljih besplatnih antivirusnih programa u 2023

0
donosimo-popis-najboljih-besplatnih-antivirusnih-programa-u-2023
Donosimo popis najboljih besplatnih antivirusnih programa u 2023

Donosimo popis najboljih besplatnih antivirusnih programa u 2023. za sljedeće kategorije: Windows i Mac računala, mobilni uređaji, softveri s najviše značajki te kombinacija antivirusni program/VPN

Živimo u vremenu kada se svi najvažniji podaci koje koristimo nalaze na uređajima kao što su računala ili pametni telefoni. Ova činjenica odmah podrazumijeva da svaki korisnik treba uložiti dodatni trud u zaštitu svojih uređaja, no premium antivirusni programi znaju biti skupi i mnogi ne žele izdvajati dodatna financijska sredstava za njihove pretplate.Srećom, postoje besplatni antivirusni programi koji korisnicima mogu pomoći u pružanju zaštite od raznih oblika malwarea. Ovakva zaštita je na bazičnoj razini pošto se za nju ne treba ništa platiti, no čak i to je veliki napredak u stvaranju sigurnog okruženja za vaš uređaj.

U nastavku navodimo najbolje besplatne antivirusne programe prema kategorijama.

Bitdefender Total Security

Najbolji besplatni antivirusni program za Windowse: Bitdefender

Bitdefender ima svoju premium verziju u kojoj imate mnogo značajki i koja se, naravno, plaća, no također postoji besplatna inačica s kojom možete zaštititi svoje Windows računalo.

Za razliku od mnogih drugih besplatnih softvera, Bitdefender tiho radi u pozadini i gotovo nikad ne utječe na tijek vaših dnevnih procesa na računalu.

Bitdefender vrlo je efikasan u sprječavanju ransomware napada, krađe kriptovaluta, modernih phishing napada te trojanaca. Čim se pojavi određena prijetnja na računalu, Bitdefender odmah šalje uočljivu push obavijest te vam omogućuje da nešto poduzmete.

S besplatnom verzijom nećete izgubiti one bazične funkcije u odnosu na premium verziju jer dobivate sve osnovno što je potrebno kako bi zaštitili svoj PC od malwarea, malicioznih URL-ova i phishinga. Ona se može proširiti na najviše tri Windows uređaja, a za veći broj jednostavno je potrebno napraviti dodatni korisnički račun s odvojenim e-mail adresama.

Pošto se radi o besplatnoj verziji, postoje i neke mane koje se odmah mogu primijetiti. Bitdefenderu treba dosta vremena kako bi napravio inicijalno skeniranje vašeg računala i sam softver ne pruža zaštitu od specifičnih oblika ransomwarea, no to je zanemarivo kad se zna da je besplatan.

Prednosti: slične značajke kao i premium verzija Bitdefendera, brza skeniranja nakon odrađivanja inicijalnog, široka zaštita protiv malwarea.

Nedostaci: inicijalno skeniranje jako dugo traje, nema zaštite od posebnih oblika ransomwarea, korisničko sučelje zna biti zahtjevno na početku.

Najbolji besplatni antivirusni program za Mac: Malwarebytes

Malwarebytes može biti izvrstan antivirusni program ako tražite zaštitu Mac računala koje se koristi kod kuće.

Iako ima mnogo prednosti, treba spomenuti kako je lošija strana Malwarebytesa da ne pruža zaštitu o stvarnom vremenu. To znači da ćete morati ručno pokretati skeniranja.

S druge strane, prednosti ovog softvera su da je iznimno brz te skeniranja se kompletiraju mnogo brže u odnosu na druge antivirusne programe. Njegovo sučelje ne spada među ljepše, no dovoljno je funkcionalno i lako za upravljanje.

U svojoj je ponudi Malwarebytes u određenu ruku ograničen, no predstavlja izvrsnu opciju za skeniranje različitih uređaja. S njim možete imati zaštitu od phishing prevara te blokirati maliciozne URL-ove. Izostanak vatrozida može biti viđen kao nedostatak, no Malwarebytes ima efektivnu kontrolu nad sumnjivim procesima na vašem Mac računalu.

Dostupan je i za druge vrste uređaja (npr. Android uređaji), no istaknuli smo ga u kontekstu Mac računala jer za njih nema baš previše besplatnih antivirusnih programa na tržištu.

Prednosti: iznimno brza skeniranja, temeljito uklanjanje malwarea, uključen je Browser Guard (zaštita za web preglednik).

Nedostaci: nema zaštite u stvarnom vremenu, nema previše dodatnih značajki, nije efektivan protiv ransomwarea.

avast ransomeware Protect-New-Folder

Najbolji besplatni antivirusni program za mobilne uređaje: Avast

Besplatna verzija Avasta za mobilne se uređaje čini kao pun pogodak kada se zna da premium varijanta ima cijenu od 50 dolara godišnje.

Avast je dostupan za razne vrste uređaja, no posebno je pogodan za mobilne uređaje zbog lake instalacije i kvalitetne zaštite koju pruža.

S Avastom ćete dobiti preciznu zaštitu u stvarnom vremenu koja detektira prijetnje putem korištenja naprednih AI elemenata. Ako utvrdi procese sumnjivog ponašanja na vašem mobilnom uređaju, odmah će vas o tome obavijestiti te trenutno djelovati kako bi se čim prije spriječilo širenje potencijalne zaraze.

Dobra strana Avasta su, uz zaštitu od virusa, phishinga i ostalih oblika malwarea, Wi-Fi sigurnosna skeniranja koja detektiraju slabosti i moguće uljeze na mreži te preveniraju enkriptiranje vaših datoteka prilikom ransomware napada.

Prednosti: efektivna skeniranja mreže, zaštita od phishinga, neće utjecati na rad ostalog antivirusnog softvera.

Nedostaci: dobar dio značajki zaključan unutar premium pretplate, sporo vrijeme bootanja prilikom skeniranja, značajke za privatnost interneta mogle su biti bolje.

AVG Internet Security

Najbolji besplatni antivirusni program s najviše značajki: AVG Internet Security

AVG Internet Security kao besplatni antivirusni program omogućuje zaštitu od spywarea, ransomwarea, virusa, sumnjivih poveznica i sadržaja koji se preuzimaju te ima sigurnosna ažuriranja u stvarnom vremenu. Sve ovo jasno govori da se radi o softveru sa širokom paletom dodataka.

Najbolja značajka AVG Internet Security programa je njegovo sučelje. S njime se iznimno lako može upravljati i pokretati skeniranja. Za inicijalno skeniranje i sva naknadna će trebati nešto vremena, no ona su iznimno temeljita.

Još uz sve treba dodati da ovaj softver također sadrži naprednu detekciju problema kod vatrozida koja će vas odmah upozoriti na sumnjive procese u toj domeni.

Još neke mane softvera, uz već spomenuta spora skeniranja, su nemogućnost popravka problema s radom uređaja bez nadogradnje na premium verziju te povremene lažne obavijesti o postojanju prijetnje.

Prednosti: napredna zaštita vatrozida, zaštita od phishing napada, mnogi dodaci.

Nedostaci: nema cjelodnevne zaštite na besplatnoj verziji, spora skeniranja, softver nije pokazao dobre rezultate kod detekcije malicioznih URL-ova.

Avira

Najbolji besplatni antivirusni softver kao kombinacija s VPN-om: Avira

Avira je antivirusni softver dostupan za Windows, Mac, Android i iOS uređaje te nudi široku zaštitu protiv niza prijetnji.

ThoughEven je besplatna verzija ovog softvera koji pruža zaštitu od ransomwarea, adwarea, spywarea, trojanaca, phishinga i još mnogih drugih prijetnji.

Avira koristi softver potpomognut AI elementima te koji je temeljen na oblaku kako bi prevenirao i spriječio sumnjive procese na uređajima. Avira vam neće uzrokovati nikakve zastoje na uređaju i neće biti nikakvog povećanog korištenja resursa vašeg procesora. Jedini zastoji mogu doći kad se koristi značajka pod nazivom Phantom VPN koja omogućuje korištenje virtualne privatne mreže.

Osim navedenog, besplatna verzija Avira softvera uključuje System Speedup značajku s kojom možete očistiti stare datoteke na uređaju, Browser Safety značajku koja štiti od malicioznih web stranica, Passworda Managera te Software Updatera koji održava ažuriranja vaših drivera i aplikacija.

Lošija strana Avira anitivirusnog programa su nedostatak vatrozida i dodatnih optimizacija.

Prednosti: VPN uključen u besplatnu verziju, automatizirana ažuriranja za zaštitu od novih virusa, veliki stupanj prilagodljivosti.

Nedostaci: VPN ima ograničen bandwith i njegov rad povremeno utječe na sustav, previše značajki je dio plaćene verzije softvera, spora skeniranja.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr