Dvije velike vijesti iz Microsofta – Windows 23H2 je dostupan zajedno sa novom Outlook aplikacijom!

dvije-velike-vijesti-iz-microsofta-–-windows-23h2-je-dostupan-zajedno-sa-novom-outlook-aplikacijom!

Znamo da nas ove jeseni na Windowsima očekuje novo veliko ažuriranje, no ugodno smo iznenađeni koliko se brzo to odvija. Microsoft je službeno objavio kako je od 26. rujna  23H2 ažuriranje postalo dostupno za korisnike.

Istodobno je došla još jedna sjajna vijest. Potpuno nova verzija Outlook aplikacije dostupna je za preuzimanje te se odmah može početi koristiti.

Ažuriranje s nizom velikih promjena

Microsoft je 26. rujna objavio Windows 11 23H2 ažuriranje koje je drugo veliko osvježenje za novi operativni sustav. Poznato je također pod nazivom „Sun Valley 3“ i s njim dolazi veliki broj značajki od kojih su neke vrlo važne.

Ono što odmah možemo izdvojiti je dolazak Microsoftovog Copilota, alata koji predstavlja integraciju AI elemenata u Windowse 11. Isto tako dolazi ažurirana verzija File Explorera s novim vizualnim dizajnom, novom „Gallery“ stranicom, ažuriranim „Details“ oknom, podrškom za RAR, 7z, GZ i TAR datotečne formate i promjenama kod Nearby Share značajke.

23H2 ažuriranje još će predstaviti podršku za kontrolu RGB osvjetljenja putem „Dynamic Ligthing“ značajke, mogućnost korištenja „passkeysa“, novi Windows Backup alat, redizajniranu Outlook aplikaciju i korisnici će moći vidjeti što je novo kod ažuriranih aplikacija kao što su Paint, Photos, Tool, Clipchamp, Notepad i ostale.

Službeno: 26. rujna ipak je vezan uz Release Preview Channel

Iako će finalna verzija 23H2 ažuriranja biti isporučena u sljedećim danima, važno je napomenuti kako ona još mora proći kroz Release Preview Channel. To drugim riječima znači da će ono 26. rujna biti dostupno korisnicima koji ga žele testirati te još uvijek neće stići na sva računala.

Sukladno dostupnim informacijama iz Microsofta, samo će dio novih značajki (Copilot te još nekoliko njih) biti od 26. rujna dostupan kao ažuriranje za verziju 22H2. Za kompletan paket 23H2 značajki i promjena morat ćemo pričekati završetak testiranja unutar Release Preview Channela.

Zasad nije još poznato kada će točno 23H2 ažuriranje postati dostupno za sve korisnike, no postoje naznake da bi to moglo biti na sljedećem Patch Tuesday ažuriranju koje će biti 10. listopada. Ažuriranje se neće automatski preuzeti, već će korisnici to morati odraditi manualno pa će se starijim verzijama operativnog sustava najprije ponuditi 22H2 ažuriranje i zatim nova 23H2 verzija.

Proces objave 23H2 ažuriranja i njegove dostupnosti bit će prema već standardnim procedurama kontroliran od strane Microsofta pa će ga korisnici dobivati postupno, ovisno o vrsti uređaja, regiji i ostalim faktorima. Ne treba zaboraviti da će uređajima koji imaju problema s kompatibilnosti pristup preuzimanju biti blokiran.

Nova Outlook aplikacija

Microsoft već gotovo godinu dana radi na novoj Outlook aplikaciji koja bi trebala zamijeniti staru verziju Windows Outlooka te Mail i Calendar aplikacije koje spadaju u alate prisutne još od početaka Windowsa 10. Sada je nova Outlook aplikacija konačno gotova.

Iako bi nova verzija Outlooka trebala doći sa spomenutim 23H2 ažuriranjem, izvrsna je vijest da je korisnici već sad mogu isprobati. Oni mogu pričekati njenu instalaciju s dolaskom 23H2 ažuriranja, no ako su nestrpljivi već je sad mogu preuzeti u Microsoft Storeu na sljedećoj poveznici. Novi Outlook dostupan je za Windowse 10 i Windowse 11.

Ažurirani Outlook temelji se na Outlook.com web aplikaciji s gotovo istom pozadinom i integracijom Microsoft 365 servisa. Može se reći kako novi Outlook ima uglađenije sučelje u odnosu na raniju verziju te radi s e-mail adresama s Hotmaila, Gmaila, Yahooa, iClouda te ostalih pružatelja usluga koji imaju podršku za IMAP.

Još nekoliko noviteta

Od novih značajki svakako treba spomenuti one koje u starijoj verziji aplikacije nisu bile dostupne. To su e-mailovi prema rasporedu, mogućnost da korisnik može zakačiti e-mailove na vrh inboxa te unificirani „My Day“ pregled koji pokazuje nadolazeće događaje i zadatke u kalendaru. Treba također spomenuti da novi Outlook mnogo bolje renderira HTML e-mailove od starije verzije.

Integracija s Copilot alatom bit će sjajan dodatak jer će korisnici imati iznimno veliku pomoć u radu. To se ne odnosi samo na korištenje Copilota (te Microsoft Editora) za pisanje ili sažimanje mailova, već za upravljanje svim dobivenim i poslanim porukama te svim zadacima i događajima u kalendaru. Ovdje je prisutna integracija s ostalim Office aplikacijama, pa će sve to značajno utjecati na brzinu rada i učinkovitost, a još je veća povezanost s OneDriveom gdje ćete moći napraviti siguran backup podataka ili dijeliti svoje datoteke i podatke.

Još jedna zanimljivost novog Outlooka je veći stupanj personalizacije pa korisnik sada ima na izbor između 50 različitih tema te 150 stilova fonta. Korisnici Microsoft 365 usluge imaju i dodatne pogodnosti kao što su napredne postavke sigurnosti, prošireni prostor za pohranu te inbox bez oglasa.

Mali uvid u novu Outlook aplikaciju možete dobiti u sljedećem videu.

Jesen je tek stigla i Microsoft je odmah krenuo s važnim 23H2 ažuriranjem. Iako će proći još nešto vremena dok ono postane dostupno svim korisnicima, već se sada može vidjeti da je njegov dolazak jedan od najvažnijih događaja za Microsoft u 2023. godini. Paralelno s tim dobili smo mogućnost testiranja nove Outlook aplikacije koja s osvježenim izgledom i novim značajkama želi privući još više korisnika te nametnuti novi stupanj integracije Microsoftovih alata.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top