Google Maps vs. Apple Maps vs. Waze: Imamo li pobjednika?

0
google-maps-vs-apple-maps-vs.-waze:-imamo-li-pobjednika?

Upotreba karte za navigiranje više nije nešto što koristimo samo kada idemo na odmor. Budući da je “maps” aplikacijama lako pristupiti i koristiti ih na našim pametnim telefonima, većina nas ih koristi svakodnevno kako bismo pronašli najbolju rutu do određene točke ili da bismo ujutro bili u tijeku s prometom na putu do posla.

Uz toliko dostupnih opcija danas, postoji li neka aplikacija za navigaciju za koju možemo reći da je najbolja? Pogledajte u nastavku teksta.Google Maps

Kada smo prestali printati MapQuest karte i počeli koristiti aplikacije za navigiranje na našim pametnim telefonima, Google Maps bio je očigledan izbor za mnoge ljude. One su došle 2005. godine, te su od samog početka bile prilično pouzdane i jednostavne za korištenje. Postoji nekoliko trikova za korištenje Google Mapsa kako biste izvukli maksimum iz aplikacije, ali i dalje je ona intuitivna za korištenje kada ju prvi put otvorite.

Za većinu ljudi s Android uređajima, Google Maps je glavna navigacijska aplikacija jer je ugrađena izravno u operativni sustav. Uz to, aplikaciju možete skinuti i na iOS uređaje.

Aplikacija je toliko odlična i pomoći će vam bilo da putujete lokalno ili na odmor, da je često i prvi izbor iPhone korisnika. Što je ogroman uspjeh sam po sebi pošto većina Apple fanova inače preferira Appleova rješenja, a ne Googleova. U ovom slučaju, Google Mapsi su većini prvi izbor.

Download: Android | iOS

Apple Maps

Početno lansiranje Apple Mapsa 2012. godine je bila jedna od Appleovih najvećih pogrešaka, koju je Forbes nazvao “tehničkom katastrofom godine broj jedan“. Je li se aplikacija poboljšala od tada? Naravno. Pitanje je – jesu li Apple Maps dobre kao Google Maps, Waze ili mnoge druge navigacijske aplikacije? Nažalost ne, ako pitate nas.

Apple Maps trenutno ima ocjenu ispod tri zvjezdice u Apple AppStoreu. Za aplikaciju koja dolazi ugrađena u sve iPhone uređaje, ovo je nažalost vrlo niska ocjena.

Apple Maps je preuzeo neke značajke od Wazea, odnosno pokušao kopirati dotičnu aplikaciju. Pitanje koje si mnogi postavljaju je – zašto koristiti Apple Maps kada mogu koristiti Waze i potpuno su u pravu. Apple Mape su osrednje mape koje koristite ako baš morate. Svako tko ima potrebu za korištenjem navigacije će preuzeti na svoje iPhone nešto bolje.

Download: iOS

Waze

Waze možda nije aplikacija za navigaciju poput Google Mapsa ili Apple Mapsa koja dolazi s Androidom ili iOS-om, ali je još uvijek jedna od najboljih navigacijskih aplikacija za mobilne uređaje. Ovo je bila jedna od prvih navigacijskih aplikacija koju su praktički izgradili korisnici, točnije “zajednica entuzijasta”. Oni su davali svoje informacije kako bi Waze bila najtočnija moguća navigacija.

Bez obzira koristite li Waze za planiranje putovanja ili za svakodnevno putovanje na posao, aplikacija je nevjerojatno praktična za pregled stanja prometa u stvarnom vremenu. Možete vidjeti kada su drugi korisnici otkrili policijski radar, nesreću, loše vremenske uvjete ili bilo koji drugi problem na cesti.

Ili, možete vi biti prva osoba koja će prijaviti nešto ako otkrijete opasnost na cesti. Waze ima taj jedan specifičan aspekt koje druge mape nemaju – osjećaj da pripadate zajednici entuzijasta na cesti. Ako nas pitate, Waze je fantastična aplikacija koju morate isprobati, ako već niste.

Download: Android | iOS

Koju aplikaciju vi koristite?

Na kraju možemo zaključiti da je logičan izbor Google Maps ili Waze. Rekli bismo da je Google Maps više “formalnija” aplikacija koja će vas bez ikakvih problema odvesti od točke A do točke B, te vam pritom dati i neke dodatne informacije koje bi vam mogle biti zanimljive.

S druge strane, Waze je aplikacija koju “održavaju” korisnici. Oni pomažu vama, vi pomažete njima. Waze je naš favorit, ali definitivno stoji uz rame Google Mapsima.

Koju aplikaciju vi preferirate i zašto? Recite nam u komentarima.pcchip.hr