Google u 2021. na Play Storeu blokirao 1,2 milijuna aplikacija koje krše pravila privatnosti

Google je prošle godine otišao korak dalje u pokušajima da zaštiti privatnost i sigurnost korisnika na svom Play Storeu, što je rezultiralo povećim razotkrivanjem aplikacija koje čine štetu upravo u tom smjeru.

Naime, zahvaljujući poboljšanom sustavu strojnog učenja i boljem načinu pregleda aplikacija na platformi, blokirano je njih 1,2 milijuna koje su štetile korisnicima, a uz to je banirano i 190.000 korisničkih računa. Očekuje se da će u ovoj godini brojke biti još izraženije, ali potom bi s 2023. trebale “splasnuti” jer će oni koji stoje iza malicioznih aplikacija shvatiti da nemaju pristup Play Storeu. Ili im je iznimno otežan…

Tako nešto postiglo se zahvaljujući poboljšanoj sigurnosti podataka alata za razvoj softvera (SDK – software development toolkit), ali i partnerstvima s developerima koji rade s tim alatima.

“Oni (SKD, op.a.) pružaju funkcionalnost developerima aplikacija, ali ponekad može biti teško znati kada je SDK siguran za upotrebu. Prošle godine surađivali smo s developerima kako bismo izgradili sigurniji ekosustav Androida i Google Playa. Kao rezultat tog rada, developeri su poboljšali sigurnost SDK-ova koje koriste na stotine tisuća aplikacija i pritom utječu na milijarde korisnika. Ovo ostaje veliko područje ulaganja za naš tim i nastavit ćemo s našim naporima da SDK-ove učinimo sigurnijima u cijelom ekosustavu”, naglasili su iz Googlea.

Dodali su i da je najbolji način za osiguranje sigurnosti podataka ograničiti im pristup. U tu svrhu, kompanija je uvela nove zaštite platforme i pravila koja su smanjila pristup osjetljivim aplikacijskim programskim sučeljima (API) i korisničkim podacima za 98 posto aplikacija koje migriraju na Android 11 ili neki noviji od njega. Također, zabranilo se korištenje API-ja za pristupačnost u aplikacijama koje migriraju na Android 12, “ubijajući” pritom aplikacije za snimanje poziva trećih strana.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top