Skip to content

Gotovo je: Sutra se gasi Internet Explorer

iexplore

MICROSOFT gasi svoj preglednik Internet Explorer nakon 27 godina. Microsoft će od 15. lipnja prestati pružati tehničku podršku posljednjoj verziji tog preglednika, Internet Exploreru 11.

Kompanija je prije više od godine dana objavila da će Explorer biti uklonjen iz većine verzija operativnog sustava Windows 10. U njegovu nadogradnju Windows 11, objavljenu prošle godine, nije ni bio uključen.

Internet Explorer prvi se put pojavio 1995. kao dio operativnog sustava Windows 95. Microsoft ga je 2016. prestao razvijati nauštrb svog novog preglednika Edgea.

Explorer je nekoć bio najkorišteniji internetski preglednik, a na vrhuncu je bio 2003. s 95 posto udjela na tržištu.

Njegovo se korištenje znatno smanjilo pokretanjem Firefoxa (2004.), Google Chroma (2008.) i rastom popularnosti mobilnih operativnih sustava poput Androida i iOS-a koji ne podržavaju Internet Explorer.

Internet Explorer postao predmet ruganja

Krajem 2000-ih poziciju Internet Explorera ugrozio je Googleov Chrome, a Microsoftov je preglednik postao tema bezbroj memova koji su ismijavali njegovu sporost u usporedbi s konkurencijom.

Da bi parirao konkurenciji, Microsoft je 2015. uveo preglednik Edge, koji koristi istu tehnologiju kao i Googleov Chrome.

U travnju prošle godine Chrome je držao 65 posto udjela u globalnom tržištu preglednika, a slijedi Appleov Safari s 18-postotnim udjelom, objavila je kompanija za web analitiku Statcounter.

Microsoftov Edge imao je udio od tri posto, a Internet Explorer sveo se na sićušni udio tržišta kojim je nekad dominirao.

Microsoft je prošle godine odlučio sve baciti na jednu kartu – ugasiti Explorer i zamijeniti ga Edgeom.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept