Imate noviji Samsung telefon iz Galaxy serije? Upravo je proširen popis uređaja koji će moći koristiti Galaxy Enhance-X, AI alat za obradu fotografija.

0
imate-noviji-samsung-telefon-iz-galaxy-serije?-upravo-je-prosiren-popis-uredjaja-koji-ce-moci-koristiti-galaxy-enhance-x,-ai-alat-za-obradu-fotografija.

Samsungovi noviji telefoni zadnjih godina dolaze s unaprijed instaliranom Samsung „Gallery“ aplikacijom. Ona je sjajna alternativa za Google Photos aplikaciju i ima gotovo sve značajke koje su korisnicima potrebne u kontekstu fotografija.

Kako bi upotpunio ponudu, Samsung je u srpnju 2022. godine ekskluzivno za Galaxy S22 seriju izbacio na tržište beta verziju Galaxy Enhance-X aplikacije koja je potpomognuta AI alatima. Ista je aplikacija bila ponovno plasirana ove godine za izlazak nove Galaxy S23 serije. Nove vijesti govore kako će Enhance-X konačno završiti svoje poglavlje s beta verzijama te postati dostupan na većem broju Samsung telefona.Što je Galaxy Enhance-X i kako funkcionira?

Samsungova „Gallery“ aplikacija bogata je značajkama i zaista ima moćne opcije za uređivanje fotografija kao što su Spot Color, Object Eraser ili Shadow Remover. Za mnoge od ovih opcija potrebno je uložiti malo više truda kako bi ih se pronašlo, no jednom kad znate gdje se nalaze izvrsno će poslužiti prilikom uređivanja fotografija na kojima želite napraviti promjene.

„Gallery“ aplikacija mnogima će biti dovoljna, no ako baš želite moćan alat za uređivanje fotografija potrebno je koristiti Galaxy Enhance-X aplikaciju.

Pomoću Galaxy Enhance-X aplikacije moći ćete uklanjati zamagljenja i odsjaje, poboljšati fotografije, posvijetliti dijelove fotografije koji su pod slabim svjetlom, uklanjati moire uzorke (preklapanje dva oblika koji stvaraju neželjeni vizualni efekt) ili unaprijediti HDR efekte na fotografijama. Sve navedene mogućnosti provodi ugrađeni AI alat.

Efektni alati za obradu

Možete manualno odabrati neku od opcija koje smo naveli ili jednostavno kliknuti na „Magic“ gumb i pustiti aplikaciju da samostalno analizira fotografiju te napravi promjene za koje smatra da su potrebne. Sjajno je što postoji prikaz koji omogućuje usporedbu ranije fotografije i nove fotografije koja je rezultat izvršenih promjena pomoću AI alata.

Samsung također navodi da će vam „Old Photo“ alat pomoći vratiti jasnoću te estetski uljepšati stare fotografije bez da se detalji na njima mijenjaju. Posebno je koristan i „Blur“ alat s kojim ćete sa sjajnom preciznošću popraviti zamagljene dijelove fotografije.

Dio ovih značajki je već u „Gallery“ aplikaciji, no Samsung je još ranije odlučio da je korisnicima mnogo lakše da sve bude unutar zasebne aplikacije kako bi se fotografije mogle uređivati brzo i efikasno.

Sučelje Galaxy Enhance-X aplikacije je vrlo jasno i svi postupci uređivanja fotografije odmah se pokazuju i izvršavaju promjene nakon što ih odaberete.

Aplikacija će spremiti originalnu i uređivanu kopiju fotografija u JPEG format kako bi u svakom trenutku imali dostupnu prvu verziju ako vam se nova verzija s promjenama ipak na kraju ne sviđa.

Galaxy Enhanced-X kompatibilna je s uređajima koji koriste Android 10 te novije verzije.

Na kojim će uređajima Galaxy Enhanced-X aplikacija biti dostupna?

Na početku smo bili naveli kako su Galaxy S23 i S22 serije imale mogućnost korištenja Enhanced-X aplikacije, ali sada je Samsung proširio popis.

Sljedeći su uređaji prema Samsungovom ažuriranom popisu kompatibilni s Galaxy Enhance-X aplikacijom:

 • Galaxy S23
 • Galaxy S22
 • Galaxy S21
 • Galaxy S20
 • Galaxy Note 20
 • Galaxy Z Flip 4
 • Galaxy Z Fold 4
 • Galaxy Z Fold 3
 • Galaxy Z Flip 3
 • Galaxy Z Fold 2
 • Galaxy Z Flip 5G/LTE.

Pouzdano se zna da Samsung namjerava tijekom ove i sljedeće godine još proširiti mogućnost korištenja aplikacije na dodatnim uređajima, a ovdje će se najvjerojatnije raditi o A i M serijama telefona srednjeg ranga zajedno s Galaxy tabletima.

Galaxy Enhance-X aplikaciju možete preuzeti unutar Galaxy Storea.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr