iOS 17 vs. Android 14 – usporedba najvažnijih novih značajki

ios-17-vs.-android-14-–-usporedba-najvaznijih-novih-znacajki

Googleov Android 14 beta program je završio i nedavno je predstavljen službeni Android 14 program. Android nije jedini nadolazeći operativni sustav koji je u postupku testiranja, slično je bilo i sa Appleovim iOS17. Apple je ubrzo nakon dolaska testne verzije Androida 14 u lipnju objavio tzv. „developer preview“ za iOS 17 poslije WWDC eventa.

Teško je krenuti u usporedbu Androida 14 i iOS-a 17, no neki elementi mogu se vidjeti kod oba operativna sustava. Dojma smo da se Apple još uvijek nije toliko unio u trenutnu AI pomutnju za razliku od Googlea i ostale konkurencije, no vidljivo je da dodaje elemente vezane uz strojno učenje.

Kod usporedbe koju ćemo provesti također je potrebno napomenuti kako smo uzeli Android 14 koji pokreće Google Pixel telefone. Nova verzija Android operativnog sustava doći će i na ostale modele telefona, no neke su značajke ekskluzivne samo za Google Pixel uređaje pa se upravo kod tih modela radi o izvornoj Googleovoj viziji Androida koja bi se trebala suprotstaviti iOS-u 17.

iOS 16

Zaključavanje zaslona i poboljšanja pozadine

Apple je s iOS-om 16 prošle godine predstavio prilično zanimljive promjene kod zaključavanja zaslona. Dodani su prilagođeni satovi na zaključanim zaslonima kod Pixel telefona i tako se omogućila zamjena pomalo dosadnih jednobojnih satova u dvije linije. Apple je također bio predstavio pozadine s emojijima i tzv. „cinematic“ pozadine kod kojih je dodan 3D efekt na postojećim fotografijama u zbirci.

U iOS-u 17 Apple u istoj kategoriji unosi još neke male promjene pa sada postoji opcija prilagodbe izrezivanja fotografija kod pozadina. Prilikom umetanja fotografije kao pozadine sada postoji inteligentno popunjavanje boja koje će istu prilagoditi obliku koji odgovara vašem zaslonu, neovisno o njenom formatu prikaza. Više informacija imate na Twitter profilu korisnika @AppleSnob.

S druge strane, Google kod zaslona i pozadine nije radio neke prevelike izmjene. Jedna stvar koju nije dodao je podrška za widgete kod zaključanog zaslona. Android je ovu opciju imao godinama, no naposlijetku je uklonjena i već se duže vrijeme ne može koristiti. Postoji mogućnost izmjene nekih prethodno definiranih kontrola,  ali Apple nudi mnogo više opcija za prilagodbu widgeta.

Automatsko ispravljanje kao poboljšano iskustvo tipkanja

Appleova značajka automatskog ispravljanja (autocorrect) nekad je bila tako loša da se redovito znala naći kao meme, no s iOS-om 17 sve će se promijeniti. Apple je objavio da je napravljena nadogradnja automatskog ispravljanja i testiranja su pokazala da je to zaista tako. Sugestije i korekcije koje su dostupne korisniku tijekom tipkanja izuzetno su precizne, a iznimno je važno da se i pogrešni ispravci riječi putem ove značajke mogu lakše korigirati.

Istodobno, Googleova Gboard tipkovnica je i dalje uspješnija od Appleove. Omogućuje korištenje prilagodljivog sučelja koje na vrlo intuitivan način pristupa inozemnim i multijezičnim tipkovnicama, podržava unose putem glasa s korištenjem Tensor značajke te nudi širok izbor iz tzv. Emoji Kitchen zbirke kod koje možete naći zaista vrlo veliki broj emojija.

Google Android 14

Animirane naljepnice te drag-and-drop

U iOS-u 16 Apple je predstavio izradu naljepnica te upravljanje subjektima i objektima na fotografiji s drag-and-drop metodom koja omogućuje njihovo izdvajanje te korištenje u drugim aplikacijama. Naljepnice se u iOS-u 17 dodatno šire i sada je moguće izraditi animirane naljepnice.

Google u Androidu 14 dodaje opciju koja omogućuje upravljanje sadržajem putem drag-and-drop metode širom raznih aplikacija dok se koriste gestikulacije za multitasking. Ovo znači da možete „držati“ fotografiju, vratiti je na početni zaslon, odabrati drugu aplikaciju i smjestiti fotografiju ondje. iOS već određeno vrijeme ima podršku za ovu značajku pa nam je drago vidjeti da je ona sad dostupna na Androidu.

Contact posters i Android Beam

Prošlo je već dosta vremena otkad je Google imao značajku s kojom su se mogla dva telefona staviti jedan pored drugog i na brži način izmijeniti informacije o kontaktima i mnoge druge. To je bilo započelo još 2011. na Androidu 4.0 Ice Cream Sandwich, a radilo se o tzv. NFC (Near-field communication) „rukovanju“ koje je imalo naziv Android Beam. Google će ovu značajku ukinuti tijekom 2019. godine s dolaskom Androida 10.

Vratimo se sada u 2023. godinu. Apple će s iOS-om 17 predstaviti revolucionarni način kako brzo podijeliti svoj kontakt s drugim iPhone telefonima. Nova značajka zove se NameDrop. Appleovi korisnici s njome mogu razmijeniti nove poslovne kartice pod nazivom Contact Posters. One se pokazuju na zaključanim zaslonima telefona kad vi nekog zovete.

Na prvi pogled radi se o istoj značajki kao što je Android Beam, no tehnologija koju Apple koristi je UWB (Ultra-wideband). Ona ima duži domet od NFC-a i upućuje korisnika da savršeno prilagodi stražnje dijelove dvaju telefona kako bi se omogućio prijenos podataka. Appleova nova značajka ima dodatne mogućnosti kao što je zajedničko pokretanje glazbenih ili video sesija ili dijeljenje drugih vrsta podataka.

Android 14 samo podržava Googleovu alterantivu Appleovom AirDropu – Nearby Share. Ova značajka više ne radi na način da samo kliknete u isto vrijeme kod oba uređaja, već morate pretraživati obližnje kontakte kao i na AirDropu.

Govorna pošta uživo i Call Screen

Googleovi telefoni dugo su imali status uređaja s kojima se možete efektivno boriti protiv spam poziva. Pixel telefoni imaju ekskluzivnu značajku pod nazivom Call Screen koja je potpomognuta s Google Assistantom. Ona omogućuje upućivanje vaših pozivatelja na sučelje automatiziranih pitanja i odgovora prije nego što vas netko dobije. Pitanja i odgovori služe za objašnjenje razloga zašto vas se poziva. Kasniji transkript odgovora može vam pomoći u odluci ako se želite javiti ili ne.

Appleovo novo rješenje kod iOS-a 17 za nastali problem nije moćno kao Googleovo, ali olakšat će život mnogim korisnicima. Radi se o novoj značajki Live Voicemail tj. govornoj pošti uživo gdje ćete prije javljanja moći čuti što je vaš pozivatelj rekao. Ova će značajka dijelom ovisiti o vašem pružatelju mobilnih usluga i razlikuje se od Googleovog Call Screena jer je dostupna samo nakon što je završen prijelaz s poziva na govornu poštu.

iOS 16

iPhoneov StandBy i Googleov Pixel Stand

Google je već davno shvatio važnost ambijenta pa ima u ponudi značajke kao što su zaslon koji je stalno uključen (always-on display) ili stalno aktivna glazba na Pixel telefonima. iPhone uređaji popratili su stalno uključene zaslone, a sada Apple dolazi s nečim što je slično Googleovom Pixel Stand iskustvu.

Googleov Pixel Stand je tvrtkin prvi bežični punjač koji omogućuje pojednostavljeni standby mod. S njim možete imati brzi pristup putem Google Assistanta, kontrole pametnog doma, upravljanje događajima u kalendaru, podsjetnicima i pozivima putem opcije ambijentalnog zaslona. Na taj način vaš Pixel čak može postati i okvir za fotografije.

Appleov novi iPhone on StandBy mod kod iOS-a 17 je upravo to što smo naveli, no razlika je što je kompatibilan s bilo kojim punjačem i uključuje se kad iPhone postavljate vodoravno. Tada možete skrolati kroz različite izbornike – od sata i kalendara do galerije fotografija.

Mali koraci za Siri, gotovo nikakvi za Google Assistant

Google u zadnje vrijeme tijekom evenata nije baš spominjao Google Assistanta jer je trenutni fokus na Google Bardu.

S druge strane, Apple nije gotov sa Siri. Tvrtka kod iOS-a 17 radi ažuriranja svog asistenta pa ćete sad moći izostaviti toliko poznati „Hey“ kada se želite obratiti Siri. Ne radi se o nekoj velikoj promjeni, no ona omogućuje nešto lakšu interakciju.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top