Iz Intela je možda upravo procurio podatak kada izlaze Windowsi 12!

iz-intela-je-mozda-upravo-procurio-podatak-kada-izlaze-windowsi-12!

Još od kraja prošle godine u medijima su se pojavili razni natpisi i glasine oko mogućeg izlaska Windowsa 12. Mnogi od njih zaista i spadaju pod glasine jer se nije radilo o konkretnim informacijama, već o nagađanjima pojedinih stručnjaka koja su proizašla iz osobnih predviđanja.

Ovog puta konačno se dogodilo nešto mnogo konkretnije i čini nam se da imamo vrijednu informaciju o tome kako se u Microsoftu već ozbiljno počelo raditi na Windowsima 12.

Intelovi novi procesori

Prve konkretne informacije o mogućem razdoblju izlaska Windowsa 12 plasirane su s Twitter profila @leaf_hobby. Radi se o hardver leakearu koji pouzdano izvještava o dolascima novog hardvera na tržište i u jednom od svojih zadnjih tvitova otkrio je nešto više detalja o Intelovoj Meteor Lake desktop platformi. Oni govore o tome kako je Intel napomenuo da će njegovi nadolazeći procesori podržavati Windowse 12. Ovdje se radilo o tvitu koji je naknadno izbrisan te su se Microsoft i Intel poslije očitovali o tome te negirali navedenu informaciju.

Ovdje se može tvrditi da je poznati hardver leaker slučajno pogriješio, no informacija se definitivno uklapa u trenutne glasine u vezi Windowsa 12.

Sve se vrti oko 2024. godine

Meteor Lake serija Intelovih procesora ne bi se trebala pojaviti na tržištu prije kraja ove te početka 2024. godine. Iz te perspektive, Windowsi 12 trebali bi stići tijekom 2024. godine kao novi operativni sustav.

Još jedna informacija koja tome ide u prilog je činjenica da je Microsoft prošle godine ustanovio novi ciklus Windows operativnih sustava u obliku trogodišnjeg razvojnog razdoblja. Uzmemo li u obzir da su Windowsi 11 izašli u listopadu 2021., možemo potvrditi da bi, prema svemu sudeći, Windowsi 12 trebali ugledati svjetlo dana 2024. godine.

Windows 12

Još jedna glasina

Moramo se usput osvrnuti i na još jednu glasinu. Windowsi 12 možda bi mogli biti prvi operativni sustav iz oblaka. Ako se ovo zaista dogodi, pretplate će izgledati znatno drugačije u odnosu na one na koje smo navikli.

Već u ovom trenutku postoje softveri koji funkcioniraju na temelju pretplata. Ovdje možemo spomenuti Microsoft Office i Adobe te po njima znamo da cjenovno nisu uvijek pristupačni i da je potrebno izdvojiti ipak značajna sredstava za njihovo godišnje korištenje, ali uvijek su dostupne njihove alternative koje su besplatne. Kako će to izgledati kod Windowsa 12, teško je nagađati.

Imati operativni sustav koji nije instaliran na računalu je nešto sasvim drugo teško je vući paralele s virtualnim desktopima koji se sada koriste.

Zasad o ovoj glasini ne postoje nikakve informacije i tek ćemo vidjeti ako je operativni sustav iz oblaka nešto što nas očekuje.

Windowsi 12 (Next Valley) trebali bi se, po mišljenjima mnogih, posvetiti integraciji alata umjetne inteligencije kod raznih komponenti, a jedna od njih vezuje se uz Intelove i AMD-ove nove procesore. To uključuje AMD-ovu 7000 seriju te Intelove Meteor Lake i Arrow Lake procesore.

Zasad Microsoft radi male korake s AI alatima kod Windowsa 11, no sigurni smo da će kod Windowsa 12 njihova uloga biti mnogo veća.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top