Kako na ispravan način koristiti Googleov AI chatbot Bard

0
kako-na-ispravan-nacin-koristiti-googleov-ai-chatbot-bard
Kako na ispravan način koristiti Googleov AI chatbot Bard

Bard, Googleov chatbot umjetne inteligencije (AI), sada je dostupan kao eksperimentalna online usluga, kojoj se može pristupiti u bilo kojem pregledniku, na računalima i na pametnim uređajima.

Iako još nije integriran u Google tražilicu kao što je ChatGPT integriran s Bingom, Bard brzo stječe popularnost zbog svoje napredne obrade prirodnog jezika. U nastavku ovog članka reći ćemo nešto više o tome kako koristiti Bard i kako na najbolji način izvući maksimum iz ovog novog chatbota kojeg pokreće umjetna inteligencija.Bard AI

Što uopće jest Bard kao umjetna inteligencija?

Bard je Googleov veliki jezični model (LLM) koji postoji od kraja svibnja 2023. Bard, slično kao i drugi chatbotovi koji počivaju na umjetnoj inteligenciji, uvježbavan je i ”učen” na temelju ogromne baze podataka i kodova. To mu daje mogućnost generiranja teksta, prevođenja jezika, pisanja različitih formata kreativnog teksta i brzog odgovaranja na vaša pitanja.

Bard koristi duboko učenje iz korpusa uključujući knjige i svjetsku mrežu. Također se koristi analizom osjećaja te sintaksom i semantikom ljudskog jezika. Specifični LLM koji Bard koristi naziva se LaMDA (”Jezični model za aplikacije razgovora” ili ”Language Model for Dialogue Applications”), koji je izvorno najavljen tijekom Google I/O konferencije u svibnju 2021.

Ovo je prilično napredan model, jer može pomoći u korisničkoj službi i može se koristiti za formuliranje materijala za učenje, istraživačkih hipoteza i različitih testnih teorija. Neki čak tvrde da je ovaj chatbot jednako svjestan poput čovjeka i ako nije, da bi to mogao postati. No većina stručnjaka i onih koji istražuju polja umjetne inteligencije nisu dočekali ovu mogućnost s odobravanjem.

Kako koristiti Bard?

Bard je dostupan online. Može mu se pristupiti s bilo kojeg računala ili pametnog uređaja, na mobilnom ili na pregledniku za računala, bez obzira na vaš operativni sustav. Trenutno je podržan za tri jezika: američki-engleski, japanski i korejski, a dostupan je u 180 zemalja. Dostupan je na ovoj stranici: https://bard.google.com/?hl=en

Kako početi koristiti Bard?

U biti, korištenje Bard chatbota je jednostavno. Za početak potreban vam je samo Google račun. Fotografija u nastavku prikazuje kako pristupiti Bard-u na Samsung internetskom pregledniku na Android uređaju. Isto tako, to možete učiniti na iPhoneu ili iPadu sa Safarijem ili drugim preglednicima.

bard primjer

Ako koristite stolno ili prijenosno računalo sa sustavom Windows, macOS, Linux ili ChromeOS, možete se prijaviti na svoj Bard račun pomoću Google vjerodajnica. Nakon što se prijavite, pozdravit će vas Bardovo izravno korisničko sučelje, koje je trenutno u eksperimentalnoj fazi, što znači da će se dodatno modificirati u budućnosti. To znači da će se korisničko sučelje koje se vama otvori možda razlikovati od onog korisničkog sučelja koje je otvorio korisnik prije nekog vremena.

S obzirom na to da ćete vi biti krajnji korisnik, sve vaše interakcije s Bardom ograničene su na polja za unošenje različitih upita. Točnije, interakcija s Bardom uvelike će biti slična interakciji s živim čovjekom, koju obavljate putem interneta. Nakon svake interakcije, možete koristiti ikone palca kako biste Bardu dali povratnu informaciju o tome je li njegov odgovor bio dobar ili loš. Ono što isto tako možete učiniti jest da možete dodati svoje odgovore ili možete kliknuti na tipku “Google it”, kako biste istražili dodatno o temi o kojoj ste ”komunicirali” s Bardom. Ako kliknete na “Prikaži ostale nacrte” ondje će vam se pokazati dodatni odgovori, koji se mogu više prilagoditi onime što vi trenutno trebate.

Jedna od najboljih značajki Barda jest to što se u biti radi o jednoj znatno poboljšanoj tražilici, koja čak razumije prirodan stil razgovora (što može čak biti i malo zastrašujuće). To znači da možete upisati vrlo detaljne i metodične upite kako biste dobili rezultate pretraživanja, kao su na primjer upiti tipa: ”Napiši mi koliko je Liga prvaka osvojio Luka Modrić s Real Madridom” ili ”U kojem je klubu igrao Dejan Lovren prije nego što je prešao u Zenit St. Pettersburg”. Bard će vam u vezi ovih i mnogih drugih upita dati zapanjujuće točne i precizne odgovore. Kad bi Google integrirao Bard u svoju tražilicu, neki stručnjaci smatraju da bi time Google znatno olakšao korisnicima mogućnosti pretraživanja sadržaja na internetu.

Još jedan veliki plus Barda kao chatbota jest to da uz samo nekoliko ključnih riječi možete generirati različite vrste teksta u različitim formatima, uključujući pjesme, eseje pa čak i filmske dijaloge. Iako rezultati mogu zvučati i izgledati poprilično dobro i ”ljudski”, ako pažljivo čitate, otkrit ćete da možda nemaju baš uvijek smisla, što je jasno, budući da se ipak radi o umjetnoj inteligenciji, a ne o čovjeku. Ovdje vi kao korisnik možete uskočiti i izmijeniti dobiveni rezultat, čime ćete dodatno pomoći da Bard u budućnosti ponudi novim korisnicima bolje, preciznije i više ”ljudske” rezultate pretraživanja i unosa. Bard čak podržava i različite naglaske, no i ova mogućnost je još uvijek u začecima. Ipak, zanimljivo je vidjeti kako se Bard ponaša i kako oponaša na primjer engleski jezik sa škotskim naglaskom.

No osim unošenja različitih upita, ono što je važno za napomenuti jest da isto tako postoje mnoge druge stvari koje možete učiniti s Bardom. Neke od drugih aktivnosti su generiranje programskog koda na bilo kojem jeziku, testiranje točnosti odgovora na pitanje i razvijanje konverzacijskih vještina. Sve u svemu, Bard, kako stvari dosad stoje, želi biti što je moguće svestraniji za upotrebu i pomoć korisnicima.

Kako resetirati, odnosno ponovno pokrenuti i kako obrisati cjelokupnu aktivnost unutar Barda?

Nakon dužeg korištenja Barda, vjerojatno će vam se dogoditi da je vaše korisničko sučelje ondje pretrpano odgovorima različitih tipova, ovisno o temama i o onome što ste ”pitali” Barda. To znači da ćete s vremena na vrijeme trebati resetirati, odnosno ponovno pokrenuti i izbrisati svoje online aktivnosti, kako biste njima bolje upravljali. Slijedite korake u nastavku kako biste saznali kako to možete činiti uz pomoć Bardove nadzorne ploče.

  • Kako biste poništili trenutni chat kojeg imate otvorenog unutar Barda na računalu, idite na lijevi dio zaslona i kliknite na tipku pod nazivom “Poništi chat”. Na mobilnom uređaju morat ćete kliknuti ikonu koja je označena trima crtama, koja se nalazi na vrhu prije nego što ćete moći poništiti trenutni chat.
  • Prikazat će vam se poruka koja glasi: “Vaša trenutna sesija razgovora neće biti spremljena, ali možete vidjeti svoje upite u svojoj Bard aktivnosti” ili u originalu ”Your current chat session will not be saved, but you can view your prompts in your Bard activity”. Kliknite na “Reset” za potvrdu resetiranja. Ovo će potpuno očistiti ploču unutar Barda, nakon čega ćete vidjeti očišćeno sučelje za chat.
  • Jednu stvar trebate imati na umu: iako resetiranje briše poruke chata na vašem zaslonu, ne briše vašu aktivnost na Googleu. Ako želite obrisati svoju aktivnost unutar Googlea, kliknite na “Bard Activity” ili na aktivnost Barda, odnosno na opciju koja se nalazi na lijevom odjeljku, ako koristite Bard na računalu. Ako Bard koristite na pametnom telefonu ili tabletu, kliknite ikonu koja je označena s tri trake i nakon toga na aktivnost Barda.
  • Kliknite na tipku “Obriši” kako biste odabrali koliko točno aktivnosti na Bardu želite izbrisati, počevši od prošlog sata do zadnjeg danja, a možete označiti i ”uvijek, kao i vremenski raspon po vašoj želji.
  • Od vas će se tražiti davanje potvrde i pregledavanja za sve aktivnosti koje želite obrisati prije nego što ih budete mogli obrisati. Nakon što potvrdite, sve aktivnosti Barda bit će izbrisane. Dobit ćete poruku o potvrdi brisanja. To je sve.

Postoje li i koje su neke mjere opreza koje korisnik treba poduzeti prije i tijekom korištenja Bard chatbota?

Iz Googlea tvrde da se nije dobro oslanjati na informacije i na savjete, koje korisnik može dobiti od Barda, budući da je Bard kao takav ipak umjetna inteligencija. Ako nas i iz Googlea upozoravaju, to znači da je dobro ozbiljno shvatiti ovo upozorenje.

Trenutno Bard ima nekoliko nedostataka, koji se ponajprije odnose na pružanje odgovora koji se ponavljaju. Ako dobro poznajete engleski, vjerojatno ćete misliti i da je ograničeniji u smislu stvaranja različitih stilova rečenica. Međutim, ako ne znate dobro engleski, Bard vam ovdje može biti od velike pomoć, jer vam čak i može pomoći u unaprjeđivanju engleskog jezika.

Ako želite koristiti Bard da vam pomogne u pisanju, na vama je da upotrijebite svoj um i prilagodite očekivanja svoje publike za kvalitetniji rezultat. Ako planirate koristiti alate kao što su Bard ili ChatGPT za polaganje ispita ili objavljivanje knjiga i sadržaja, imajte na umu da će programi i alati za plagiranje jako lako otkriti da to nije originalni rad.

ChatGPT ili Bard?

Iako su i Bard i ChatGPT alati umjetne inteligencije, sa sposobnošću generiranja prirodnog teksta i donošenja kreativnih odgovora, oba alata imaju svoje pluseve i minuse. ChatGPT postoji puno dulje od Barda i trenutno je u boljoj poziciji po pitanju pružanja boljih odgovora na upite, odnosno ”obučenosti”. Bard ima slične značajke kao ChatGPT, ali je prednost ta što vam za korištenje Barda ne treba računalo s Windowsom 11, Microsoftov Edge preglednik, Bing Chat i drugi kriteriji, što znači da ga je lakše za koristiti. Dodatni plus Barda jest to što alat radi sa svim poznatijim internetskim preglednicima i operativnim sustavima.pcchip.hr

Advertisement