Kako namjestiti da Microsoft Defender automatski skenira USB?

kako-namjestiti-da-microsoft-defender-automatski-skenira-usb?

Microsoft Defender predstavlja vrlo dobru zaštitu za vaše Windows računalo. U testiranjima antivirusnih programa redovito ima rezultate koji ga smještaju blizu vrha ljestvice te kontinuirano dobiva ažuriranja s kojima osigurava zaštitu od najnovijih oblika prijetnji.

Jedna od stvari koje Microsoft Defender ipak ne radi je automatsko skeniranje umetnutog USB-a. Tijekom uobičajenog korištenja računala (ili kad smo na radnom mjestu) vrlo često imamo situacije da moramo koristiti nečiji USB, a pritom postoji potencijalna mogućnost da ima skriveni malware. Srećom, postoji postupak s kojim se omogućuje da Microsoft Defender automatski skenira USB.

Zašto automatsko skeniranje USB-a nije zadana postavka?

Microsoft Defender je u svojim ranijim verzijama imao mogućnost skeniranja USB-a, no ova je značajka izdvojena van glavnog izbornika za postavke.

Zapravo nema objašnjenja zašto automatsko skeniranje USB-a više nije dostupno. Možemo nagađati da to ima veze s uobičajenom korisničkom praksom uklanjanja USB-a prije nego što je proces skeniranja uopće završen, a na taj način dolazi do gubitka podataka ili grešaka u radu.

Ako ste već prethodno omogućili „Real-time Protection“ unutar Microsoft Defendera, datoteke na prijenosnim medijima bit će skenirane prije nego što dolazi do izvršavanja naredbi. Ovo je ponekad, nažalost, prekasno kad se želi spriječiti zaraza malwareom. Isto tako ovo zakašnjelo skeniranje neće spriječiti da se zaraženi USB podijeli s korisnikom koji nema uključen „Real-time Protection“.

popravak usb sticka

Manualno skeniranje USB-a

Prva opcija koju imate kao korisnik je manualno skeniranje datoteka na USB-u. Mora se odmah reći kako s ovom metodom nećete skenirati cijeli USB i sve datoteke na njemu jer ćete ih morati odabirati pojedinačno. Ova metoda može se preporučiti ako vam je postavljanje automatskog skeniranja USB-a previše složeno ili ako se radi o USB-u koji ne sadrži mnogo datoteka i mapa.

U Microsoft Defenderu preporučuje se da postavite tzv. „Limited Periodic Scanning“ koji predstavlja mod s kojim će skeniranja obuhvatiti i prijenosne medije poput USB-a. Iznenađujuće je da „Full scan“ opcija, koja je mnogo temeljitija u analizi, prijenosne medije ne uključuje u svoje skeniranje te se za to moraju napraviti izmjene na razini postavki sustava.

Manualno skeniranje USB-a radi se na sljedeći način:

 1. Otvorite „Settings“ aplikaciju, kliknite na „Update & Security“ na Windowsima 10 tj. na „Privacy & Security“ na Windowsima 11.
 2. Kliknite na „Windows Security“ i u nastavku na „Open Windows Security“ gumb
 3. Otvorite „Virus & threat protection“
 4. Otvorite „Scan options“ te odaberite „Custom scan“
 5. Kliknite na „Scan now“ i označite USB koji želite skenirati.

Važno je još jednom reći da na ovaj način ne možete skenirati cijeli sadržaj USB-a odjednom, već je potrebno provjeravati pojedinačne datoteke i mape.

Dodavanje USB-a unutar „Full scan“ značajke

Spomenuli smo da „Full scan“ značajka u Microsoft Defenderu ne uključuje i skeniranje USB-a te ostalih prijenosnih medija.

Želite li to promijeniti, morate napraviti sljedeće korake unutar PowerShella:

 1. Otvorite PowerShell (utipkajte „powershell“ unutar trake za pretraživanje na Windowsima i odaberite „Run as Administrator“)
 2. Unutar PowerShella napravite sljedeći unos: Set-MpPreference -DisableRemovableDriveScanning 0
 3. Zatvorite PowerShell.

Na ovaj način uključili ste provjeru USB-a pod cjelokupno skeniranje koje provodi „Full scan“ opcija unutar Microsoft Defendera.

Može se još navesti da se za njeno isključivanje treba ponovno otvoriti PowerShell i napraviti sljedeći unos: Set-MpPreference -DisableRemovableDriveScanning 1.

USB stick

Kako omogućiti automatsko skeniranje USB-a?

Postupak postavljanja automatskog skeniranja USB-a nešto je složeniji i morat ćete napraviti neke promjene unutar Windows Registryja.

Greške u postavkama u Windows Registryju mogu uzrokovati ozbiljne probleme na računalu pa se svakako preporuča da provjerite kako se u njemu radi backup te da ga prethodno napravite.

Postavljanje automatskog skeniranja USB-a u Microsoft Defenderu radi se na sljedeći način:

 1. Otvorite Registry Editor (utipkajte „regedit“ u traku za pretraživanje na Windowsima)
 2. Ako unutar otvorenog prozora ne vidite traku, kliknite na View>Adress bar kako bi ju omogućili
 3. Unutar trake napravite sljedeći unos (ili samostalno otiđite do ove lokacije): HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREPoliciesMicrosoftWindows Defender
 4. U izborniku s lijeve strane desnom tipkom miša kliknite na „Windows Defender“, odaberite New>Key i promijenite naziv u „Scan
 5. Odaberite novi ključ i desnom tipkom miša kliknite unutar praznog dijela prozora na desnoj strani
 6. Stvorite novu 32-bit DWORD vrijednost
 7. DWORD vrijednost preimenujte u sljedeće (pripazite na točno ispisivanje slova): DisableRemovableDriveScanning
 8. Za kraj dva puta kliknite na novi DWORD, provjerite da se pod rubrikom „Value data“ nalazi 0 te kliknite na „Ok“.

Nakon ovog postupka možete zatvoriti Registry Editor, a automatsko skeniranje USB-ova sada bi trebalo biti omogućeno. Ova će značajka biti aktivna samo ako koristite Microsoft Defender kao antivirusni program. U slučaju da koristite neki drugi antivirusni softver, morat ćete provjeriti ako ima slične mogućnosti preinaka te na isti način napraviti izmjenu postavki sustava.

usb stick sa zaštitom protiv presnimavanja

Obavijesti o provođenju skeniranja USB-a

Obavijesti o tome da Microsoft Defender provodi skeniranja i provjere USB-a su ograničene. Upravo zato nećete dobiti poruku da je skeniranje USB-a započelo, da je u tijeku ili da je završilo.

Ovo vas ipak ne treba zabrinjavati jer ćete obavijest ili poruku sigurno dobiti ako Microsoft Defender tijekom automatskog skeniranja USB-a utvrdi da je pronađen malware. Tada će se Microsoft Defender sam otvoriti te vam ponuditi opcije da se zaražena datoteka smjesti u „karantenu“ ili da se izbriše.

Ono što vam može biti indikator provođenja skeniranja na USB-u je njegova mala LED lampica. Potvrda da se nad USB-om provode skeniranja bit će vam kad spomenuta lampica ostaje duže upaljena ili kad na duži period treperi odmah nakon umetanja.

Automatsko skeniranje USB-a može biti izvrsni dodatak za korisnike koji tijekom rada na računalu često moraju koristiti različite ili tuđe USB-e. Nikako se ne može unaprijed znati koji je njihov sadržaj i uvijek trebaju postojati mjere opreza ako se ovaj postupak često ponavlja.

Lakši način provjere je da se manualno izvrši skeniranje svih pojedinačnih datoteka i mapa na USB-u ili da se koriste dostupni modovi za skeniranje, no pravovremeno osiguranje obrane od malwarea je postavljanje automatskog skeniranja unutar Microsoft Defendera. Tek tada se odmah prilikom uključivanja USB-a automatski provodi njegovo cjelokupno skeniranje.

Postupak postavljanja je nešto složeniji i zahtijeva oprez te izradu backupa jer se radi o izmjenama unutar Windows Registryja, no jednom kad se odradi možete biti sigurni da se putem USB-a neće „provući“ malware koji može nanijeti štetu vašem računalu.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top