Koji su Microsoftovi planovi za Windowse 11 u 2023. godini?

koji-su-microsoftovi-planovi-za-windowse-11-u-2023.-godini?

Microsoft za 2023. godinu ima razne planove kad su u pitanju Windowsi 11, a najnovije informacije koje se mogu naći na raznim web portalima govore kako je već poznat raspored dolaska novih ažuriranja. Ovu je vijest potvrdilo više izvora, a svakako je jedan od najpouzdanijih Walking Cat na čijem se Twitter profilu uvijek mogu naći zanimljive najave.

Najave novih ažuriranja

Upravo Walking Cat donosi zanimljive novosti kako će sljedeće „Moment“ ažuriranje za Windowse 11 doći tijekom veljače ili ožujka, a da je „Continuous Innovations“ ažuriranje planirano za svibanj 2023. godine.

Još uvijek ne postoje informacije o tome koja je točno razlika među dvjema spomenutim ažuriranjima, no najvjerojatnije se radi o tome da je „Moments“ ažuriranje veličinom manje i da donosi nove značajke i poboljšanja izvan okvira većih ažuriranja.

Continuous Innovations“ ažuriranje vrlo je slično i donosi nove značajke mnogo češće i putem tehnologije koja je prilagođena mjesečnim, a ne godišnjim, objavama.

windows 11 moment_update

Što donosi „Moment“ ažuriranje?

Može se reći kako je potvrđeno da se „Moment“ ažuriranje u veljači ili ožujku odnosi na novi tablet mod. Na njemu Microsoft radi već duže vrijeme i s njime se na Windowsima 11 nastoji optimizirati traka zadataka te prilagoditi za upotrebu na tabletima.

Ove izmjene bile su dijelom još ranijih 21H2 internih buildova i tijekom testiranja korisnici su utvrdili neke od značajnijih problema. Microsoft sljedeće godine vraća ovu značajku, no u izmijenjenom obliku i podijeljenu u dva različita moda: collapsed i expanded.

Kao što samo ime sugerira, „collapsed“ mod skriva traku zadataka tako da korisnik može imati više prostora na zaslonu. On će najviše odgovarati korisnicima koji imaju manje uređaje.

Expanded“ mod će, s druge strane, donijeti cjelovitu traku zadataka s opcijom za widgete te Start izbornik.

Mijenjanje ovih dvaju modova provodit će se sa svajpanjem prema gore ili dolje pri dnu zaslona.

Važno je također spomenuti da će Windowsi 11 automatski detektirati „2 u 1“ laptope i postaviti optimiziranu traku zadataka svaki put kada se ukloni tipkovnica.

Pokušaj „rušenja“ iPada

Microsoft s novim „Moment“ ažuriranjem želi biti još snažnija konkurencija iPad uređajima, a čak se ide prema žrtvovanju nekih postojećih funkcionalnosti trake zadataka samo da bi se ona prilagodila tablet uređajima.

Appleova iPad serija započela je s jednostavnim operativnim sustavima koji su s vremenom i novim ažuriranjima postajali sve bolji.

Microsoft je odabrao drugačiji pristup i već godinama pokušava premostiti jaz između tableta i desktop računala. Pokušaji s Windows 8 tabletom nisu se proslavili, no Microsoft i dalje ne odustaje od ideje o „Windowsima za tablet“.

explorer-tabs-dark-mode-2022-hero

Mogućnost pretraživanja u Task Manageru

Druga velika promjena koju očekujemo s „Moments“ ažuriranjem bit će kod Task Managera (Upravitelj zadataka). Microsoft trenutno testira novu traku za pretraživanje koja će postati sastavni dio Task Managera te omogućiti pronalaženje točno specificiranih procesa.

Dovoljno će biti samo unijeti ključnu riječ i Task Manager će pronaći proces koji je korisnik pretražio. S vremenom će možda biti još dodataka novoj značajki, no s njom je već sada olakšan rad i korisnici neće morati koristiti nikakve druge aplikacije ili alate ako žele prekinuti ili pregledati određeni proces.

Najava tri velika ažuriranja u 2023. godini

Moments“ ažuriranje koje dolazi tijekom veljače ili ožujka donosi još neke promjene pa u nastavku donosimo njihov cjelokupni popis:

  • tablet-mode programska traka
  • ažuriranja System Traya (sekcija na programskoj traci unutar Windowsa s ikonama za brzi pristup)
  • veći broj opcija s trakama za pretraživanje
  • preporuke za potrošnju energije unutar „Settings“ aplikacije
  • traka za pretraživanje unutar Task Managera
  • full-screen widgets panel
  • „Studio Effects“ opcija unutar brzih postavki (Quick Settings)
  • unaprjeđenja Voice Accessa.

Moments“ ažuriranje (u nekim verzijama i „Moments 2“) nije jedino koje će se odviti tijekom 2023. godine, a posljednje informacije govore kako su potvrđena čak tri.

Drugo ažuriranje pod nazivom „Continuos Innovations“  (ili „Moments 3“) trebalo bi postati dostupno tijekom svibnja 2023., a treće veliko ažuriranje trebalo bi biti slično ovogodišnjem 22H2 ažuriranju te će se odviti tijekom jeseni sljedeće godine.

Još uvijek nije poznato što će novo donijeti „Continuos Innovations“ ažuriranje, no pretpostavke su da bi moglo doći do nekih promjena kod korisničkog sučelja i in-box aplikacija tj. aplikacija koje su sastavni dio Windowsa 11. Korisničko sučelje sigurno će se nadograđivati jer neki dijelovi i izbornici Windowsa 11 još uvijek podsjećaju na starije Windows inačice.

Zna se da je jedan od većih planova Microsofta zamjena Windows Mail i Calendar aplikacija s novim Outlook web klijentom, a isto bi se također trebalo dogoditi tijekom 2023. godine.

Najavljeno treće, jesensko, ažuriranje za 2023. godinu moglo bi imati naziv „Moments 4“, no moglo bi se raditi i o 23H2 velikom ažuriranju tijekom rujna ili listopada. Još uvijek se ne zna mnogo o tome i nije definiran točan naziv. Vjerojatno će se više detalja o toj temi u narednim mjesecima.

Na kraju možemo reći da je sada jasno kako će korisnici Windowsa 11 tijekom 2023. godine kontinuirano dobivati ažuriranja s važnim promjenama te da će se to događati svakih par mjeseci. U odnosu na Windowse 10 radi se o značajnoj promjeni rasporeda jer su velika ažuriranja na njima dolazila samo dva puta godišnje.

pcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top