LinkedIn konstruiše AI koji pomaže u traženju posla

0

LinkedIn, platforma za poslovno povezivanje, razvija alat temeljen na vještačkoj inteligenciji, poznat kao “AI asistent”, s ciljem da podrži korisnike u pronalaženju zaposlenja, olakša prijave za poslove te omogući istraživanje kulture tvrtki koje ih zanimaju. Ovaj alat pomaže korisnicima da se bolje pripreme za intervju i razgovore s potencijalnim poslodavcima.

Nima Ovji, veb programer koji redovno dijeli informacije o nadolazećim aplikacijama ili unapređenjima unutar njih, podijelio je na Twitteru snimak zaslona “AI asistenta”, piše “Business Insider”. 
 

Na stranici koju je Ovji otkrio, LinkedInov tim predstavlja novi alat nazvan “LinkedIn Coach”. Ovaj alat omogućuje korisnicima da se prijave na poslove, steknu nove vještine i otkriju nove načine za povezivanje, uz podršku vještačke inteligencije.

Na tom mjestu je i primjer kako će “AI asistent” funkcionisati. Korisnici će moći postavljati razna pitanja, kao što su informacije o djelatnosti određene kompanije ili njenoj radnoj kulturi.

LinkedIn nije dao detaljnije komentare o razvoju “Coach” alata. Amanda Purvis, predstavnica kompanije, kratko je izjavila: “Stalno istražujemo nove načine kako bismo unaprijedili iskustvo naših članova na LinkedInu i uskoro ćemo imati više informacija za podijeliti”.

Ranije je LinkedIn već testirao “AI chatbot” za pretplatnike i korisnike svoje poslovne društvene mreže, prenosi “SeeBiz”. Ovaj chatbot pomaže korisnicima u slanju poruka te ih obavještava o objavljenim oglasima za posao.