Microsoft bi mogao omogućiti Copilot alat na Windowsima 10!

microsoft-bi-mogao-omoguciti-copilot-alat-na-windowsima-10!

Microsoft je polako počeo s omogućavanjem svog novog AI asistenta, Microsoft Copilota, na Windowsima 11 s dolaskom nove verzije 23H2. Svi korisnici tijekom narednog razdoblja dobit će Microsoft Copilot gumb izravno na traci zadataka.

Ovo su sjajne vijesti za korisnike novog operativnog sustava, no ne treba zanemariti veliki broj korisnika Windowsa 10 koji će biti aktualni do listopada 2025. godine.

Iako u zadnje vrijeme kod Windowsa 10 nismo vidjeli previše od AI dodataka koje Microsoft usmjerava prema Windowsima 11, dio inozemnih web portala objavio je sjajne novosti.

Microsoft navodno planira omogućiti Copilot alat i na Windowsima 10!

Windows Copilot

Imamo se čemu nadati

Sukladno izvorima bliskima Microsoftu, nove vijesti kažu kako se planira integracija Microsoft Copilota na Windowse 10. Ažuriranje s kojim bi se to trebalo dogoditi navodno će doći vrlo brzo te omogućiti brojnim korisnicima isprobavanje alata koji za Microsoft očito predstavlja jednu od najvažnijih značajki za budućnost.

Microsoft Copilot će na Windowsima 10 imati svoju ikonu na traci zadataka (na isti način kao i kod Windowsa 11), a klikom na nju otvorit će se Copilot bočna traka s izbornicima.

Ako se pokaže da su informacije o dolasku Copilota točne, postavlja se pitanje koji je razlog ovakve Microsoftove odluke.

Jednostavno se radi o činjenici da Windowse 10 u ovom trenutku koristi oko milijardu aktivnih uređaja i radi se o prevelikom udjelu na tržištu. Usporedbe radi, Windowsi 11 su u ovom trenutku dostupni na 400 milijuna aktivnih uređaja i vezati Microsoft Copilot samo uz njih bi u ovom trenutku ipak bila velika pogreška.

Microsoft Windows Copilot

Tržišni udio nije jedini razlog

Tržišni udio Windowsa 10 svakako je važan razlog koji stoji iza moguće odluke o omogućavanju Microsoft Copilota, no postoji još jedna stvar koja nije zanemariva.

Microsoft vidi dodatnih milijardu korisnika kao važan faktor za ekspanziju i popularizaciju Copilota. Na taj će se način jednostavno lakše doći do developera koji će htjeti izgraditi pluginove za Copilot, a dobar dio velikog broja korisnika sigurno će prihvatiti alat kao sastavni i korisni dio operativnog sustava. Uzmemo li, stoga, ukupnu brojku od milijardu i četiristo tisuća uređaja na kojima će Copilot biti dostupan, developeri sigurno neće imati dvojbe kamo usmjeriti svoj rad.

Zanimljivo je kako je Microsoft pomalo promijenio strategiju kod Windowsa 10. Premda se u nekim ranijim razdobljima spominjalo kako će fokus biti na novom operativnom sustavu koji će, samim time, ekskluzivno dobivati nove značajke i velika ažuriranja, sada možemo vidjeti da se plan promijenio.

Microsoft Copilot navodno nije jedina nova značajka koju možemo očekivati na Windowsima 10. Nedavno smo svjedočili dolasku „Backup and Restore“ aplikacije s Windowsa 11 na Windowse 10, no nadamo se da nas, uz Copilot alat, još toga očekuje. Brojke korisnika koje smo spomenuli jednostavno su prevelike da bi se taj operativni sustav preko noći smjestio u kategoriju zastarjelog.

Ono što nas također interesira je Microsoftova podrška za Windowse 10 do listopada 2025. godine. Počele su priče u kuloarima kako se u Microsoftu interno evaluira dani rok te kako se provode intenzivni razgovori o drugim opcijama. Vjerujemo da će tijekom sljedeće godine o ovome biti više riječi.

O Microsoft Copilot alatu možete dobiti više informacija na sljedećoj poveznici.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top